6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Tuesday, May 5, 2009

(ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΙΣ) ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΕΝΙΘ-ΟΕΝΓΕ ΨΗΦΙΣΑΤΕ – ΣΤΗΡΙΞΑΤΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΕΝΟΒΑ-ΝΥΣΤΕΡΙ

Στις 13 Μάη οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης ψηφίζουμε για την ανάδειξη του νέου ΔΣ της ΕΝΙΘ και εκλέγουμε αντιπροσώπους για το συνέδριο της ΟΕΝΓΕ. Οι εκλογές της ΕΝΙΘ είναι η συνέχεια μιας διετίας σκληρών αγώνων κόντρα στις επιθέσεις και τις προκλήσεις του Αβραμόπουλου και κυβέρνησης απέναντι στο κίνημα των νοσοκομειακών γιατρών. Παρόλες τις μεθοδεύσεις του υπουργείου, τους εκβιασμούς των διοικήσεων και τις πιέσεις των διευθυντών, οι νοσοκομειακοί γιατροί ανάγκασαν την κυβέρνηση σε υποχώρηση με την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης το Δεκέμβρη και την ψήφιση του νόμου το Φεβρουάριο κάνοντας πράξη ένα μέρος των αιτημάτων μας για αυξήσεις και ανθρώπινο ωράριο.

Όλες αυτές οι κατακτήσεις είναι νίκη της βάσης των νοσοκομειακών γιατρών που με μαζικές συνελεύσεις, παρατεταμένες κινητοποιήσεις και πανελλαδικό συντονισμό ξεπέρασαν την ξεπουλημένη ηγεσία της ΟΕΝΓΕ και στρίμωξαν τον Αβραμόπουλο. Το κύμα των επισχέσεων της περσινής άνοιξης για τις απλήρωτες εφημερίες ήταν η αρχή ενός κινήματος που έδωσε τη σκυτάλη στην ανατροπή του έκτακτου συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ τον Ιούνη, συνεχίστηκε με την πενθήμερη απεργία του Σεπτέμβρη και κορυφώθηκε με τις μαζικές συνελεύσεις του Οκτώβρη και Νοέμβρη και την απειλή του εφημεριακού κραχ. Ο συμβιβασμός των ηγεσιών που ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις στην πιο κρίσιμη στιγμή ήταν αυτός που έδωσε τη δυνατότητα στον Αβραμόπουλο να ξαναπάρει το πάνω χέρι κερδίζοντας αρχικά χρόνο και στη συνέχεια με τη συνεργασία Τσούκαλου και Λαοπόδη να πετσοκόψει ακόμα και αυτά που ο ίδιος υπέγραψε. Η μαζική συμμετοχή των γιατρών στις απεργίες του Φλεβάρη, όταν η σύμβαση πήγε στη βουλή, ήταν άλλη μια απόδειξη της δύναμης της βάσης που είχε τη δυνατότητα να κερδίσει πολύ περισσότερα.

Η Πρωτοβουλία ΓΕΝΟΒΑ-ΝΥΣΤΕΡΙ πρωτοστάτησε σε όλες αυτές τις μάχες, τόσο πανελλαδικά με τη συμμετοχή της στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ και τη Διαπραγματευτική Ομάδα, αλλά και στη Θεσσαλονίκη. Δώσαμε τη μάχη να μαζικοποιηθούν οι συνελεύσεις και όλες οι κινητοποιήσεις, από τις επισχέσεις μέχρι τις απεργίες και τις συγκεντρώσεις, οργανώσαμε από τα κάτω ενεργοποιώντας τις νοσοκομειακές και απεργιακές επιτροπές, κινητοποιήσαμε ένα μεγάλο κομμάτι ειδικευόμενων και κάναμε βήματα συντονισμού με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στα νοσοκομεία. Ταυτόχρονα δώσαμε όλες τις πολιτικές μάχες για να προχωρήσει το κίνημα απέναντι σε κάθε ξεπούλημα ή συμβιβασμό προτείνοντας τη συνέχεια και την κλιμάκωση του αγώνα. Επιμείναμε στην πενθήμερη απεργία του Σεπτέμβρη, διαφωνήσαμε στην «αντιπρόταση» της ΟΕΝΓΕ τον Οκτώβρη που άνοιξε το δρόμο για τον μετέπειτα συμβιβασμό και ήμασταν η μόνη παράταξη της ΕΝΙΘ που πρότεινε καθαρά τη συνέχεια των κινητοποιήσεων το Νοέμβρη.

Ξέρουμε πως το επόμενο διάστημα θα χρειαστεί ακόμα μεγαλύτερη κινητοποίηση καθώς τα ανοιχτά μέτωπα (προσλήψεις, απλήρωτες εφημερίες, ρεπό, πλαφόν) παραμένουν, αλλά και οι επιθέσεις της κυβέρνησης στη Δημόσια Υγεία θα συνεχιστούν. Η προσπάθειά τους να φορτώσουν στους εργαζόμενους τα βάρη της δικιάς τους κρίσης σημαίνει ακόμα περισσότερες περικοπές στο ΕΣΥ, νέα χτυπήματα στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας. Γι΄ αυτό και σας καλούμε να δώσουμε μαζί και την κρίσιμη μάχη των εκλογών για να συνεχίσουμε με καλύτερους όρους όλους τους επόμενους αγώνες διευρύνοντας το δίκτυο των αγωνιστών σε κάθε νοσοκομείο. Η παρουσία μας στο ΔΣ της ΕΝΙΘ και στο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ θα βοηθήσει να ξεδιπλωθεί ακόμα πιο πολύ η δυναμική του κινήματος των νοσοκομειακών γιατρών το επόμενο διάστημα για νέες και ακόμα μεγαλύτερες νίκες απέναντι στην πολιτική διάλυσης της δημόσιας και δωρεάν υγείας.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ ΕΝΙΘ 13/5/09

Για ΔΣ ΕΝΙΘ

Ψήφισαν 1352

Άκυρα 21

Λευκά 22

Έλαβαν Ψήφοι έδρες 2007

ΠΑΣΚ 419 (4) 420 (4)

Κίνηση 350 (3) 332 (3)

ΔΗΚΝΙ 346 (3) 411 (3)

ΔΗΠΑΚ 120 (1) 119 (1)

ΝΥΣΤΕΡΙ 75

Σημείωση: Αν εφαρμοζόταν η απλή αναλογική στην κατανομή των εδρών και όχι ο νόμος 1264, τότε η Πρωτοβουλία Γένοβα – Νυστέρι θα έπαιρνε μία έδρα, την οποία θα έχανε η ΠΑΣΚ. Η πρωτοβουλία Γένοβα έκανε ένσταση την οποία απέρριψε η εφορευτική επιτροπή, με ψήφους 3 κατά (δικαστικός αντιπρόσωπος, ΠΑΣΚ, ΔΗΚΝΙ) και δύο υπέρ (Κίνηση, ΔΗΠΑΚ) της ένστασης.

Για συνέδριο ΟΕΝΓΕ :

Ψήφισαν 1352

Άκυρα-λευκά 58

Έλαβαν ψήφοι αντιπρόσωποι

ΠΑΣΚ 408 11

Κίνηση 354 9

ΔΗΚΝΙ 331 9

ΔΗΠΑΚ 131 3

ΝΥΣΤΕΡΙ 70 2

No comments: