6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Saturday, June 3, 2017

ΕΚΑ:ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ,14/6 ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 12:30ΜΜ ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή

ΤΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΛΥΕΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Το «Σχέδιο Νόμου για την Οργάνωση του χρόνου εργασίας των ιατρών ΕΣΥ» είναι μια αντιδραστικότατη ρύθμιση που κινείται σε τελείως αρνητική κατεύθυνση και πρέπει να απορριφθεί απερίφραστα και συνολικά.


- Καταργεί τις 17ωρες (καθημερινές) και 24ωρες (αργίες) εφημερίες και καθιερώνει τις 5ωρες (3 μμ – 8 μμ τις καθημερινές) και τις 12ωρες (8μμ – 8 πμ καθημερινές – ΣΚ – αργίες και 8πμ – 8 μμ ΣΚ – αργίες).
-     Ο αριθμός των ημερών που ένας γιατρός εφημερεύει διπλασιάζεται, αφού θα χρειάζονται αρκετά περισσότερες ανθρωποεφημερίες με το 12ωρο για να καλυφθεί το πρόγραμμα. Αυξάνονται αντί να μειώνονται οι προβλεπόμενες ώρες και ημέρες εργασίας και μειώνονται δραματικά οι ελεύθερες μέρες. Προβλέπεται μόνο ένα (1) ρεπό αν έχει δουλέψει κανείς και τις δυο μέρες του Σαββατοκύριακου.
- Δίνει στην εργοδοσία το απόλυτο δικαίωμα να μετατρέπει τις ενεργείς εφημερίες σε εφημερίες ετοιμότητας κατά το δοκούν. Οι εφημερίες ετοιμότητας δεν θα λογίζονται ως χρόνος εργασίας (άρθρο 2, παρ. στ) παρά μόνο κατά τις ώρες που ο γιατρός θα «απασχολείται εντός του χώρου εργασίας όταν καλείται» (άρθρο 6, παρ. 5αγ).
-      Στην πραγματικότητα, πρόκειται για σχέδιο κυκλικού ωραρίου, που στόχο έχει τη μείωση των γιατρών που χρειάζονται για να καλύπτονται τα προγράμματα εφημεριών. Άμεσο αποτέλεσμα θα είναι η κατάργηση της συνοχής της ιατρικής ομάδας και τα αποτελέσματα τόσο στην αντιμετώπιση των ασθενών όσο και στην (ήδη ελλειμματική) εκπαίδευση των ειδικευόμενων θα είναι καταστροφικά. Η εμπειρία από τη μέχρι τώρα εφαρμογή της σχετικής κοινοτικής οδηγίας σε κράτη-μέλη της ΕΕ έχει δείξει ότι παρατηρήθηκε επιδείνωση στην ποιότητα φροντίδας των ασθενών λόγω των χρονικών περιορισμών στις διαδικασίας παραλαβής-παράδοσης ασθενών, μείωση του χρόνου εκπαίδευσης των γιατρών, χρησιμοποίηση γιατρών εκτός ιατρικής ομάδας (αυτοαπασχολούμενων) με ελαστικές σχέσεις εργασίας για κάλυψη των προγραμμάτων και ευρεία εφαρμογή συστήματος εφημεριών τομέα. (Ι. Μαστρογιάννης, Η εφαρμογή της οδηγίας 2003/88/ΕΚ περί οργάνωσης του χρόνου εργασίας στον τομέα της υγείας, 2016)
-       Δίνει στην εργοδοσία (άρθρο 4, παρ. 5) το δικαίωμα να καταργεί στην πράξη αυθαίρετα την κανονική άδεια του γιατρού και να την «τεμαχίζει» σε μικρές «δόσεις» των 5 ημερών, συμβατές με το κυκλικό ωράριο.       
Διαπνέεται εξ ολοκλήρου από απύθμενη υποκρισία, θεωρώντας πως η κόπωση του γιατρού οφείλεται στις ώρες εργασίας και όχι στις συνθήκες εργασίας. Π.χ. το γεγονός πως αντί να εφημερεύουν 2 γιατροί σε ένα τμήμα όπως θα έπρεπε, θα εξαναγκάζεται να εφημερεύει 1 γιατρός σε 5 τμήματα ταυτόχρονα (εφημερία τομέα) δεν απασχολεί καθόλου την πολιτική ηγεσία.
-          Καθιερώνει την «ατομική δήλωση συναίνεσης» (opt out) από τον γιατρό για την παραβίαση του ανώτατου εβδομαδιαίου ορίου ωρών εργασίας. Η δήλωση αυτή θα ζητείται όπου οι ώρες εργασίας είναι άνω των 48 και ως τις 60 εβδομαδιαίως, δηλαδή σχεδόν παντού. Είναι έωλο το επιχείρημα πως αυτό θα ισχύει για 3 χρόνια «ΜΕΧΡΙ» να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις καθώς αυτές λόγω μνημονίων είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τη δημοσιονομική πολιτική. Νομιμοποιείται δηλαδή ένα αίσχος καταναγκασμού σε υπερεργασία (πράγμα που ήδη γίνεται σε πολλά τμήματα), ενώ ταυτόχρονα μεταβιβάζεται η ευθύνη ιατρικού λάθους λόγω υπερεργασίας στο γιατρό που έχει υπογράψει ατομική δήλωση.
-          Για γέλια τέλος είναι το επιχείρημα της κυβέρνησης «μα τι θέλετε; να πληρώνουμε 150 εκ πρόστιμο τον χρόνο;». Τα χρήματα αυτά θα επαρκούσαν για την πρόσληψη 5550 μόνιμων επιμελητών Β! Ας διαθέσει λοιπόν άμεσα η κυβέρνηση αυτά τα 150 εκ ανά έτος για να γίνουν οι απαιτούμενες προσλήψεις ώστε και να μην διαλύονται οι ζωές των γιατρών και να βελτιωθεί άμεσα η περίθαλψη των ασθενών και να μην πληρώνει η χώρα πρόστιμο.

Με αφορμή το απαράδεκτο «σχέδιο νόμου» της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, το νοσοκομειακό κίνημα πρέπει άμεσα να ξαναβγεί στους δρόμους του αγώνα. Με γενικές συνελεύσεις παντού, με οργάνωση και συντονισμό από τα κάτω.

Το νοσοκομειακό κίνημα πρέπει να σημάνει άμεσα ξεσηκωμό για την απόρριψη του απαράδεκτου αυτού προσχεδίου νόμου. Να διεκδικήσει :
  • Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους τους υγειονομικούς 
  • Επιστημονική και επαγγελματική αξιοπρέπεια. 
  • Δωρεάν, αποκλειστικά δημόσια, σύγχρονη περίθαλψη για όλους τους κατοίκους της χώρας 
  • 5θήμερο – 6ωρο – 30ωρο τακτικό πρωινό ωράριο και το πολύ μία (1) ενεργή εφημερία (17ωρη ή 24ωρη) την εβδομάδα για όλους τους γιατρούς. 
  • Δεν υπερασπιζόμαστε το υπάρχον απαράδεκτο εφημεριακό καθεστώς με τον εξαναγκασμό σε 24ωρη και συχνά 36ωρη συνεχή εργασία. Διεκδικούμε επαρκή ανάπαυση εντός του εφημεριακού χρόνου. 
  • Ημερανάπαυση (ρεπό) μετά από κάθε ενεργή εφημερία. 
  • Πραγματοποίηση των τουλάχιστον 8000 αναγκαίων προσλήψεων μόνιμων επιμελητών στα νοσοκομεία και στα ΚΥ. 
  • Αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών με επάνοδο των αποδοχών μας στα επίπεδα του 2010 
  • Επιστημονική δημοκρατία και σύγχρονη ιατρική εκπαίδευση σύμφωνα με τις υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού.
ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΕΝΓΕ-ΕΙΝΑΠ στις 14/6/17 11πμ – 3 μμ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ στις 12.30

No comments: