Πεντέλη 22 Μαϊου 2017
Ανοικτή επιστολή προς κάθε ενδιαφερόμενο ή προς κάθε αρμόδιο
Οι επιπτώσεις της υποχρηματοδότησης της Υγείας έχουν επηρεάσει σοβαρά τη λειτουργία της Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΓΝ Παίδων Πεντέλης.
Το τελευταίο εξάμηνο, η δύναμη της Κλινικής συνίσταται σε τρεις ειδικευμένους, μόνιμους ιατρούς του ΕΣΥ (2 διευθυντές, μία επιμελήτρια Α) με παντελή την απουσία ειδκευομένων ιατρών. Τον τελευταίο μόλις μήνα διορίστηκε ένας ειδικευμένος ιατρός ως επικουρικός.
Οι δραστηριότητες της Κλινικής συνίστανται σε καθημερινή πρωϊνή εφημερία, έντεκα 24ωρες εφημερίες τον μήνα, τακτικά πρωϊνά ιατρεία, δύο ημέρες χειρουργείου την εβδομάδα, νοσηλεία ασθενών (17 κλίνες), ενημέρωση φακέλλων, ηλεκτρονική συνταγογράφηση, σύνταξη πιστοποιητικών κ.λπ.
Ο αριθμός των ασθενών που εξυπηρετούνται καθημερινά ανέρχεται κατά μέσον όρο στα 100 άτομα στην 24ωρη εφημερία και στα 60 άτομα στις ημέρες μη εφημερίας.
Το δικαίωμα του ρεπό έχει καταστρατηγηθεί εκ των πραγμάτων.
Εκτός από την υποστελέχωση, η υποχρηματοδότηση έχει σοβαρές συνέπειες στη λειτουργία της Ορθοπαιδικής Κλινικής και λόγω των μειωμένων κονδυλίων που διατίθενται για την εξασφάλιση των απαραίτητων υλικών για τη διενέργεια ορθοπαιδικών επεμβάσεων.
Αρχές Μαϊου 2017 τα κονδύλια για τη διενέργεια ορθοπαιδικών επεμβάσεων έχουν εξαντληθεί. Προφανώς όχι γιατί διενεργήθηκαν πολλές επεμβάσεις, αλλά γιατί το ποσό που αναλογούσε στην Ορθοπαιδική Κλινική ανερχόταν στο αστρονομικό ποσό των 60.000 ευρώ.
Αυτή τη στιγμή υπάρχει λίστα αναμονής 15 παιδιών για χειρουργείο σπονδυλικής στήλης και από τις αρχές του 2017 έχουν χειρουργηθεί μόνο 3 ασθενείς. Τέλος Απριλίου η διοίκηση ενημέρωσε την Κλινική ότι δεν μπορούν να προγραμματισθούν άλλες επεμβάσεις σπονδυλικής στήλης (και όχι μόνο) λόγω έλλειψης κονδυλίων.
Οι γιατροί της Ορθοπαιδικής Κλινικής (και όχι μόνο) εξουθενώνονται καλύπτοντας τις εφημερίες, τη λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων και τη γραφειοκρατία . Οι χειρουργικές επεμβάσεις που χρειάζονται υλικά αναβάλλονται. Παιδιά με ανισοσκελία που χρειάζονται επιμήκυνση του άκρου περιμένουν και θα περιμένουν έως ότου υπάρξουν κονδύλια. Έως τότε, μπορούν και να φοράνε παπούτσι με ανύψωση 7 ή και 10 εκατοστά. Ποιος νοιάζεται; Παιδιά με ειδικές ανάγκες που χρειάζονται επεμβάσεις με τη χρήση υλικών περιμένουν έως τη στιγμή που πιθανόν δεν θα έχει νόημα η επέμβαση.
Η θέση της διοίκησης είναι σαφής. Το νοσοκομείο είναι μικρό και ως εκ τούτου τα κονδύλια είναι πολύ περιορισμένα. Θέση ηττοπαθής που μπορεί να θεωρηθεί και ως έμμεση αποδοχή σταδιακής διολίσθησης του νοσοκομείου σε Κέντρο Υγείας.
Τα κονδύλια ενός νοσοκομείου οφείλουν να είναι ανάλογα των ουσιαστικών αναγκών του. Όταν ένα νοσοκομείο έχει λίστα αναμονής για χειρουργεία ΣΣ, οφείλει να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών που το επιλέγουν. Υποχρέωσή του είναι να προμηθεύεται τα απαραίτητα υλικά και να ελέγχει ότι οι ασθενείς απολαμβάνουν των υπηρεσιών που χρειάζονται έγκαιρα. Οι ασθενείς είναι συγκεκριμένοι, οι ανάγκες τους συγκεκριμένες και οφείλουν να καλυφθούν.
Ποιος είναι ο αρμόδιος που αναλαμβάνει την ευθύνη να δηλώσει ότι τα κονδύλια τελείωσαν και τα χειρουργεία σταματάνε εδώ; Δηλαδή όποιος προλάβει. Οι άλλοι του χρόνου. Με τα νέα κονδύλια. Και αυτό μεταφράζεται σε συνετή διαχείριση. Όσο λιγότερα απαιτούμε, τόσο καλύτερα για τη διοίκηση και το υπουργείο. Αντί να μας εγκαλέσουν γιατί δεν εξυπηρετούμε τους ασθενείς άμεσα θα μας επιβραβεύσουν που δεν ξοδέψαμε πολλά αυτή τη χρονιά. Εξάλλου, οι ασθενείς θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και άλλες διαδρομές. Γιατί επιμένουν να απευθύνονται σε αυτό το μικρό Νοσοκομείο;
Ιωάννα Πασπάτη
Διευθ. Ορθοπαιδκής Κλινικής
ΓΝ Παίδων Πεντέλης
No comments:
Post a Comment