6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Monday, October 10, 2016

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ:ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΓΑΘΑ ΔΕΝ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ

Η μάχη για να μην αφήσουμε να περάσει η ιδιωτικοποίηση των βασικών αγαθών, από την κυβέρνηση έχει ξεκινήσει, και θα βρεθούμε στην πρώτη γραμμή μαζί με τους εργαζόμενους στο νερό, την ενέργεια, τις συγκοινωνίες κλπ για μην περάσουν στα αρπακτικά χέρια της αγοράς, τα βασικά κοινωνικά αγαθά.
Η κυβέρνηση, το καλοκαίρι ξεπούλησε τον ΟΛΠ στην Cosco, πούλησε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους ιταλικούς σιδηροδρόμους, έδωσε τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια στην Fraport, και πριν λίγες βδομάδες χάρισε στον Λάτση το Ελληνικό. Τώρα κλιμακώνει τις επιθέσεις της και προχώρησε στην ένταξη της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ, της ΔΕΗ, και των Κρατικών Ακίνητων, στο υπερταμείο με σκοπό την ιδιωτικοποίηση τους, συνεχίζοντας αυτό που ξεκίνησε το καλοκαίρι με τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας και τα ΕΛΤΑ.
Έχουμε εμπειρία για το τι έχουν σημάνει οι ιδιωτικοποιήσεις αγαθών όπως το νερό και το ρεύμα σε διάφορες χώρες που έχουν εφαρμοστεί. Σημαίνουν το κόψιμο στην πρόσβαση για χιλιάδες συνανθρώπους μας, στα βασικά αγαθά της ζωής. Σημαίνουν εκτίναξη των τιμολογίων μια που ο ιδιώτης ενδιαφέρεται μονάχα για το κέρδος του. Σημαίνουν χαμηλότερη ποιότητα νερού και υπηρεσιών, αφού για τους ιδιώτες οι επενδύσεις σε εκσυγχρονισμούς δικτύων είναι «ασύμφορες δαπάνες». Και φυσικά σημαίνουν απολύσεις για τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε αυτές τις επιχειρήσεις.
Ξέρουμε ότι η κυβέρνηση λέει ψέματα όταν ισχυρίζεται ότι η ένταξη στο υπερταμείο δεν σημαίνει ιδιωτικοποίηση αλλά τάχα «αξιοποίηση». Το υπερταμείο καταστατικά δεν έχει καμία σχέση με το δημόσιο. Στο πενταμελές συμβούλιο που το διοικεί, ορίζονται τρία μέλη από την κυβέρνηση, οι αποφάσεις όμως παίρνονται με 80%, δηλαδή τα μέλη που ορίζουν οι δανειστές έχουν δυνατότητα βέτο. Και δηλώνουν ότι σκοπός του ταμείου είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους, η λειτουργία των επιχειρήσεων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Ιδιωτικοποίηση είναι οι εργολαβίες και η παραχώρηση έργων στους ιδιώτες. Ιδιωτικοποίηση είναι η ανάθεση του μάνατζμεντ στους ιδιώτες ακόμη και αν πάρουν μειοψηφικό πακέτο μετοχών. Ιδιωτικοποίηση είναι οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) που σήμερα χρησιμοποιούν κατά κόρο οι πολυεθνικές για να κερδίζουν τα μέγιστα, με το μικρότερο γι’ αυτές κόστος.
Οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και ο νόμος για την συνδικαλιστική δράση που προωθεί η κυβέρνηση με τους δανειστές, είναι συμπλήρωμα αυτής της επίθεσης. Πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούν να βάλουν φρένο στη δράση του εργατικού κινήματος που έχει τη δύναμη να σταματήσει το ξεπούλημα των βασικών κοινωνικών αγαθών και να τσακίσει τα μνημόνια. Γι, αυτό δίνουμε τις μάχες μαζί.
Μπορούμε να τους νικήσουμε. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έχει απέναντι στις επιλογές της ολόκληρη την κοινωνία. Οι κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στην ΕΥΔΑΠ πριν λίγες μέρες, οι μεγάλες κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στα Νοσοκομεία, η απεργία ένα μην το καλοκαίρι των εργαζόμενων στα Λιμάνια, δείχνουν ότι μπορούμε να ξεσηκώσουμε ένα μεγάλο απεργιακό μέτωπο που να τσακίσει τις επιλογές κυβέρνησης και δανειστών. Τις ιδιωτικοποιήσεις, τους νέους νόμους για τα εργασιακά τον νέο προϋπολογισμό λιτότητας.
Να βροντοφωνάζουμε μαζί με όλη την κοινωνία ότι, «Παιδεία, Υγεία, Ρεύμα και Νερό, δεν είναι εμπορεύματα ανήκουν στο λαό». Αλλά πολύ περισσότερο διεκδικούμε να γυρίσουν πίσω στον δημόσιο έλεγχο ο ΟΛΠ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τα δεκατέσσερα περιφερειακά αεροδρόμια και κάθε επιχείρηση που ιδιωτικοποιήθηκε. Και μαζί να γυρίσει στο δημόσιο και ο ΟΑΣΘ, που έδειξε τις προηγούμενες βδομάδες πόσο ψεύτικη είναι η προπαγάνδα για τις προβληματικές δημόσιες επιχειρήσεις που θα σωθούν αν μπουν μέσα οι ιδιώτες.
Απέναντι στα ψέματα της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος οι εργαζόμενοι προβάλουμε το δικό μας δρόμο. Και αυτό σημαίνει ότι στην προμετωπίδα των εργατικών διεκδικήσεων να βάλουμε τη διαγραφή του χρέους. Να πάψουμε να αποπληρώνουμε δις. ευρώ κάθε χρόνο για να γεμίζουν τα σεντούκια των τραπεζιτών ντόπιων και Ευρωπαίων. Να συγκρουστούμε με το Ευρώ και την Ε.Ε. Να κρατικοποιηθούν οι τράπεζες και όλες οι μεγάλες  επιχειρήσεις κάτω από τον έλεγχο των εργαζόμενων.
Ο Συντονισμός ενάντια στα μνημόνια ξεκινάει καμπάνια ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού και όλων των βασικών κοινωνικών αγαθών και χρειάζεται όλοι να την στηρίξουμε. Βάζοντας την αφίσα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, μοιράζοντας αυτήν την προκήρυξη για να ενημερωθούν όλοι οι εργαζόμενοι. Οργανώνοντας σε συνεργασία με τα σωματεία, εκδηλώσεις στους χώρους δουλειάς, και σε γειτονιές σε όλη την χώρα, έτσι ώστε να έρθουν να μιλήσουν και να ενημερώσουν, εργαζόμενοι από το Νερό, τη ΔΕΗ, κλπ για τον αγώνα που δίνουν. Ζητώντας από κάθε σωματείο και συλλογικότητα ότι θα βρεθεί αγωνιστικά στην πρώτη γραμμή της μάχης για να μην περάσουν οι ιδιωτικοποιήσεις των κοινωνικών αγαθών.


No comments: