6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Thursday, April 9, 2009

ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΑΠΡΙΛΗ, 9-10 π.μ.
ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ Μ. ΔΕΥΤΕΡΑ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Είναι ντροπή! Δεν πάει άλλο! Αυτό βροντοφώναξαν οι γιατροί του Ιπποκρατείου που με μεγάλη επιτυχία πραγματοποίησαν το συμβολικό κλείσιμο της πρωινής εφημερίας την Παρασκευή 3 Απρίλη. Για μία ώρα δεν έγινε καμία εξέταση, κανένας ασθενής δεν διαμαρτυρήθηκε και όλοι μαζί απαιτήσαμε: Να λειτουργήσουν τώρα τα ΤΕΠ του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου! Αυτό ήταν που ανάγκασε τη διοίκηση του νοσοκομείου να συζητήσει το θέμα στο Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου της 6ης Απριλίου και να «δεσμευτεί» πως θα ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες επιδιόρθωσης των νέων ΤΕΠ.
Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη πως οι δεσμεύσεις τους θα γίνουν πράξη. Τις ίδιες υποσχέσεις ακούμε τα τελευταία χρόνια αλλά η πραγματικότητα είναι πως εδώ και μια πενταετία εξακολουθούμε να εφημερεύουμε σε ένα χώρο που δεν έχει ούτε τις στοιχειώδεις υποδομές για τη λειτουργία της εφημερίας, την ώρα που το εξοπλισμένο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών στο ισόγειο του κτιρίου Α΄ παραμένει εκτός λειτουργίας. Έτσι καθημερινά να αναγκαζόμαστε να εφημερεύουμε κάτω από τριτοκοσμικές συνθήκες σε ένα διάδρομο με κουρτίνες, χωρίς χώρο υποδοχής, χωρίς καν αίθουσα ανάνηψης, με τα φορεία να στοιβάζονται και το ακτινολογικό εργαστήριο να είναι δύο ορόφους παραπάνω. Δεν είναι μόνο η ταλαιπωρία για τους ασθενείς και για το προσωπικό πχ τραυματιοφορείς, αλλά κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι επισφαλές το ιατρικό μας έργο καθώς δεν εξασφαλίζονται οι συνθήκες που απαιτούνται για την σωστή εξέταση των ασθενών (πχ οι καρδιολόγοι κάνουν ακρόαση σε ένα χώρο με συνεχή θόρυβο!).
Και δεν είναι μόνο αυτό. Η παντελής έλλειψη στοιχειωδών υποδομών όπως μία πόρτα που να κλειδώνει αλλά και οι ελλείψεις στο προσωπικό φύλαξης αφήνουν εκτεθειμένους τους συναδέρφους μικροβιολόγους, βιοχημικούς και παρασκευαστές, οι οποίοι πολλές φορές το τελευταίο διάστημα υπήρξαν θύματα επίθεσης όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν.
Το Ιπποκράτειο είναι το νοσοκομείο που δέχεται καθημερινά τον μεγαλύτερο όγκο επειγόντων περιστατικών από κάθε άλλο νοσοκομείο της πόλης αλλά και από όλη τη Βόρεια Ελλάδα και πολλές φορές καλύπτει μόνο του τη γενική εφημερία. Είναι ντροπή για όλη τη Θεσσαλονίκη να συνεχίζεται αναίτια αυτή η απαράδεκτη κατάσταση λόγω της μη λειτουργίας του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών που όχι μόνο ταλαιπωρεί χιλιάδες ασθενείς και το προσωπικό αλλά γίνεται και επικίνδυνη.
Καλούμε τη διοίκηση, τη ΔΥΠΕ και το υπουργείο υγείας να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δώσουν λύση τώρα που δεν είναι άλλη από την άμεση λειτουργία των νέων ΤΕΠ και ζητάμε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες (τεχνικές βελτιώσεις, προσλήψεις προσωπικού) για την πλήρη και ασφαλή λειτουργία τους. Καλούμε τους πολίτες, τα συνδικάτα και τους φορείς της πόλης να πάρουν θέση στο μείζον αυτό ζήτημα.
Συντονιζόμαστε με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του νοσοκομείου που βρίσκονται σε καθημερινές τρίωρες στάσεις εργασίας με αίτημα τις προσλήψεις και το ανθρώπινο ωράριο και τους καλούμε να συμμετέχουν στο νέο κλείσιμο της εφημερίας. Κάνουμε έκκληση στο ΕΚΑΒ να μη στέλνει περιστατικά στο Ιπποκράτειο εκείνη την ώρα. Ζητάμε την κατανόηση από τους ασθενείς για τη μικρή ταλαιπωρία και τους ζητάμε να στηρίξουν την απαίτηση μας να δοθεί επιτέλους λύση στο χρόνιο αυτό πρόβλημα που αφορά και τους ίδιους. Ταυτόχρονα, ξεκινάμε επίσχεση εργασίας από τη Μ. Δευτέρα 13 Απριλίου με αίτημα να πληρωθούν οι δεδουλευμένες εφημερίες του Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου. Είναι πρόκληση να παραμένουμε απλήρωτοι τόσους μήνες την ώρα που δεν έχουμε πάρει τις αυξήσεις που ψηφίστηκαν στη βουλή και οι προσλήψεις παραμένουν στα χαρτιά. Η πολιτική διάλυσης της δημόσιας υγείας σημαίνει απλήρωτο προσωπικό και διαλυμένα νοσοκομεία. Γι’ αυτό και απαντάμε αγωνιστικά κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις μας για την υπεράσπιση του ΕΣΥ και την υλοποίηση των δεσμεύσεων υπουργείου και διοίκησης.
ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΑ ΤΕΠ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ! ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ !
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ

No comments: