6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Tuesday, April 7, 2009

Πληρώστε τώρα τις εφημερίες

Η καθυστέρηση πληρωμής των εφημεριών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου (και σε πολλά νοσοκομεία και του Δεκεμβρίου) είναι άλλη μία πρόκληση για τους νοσοκομειακούς γιατρούς μετά το κουτσούρεμα της συλλογικής σύμβασης από την κυβέρνηση και το υπουργείο υγείας. Την ώρα που ο Αβραμόπουλος μιλάει για γενναίες αυξήσεις η πραγματικότητα είναι πως η πληρωμή των ήδη δεδουλευμένων εφημερίων είναι στον αέρα και πιθανόν να καθυστερήσει πολύ ακόμα για «γραφειοκρατικούς» λόγους. Είναι άλλη μια απόδειξη για τις πραγματικές προθέσεις αυτής της κυβέρνησης η οποία τολμάει να δίνει μηδενικές αυξήσεις στην πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων και απειλεί να αφήσει για το απώτερο μέλλον την καταβολή των αυξήσεων στους νοσοκομειακούς γιατρούς που ψηφίστηκαν στη βουλή.
Χρειάζεται άμεση απάντηση με μαζικές επισχέσεις εργασίας σε όλα τα νοσοκομεία που μπορεί να ξαναπιάσει το νήμα των κινητοποιήσεων του φθινοπώρου αλλά και τις απεργίες του Φλεβάρη ενάντια στην κοροϊδία του υπουργείου. Το περσινό μεγαλειώδες κύμα επισχέσεων πανελλαδικά ήταν αυτό που ανάγκασε το υπουργείο να τρέχει και να μη φτάνει για να εξασφαλίσει την πληρωμή των εφημερίων και ήταν ουσιαστικά η αρχή ενός κινήματος που κατέληξε στην υπογραφή της συλλογικής σύμβασης και του νέου νόμου.
Ταυτόχρονα αυτό που είναι καθαρό πλέον είναι ότι ακόμα και αυτά τα ψίχουλα που προβλέπει αυτός ο νόμος δε θα γίνουν πράξη αν δεν υπάρξει η πίεση από τη δικιά μας τη μεριά με νέες και δυναμικές κινητοποιήσεις. Η αντίδραση πολλών διευθυντών στη χορήγηση του ρεπό, η καθυστέρηση των διοικήσεων να ξεκινήσουν τη διαδικασία των κρίσεων, η καθυστέρηση στην καταγραφή και την προκήρυξη των νέων θέσεων αποδεικνύουν πως η εφαρμογή του νέου νόμου δεν είναι καθόλου δεδομένη. Οι επισχέσεις αυτή τη στιγμή μπορούν να δώσουν στην κυβέρνηση ένα πολύ σαφές μήνυμα ότι δεν μπορεί πλέον να κοροϊδεύει τους νοσοκομειακούς γιατρούς.
Το πρώτο βήμα είναι να συνδεθούμε με όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους στην πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στις 2 του Απρίλη απεργώντας μαζικά και συμμετέχοντας όλοι στα απεργιακά συλλαλητήρια των συνδικάτων. Επίσης είναι η ώρα να συντονιστούμε με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στα νοσοκομεία που ξεκινάνε γύρο κινητοποιήσεων με αιχμή το ζήτημα του ωραρίου. Χρειάζεται σε κάθε νοσοκομείο να οργανώσουμε μαζικές γενικές συνελεύσεις και να αποφασίσουμε επίσχεση εργασίας βάζοντας ταυτόχρονα ένα πρόγραμμα συγκεντρώσεων όπως ήδη οι γιατροί του Παπανικολάου αποφάσισαν και να συνεχίσουμε κλιμακώνοντας τη δράση μας όχι μόνο για την πληρωμή των εφημεριών αλλά και ανατρέποντας συνολικά τα σχέδια του υπουργείου και της κυβέρνησης.

γιατρός από την Πενταμελή επιτροπή
Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης

No comments: