6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Friday, March 15, 2013

ΠΟΕΔΗΝ - ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 13 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013



ΑΘΗΝΑ 14-3-2013

ΑΡ.ΠΡΩΤ. : 1349



                Η απόφαση του Γ.Σ. αρχές Ιανουαρίου οργάνωσης αγωνιστικών κινητοποιήσεων για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ των πολιτικών του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ «3» υλοποιήθηκε στο σύνολό της. Οι επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν τότε δεν επιβεβαιώθηκαν, για τη δυνατότητα επιτυχίας του δίμηνου προγράμματος δράσης.

Η ΠΟΕΔΗΝ ρίσκαρε σε ένα πρόγραμμα πολλαπλών δράσεων και παρεμβάσεων το οποίο τελικά υλοποιήθηκε με επιτυχία. Πραγματοποιήθηκαν Γενικές Συνελεύσεις, τοπικές μορφές δράσεις (συγκεντρώσεις εργαζομένων με τοπικούς συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς, επισχέσεις εργασίας, αποκλεισμός των εξωτερικών ιατρείων για μη είσπραξη του 5ευρου, παρέμβαση για Δωρεάν περίθαλψη σε ανασφάλιστους πολίτες), Περιφερειακές Συσκέψεις. Οι αγωνιστικές παρεμβάσεις κορυφώθηκαν με την Πανυγειονομική 24ωρη Πανελλαδική Απεργία και τη Συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας 31/1/2013. Επίσης με τη συμμετοχή στην 24ωρη Πανεργατική Πανελλαδική Απεργία της ΑΔΕΔΥ – ΓΣΕΕ στις 20 Φλεβάρη. Η ΠΟΕΔΗΝ διέθετε το πολυπληθέστερο μπλοκ της ΑΔΕΔΥ μαζί με την ΠΟΕ-ΟΤΑ. Έγινε προσυγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας. Ακολούθησε πορεία στη κεντρική Συγκέντρωση και τη Βουλή.

Είναι σε εξέλιξη η υλοποίηση των πολιτικών του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ «3» και θα ολοκληρωθούν εντός του επόμενου τριμήνου.

Με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές ερημοποιούνται κοινωνικές ομάδες και δημιουργούνται στρατιές ανέργων. Πάνω από 600.000 νοικοκυριά δεν έχουν ούτε ένα εργαζόμενο και για πρώτη φορά ο μη ενεργός πληθυσμός (άνεργοι, συνταξιούχοι, μη απασχολούμενοι) ξεπέρασαν τον ενεργό πληθυσμό (εργαζόμενοι, απασχολούμενοι).

Παρά ταύτα οι ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ της κοινωνίας είναι αναντίστοιχες των βάρβαρων και ανάλγητων μέτρων που λαμβάνονται.

Άρχισε ξανά να καλλιεργείται από την κυβέρνηση ο κοινωνικός αυτοματισμός. Με την ευελιξία στην αγορά εργασίας, τις μειώσεις των μισθών, την ανεργία που ξεπέρασε το 30% η κυβέρνηση και τα «παπαγαλάκια» των μέσων μαζικής ενημέρωσης συντηρούν κλίμα κατά των Δημοσίων Υπαλλήλων, ότι δήθεν παραμένουν προνομιούχοι αν και υπέστησαν 40% μειώσεις στους μισθούς, αν και αμφισβητείται ακόμη και η εργασία τους από τα αλλεπάλληλα ΜΝΗΜΟΝΙΑ.

Οι κινητοποιήσεις μετά τις βουλευτικές εκλογές κατά τη ψήφιση, αλλά και μετά για την Ανατροπή του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ «3» ήταν μικρότερες από την αντίδραση στα δύο πρώτα ΜΝΗΜΟΝΙΑ. Στα δύο πρώτα ΜΝΗΜΟΝΙΑ υπήρξε μαζική, καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στους Αγώνες των Συνδικάτων με αποτέλεσμα να ανατραπούν δύο κυβερνήσεις.

Σε αντίστοιχες χώρες του Νότου που εφαρμόζονται πολιτικές ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ (ΙΣΠΑΝΙΑ, ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ) χιλιάδες εργαζόμενοι και πολίτες συμμετείχαν στα συλλαλητήρια και μάλιστα απογευματινές ώρες αργιών.

Στη χώρα μας κλείνουν η μία μετά την άλλη οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, απολύονται εργαζόμενοι, η ύφεση ξέφυγε, βυθίστηκε η κατανάλωση, μειώθηκαν μισθοί και συντάξεις με απρόβλεπτες συνέπειες στην κοινωνική συνοχή.

Πλήττεται η μεσαία τάξη που αποτελείται από τα ενεργά τμήματα του πληθυσμού. Εδραιώνεται η επικίνδυνη αντίληψη στην κοινωνία ότι δεν μπορούμε να τροποποιήσουμε την πολιτική. Η αντίληψη διαμορφώνεται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αφού εξυπηρετούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα που ελέγχουν και χειραγωγούν το πολιτικό σύστημα και αντιδρούν στη δίκαιη κατανομή των βαρών.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΟΥΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ.

Το δανειακό πρόγραμμα βρίσκεται εντός στόχων από τη συνεχή μείωση των δαπανών. Από την πολιτική αυτή προκύπτει η συρρίκνωση μισθών, συντάξεων και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Η ανάπτυξη δεν διαφαίνεται παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και τα έσοδα έχουν καταρρεύσει αφού έχει εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα των μόνιμα φορολογικών υποζυγίων που είναι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι. Κάθε φορά που βρίσκεται η ΤΡΟΪΚΑ στη χώρα παγώνει η εξόφληση οφειλών του Δημοσίου προς τρίτους για να εμφανίζουν πλασματική μείωση των δαπανών.

Στο τέλος του εξαμήνου θα χρειαστεί να πάρουν νέα μέτρα αφού το ΑΕΠ βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση από την ύφεση (-25%).

Τα Νοσοκομεία υποχρηματοδοτούνται, έχουν μεγάλα ελλείμματα, αναστέλλουν βασικές λειτουργίες και παρουσιάζουν ελλείψεις σε υλικά, τρόφιμα και φάρμακα. Η κρατική επιχορήγηση μειώνεται 15% εφέτος με την υποχρέωση υπογραφής ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ μη εμφάνισης νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ο ΕΟΠΥΥ υποχρηματοδοτείται με αποτέλεσμα να μετακυλύει το κόστος της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης (ιατροί και φάρμακα)στους ασφαλισμένους. 

Οι πρόσθετες αμοιβές πληρώνονται με μεγάλες καθυστερήσεις και το κουτσουρεμένο κονδύλι (91 εκατ.ευρώ) που εγκρίθηκε δεν αρκεί για εξόφληση των δεδουλευμένων του τρέχοντος έτους. Στο Νοσοκομείο ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ δεν επιχορηγείται στο σύνολό της η τακτική μισθοδοσία με αποτέλεσμα να πληρώνονται με καθυστερήσεις μετά από απεργιακές κινητοποιήσεις.

Οι πολιτικές συγχώνευσης των Νοσοκομείων, μείωσης των κλινών, κλινικών και οργανικών θέσεων είναι σε εξέλιξη και θα ξεδιπλωθούν το επόμενο τρίμηνο.

Θα υπάρξει αξιολόγηση των Μονάδων Υγείας, Πρόνοιας, αξιολόγηση του προσωπικού, καταργήσεις οργανικών θέσεων και μέσω της κατάργησης των οργανικών θέσεων απολύσεις για να ξεπεραστούν τα Συνταγματικά κωλύματα. ΘΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ.

Οι 25.000 απολύσεις δεν βγαίνουν από άλλους χώρους του στενού Δημόσιου Τομέα. Έτσι είναι βέβαιο ότι θα επιχειρήσουν να συμπληρώσουν τον ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΣΤΟΧΟ από τα Νοσοκομεία.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ για ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ και ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ.

ΝΑ ΜΠΕΙ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΑΛΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΘΗΣΑΥΡΙΖΟΥΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥΣ.

Παρεμβαίνουμε για διόρθωση της παρανομίας στην προβαδίζουσα κατηγορία, στην επιλογή προϊστάμενων οργανικών μονάδων σύμφωνα με το άρθρο 10 του Νόμου 4024/2011.

Παρεμβαίνουμε στο Γ.Λ.Κ. για αποκατάσταση των αδικιών στη περικοπή του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας που προκύπτουν από αίολα ερωτήματα των Διοικήσεων των Νοσοκομείων.

Παρεμβαίνουμε για την επέκταση του επιδόματος στις κατηγορίες που έχουν εξαιρεθεί.

Διεκδικούμε την ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα προκειμένου να έχουν οι υγειονομικοί ευνοϊκότερα συνταξιοδοτικά δικαιώματα (πέντε έτη νωρίτερα στην σύνταξη, αύξηση σύνταξης).

Διεκδικούμε την ΔΩΡΕΑΝ πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας, Πρόνοιας όλων των ανασφάλιστων και των ανέργων. ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΛΥΨΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ.



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ


·         ΤΡΊΤΗ 2/4 και ΠΕΜΠΤΗ 5/4

ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ στα Νοσοκομεία. Τα Πρωτοβάθμια Σωματεία μπορούν να εμπλουτίσουν τη δράση τους με όποιες μορφές πάλης επιλέξουν (κατάληψη Διοικήσεων, Εξωτερικών Ιατρείων, Κόμβων, Γενικές Συνελεύσεις κ.α.)



·         ΤΡΙΤΗ 9/4

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ με Συνδικαλιστικούς, Κοινωνικούς Φορείς και χρήστες των υπηρεσιών ανά περιοχή ή πόλη που είναι ανεπτυγμένο το Νοσοκομείο. Διαμαρτυρόμαστε κατά των Συγχωνεύσεων – Καταργήσεων Νοσοκομειακών, Προνοιακών Μονάδων, Κλινικών – Κλινών και Οργανικών θέσεων.

Να διαμαρτυρηθούμε κατά των Διαθεσιμοτήτων – Απολύσεων και την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού.


·         ΠΕΜΠΤΗ 11/4

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ των εργαζομένων στις 11.00 πμ έξω από τις Υγειονομικές Περιφέρειες.


·         ΤΕΤΑΡΤΗ 17/4

6ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ και ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ έξω από το Υπουργείο Υγείας για την Αττική και έξω από τα Γραφεία των Υγειονομικών Περιφερειών για την περιφέρεια της Χώρας.


Οι κινητοποιήσεις θα υποστηριχθούν με συλλογή υπογραφών από τους Υγειονομικούς και τους χρήστες Υγείας, κατόπιν πρωτοβουλίας των Πρωτοβάθμιων Σωματείων, Οργάνωση Ημερίδας και ραδιοφωνικών σπότ.

Η Ομοσπονδία χαιρετίζει τον αγώνα των Ισπανών Υγειονομικών. Παίρνει πρωτοβουλία συνάντησης για κοινές δράσεις και τη δημιουργία Ευρωπαϊκού μετώπου υπεράσπισης δημοσίων υπηρεσιών υγείας.

Θα πραγματοποιηθούν για την προετοιμασία των κινητοποιήσεων Γενικές Συνελεύσεις των Νοσοκομείων και Περιφερειακές Συσκέψεις Αθήνα (27 ΜΑΡΤΙΟΥ Ξενοδοχείο NOVOTEL) – Θεσσαλονίκη (28 ΜΑΡΤΙΟΥ στην ΕΔΟΘ).

·         Νέα συνεδρίαση Εκτελεστικής Επιτροπής.



ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ



Ø       Για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ

Ø       Για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην υγεία για όλους

Ø       Για την υπεράσπιση των δημοσίων υπηρεσιών υγείας




ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                             Ο ΑΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ




ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΤΣΙΟΥΜΠΕΛΗΣ                                     ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ

No comments: