6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Wednesday, May 18, 2011

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΑΙΔΩΝ ΠΑΤΡΩΝ «Η ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΣΗ»
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ «ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΑΙΔΩΝ ΠΑΤΡΩΝ»

Πάτρα, 17/5/2011
Με τεράστια έκπληξη και προβληματισμό όλοι οι εργαζόμενοι του «Καραμανδανείου Νοσοκομείου Παίδων Πατρών» ενημερωθήκαμε για την πρόταση της Επιτροπής Γνωμοδότησης για τον νέο Υγειονομικό Χάρτη της Χώρας να ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ το μοναδικό Νοσοκομείο Παίδων όλης της Δυτικής Ελλάδας και η δραστηριότητά του να μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου. Πρόκειται, μαζί με το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Τρίπολης, για το ένα από τα 2 Νοσοκομεία όλης της 6ης ΥΠΕ που κρίνονται από την «επιτροπή σοφών» ως ανεπαρκή και προτείνεται να κλείσουν.
Η πρόταση αυτή, στην περίπτωση που υλοποιηθεί από το Υπουργείο Υγείας, θα αποτελεί βαρύ πλήγμα για την υγειονομική κάλυψη των παιδιών της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Ελλάδας, για λόγους που επισημαίνονται στην συνέχεια. Στην απόφαση αυτή θα αντιδράσουμε με κάθε τρόπο έχοντας την συμπαράσταση όλων των φορέων της περιοχής.
Το «Καραμανδάνειο Νοσοκομείο» θεσμικά αποτελεί κληροδότημα με στόχο την νοσηλεία των παιδιών της περιοχής. Λειτουργεί εδώ και 60 χρόνια και έχει κατακτήσει την εμπιστοσύνη και την αγάπη του κόσμου της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Ελλάδας. Διαθέτει πολλές Κλινικές, Εργαστήρια και Τμήματα που καλύπτουν το σύνολο, σχεδόν, των αναγκών ενός παιδιού.
Στην «επιχειρηματολογία» που αναπτύσσει η Γνωμοδοτική Επιτροπή για σχετική «ανεπάρκεια» του Νοσοκομείου εμείς αντιπαρατάσσουμε κάποια συνοπτικά δεδομένα:
· Το 2010 επισκέφθηκαν τα Ε.Ι του Νοσοκομείου 47.319 παιδιά και νοσηλεύθηκαν 5.642 παιδιά (αύξηση 11,3 % σε σχέση με το 2009) ενώ οι σχετικοί δείκτες για το 1ο τετράμηνο του 2011 δείχνουν περαιτέρω ανοδική πορεία της τάξεως του 25%.
· Το κόστος νοσηλείας ανά ασθενή για το έτος 2010 έχει διαμορφωθεί στα 1.071 / ασθενή - μαζί με την μισθοδοσία του προσωπικού- που αποτελεί ένα από τα χαμηλότερα για τα Ελληνικά δεδομένα.
· Το οικονομικό έλλειμμα του Νοσοκομείου μειώθηκε το 2010 κατά 32% ( από 778.000 σε 590.000 ετησίως).

Πού λοιπόν δεν είναι απόλυτα επαρκές, και από οικονομική άποψη, το «Καραμανδάνειο Νοσοκομείο» ; ;Πέραν όμως από αριθμούς και στατιστικές, το «Καραμανδάνειο Νοσοκομείο» λειτουργεί και παρέχει υπηρεσίες κατά απολύτως ικανοποιητικό τρόπο χάρις σε κάποιες άυλες, αλλά εξαιρετικά σημαντικές, παραμέτρους: Το συγκεντρωμένο αποκλειστικά στο παιδί επιστημονικό ενδιαφέρον όλων των εργαζομένων που κάνει όλα τα Τμήματα να συνεργάζονται άψογα, σύντομα και αποτελεσματικά. Την αγάπη και την στοργή όλου του προσωπικού για το παιδί. Την μη χρονοβόρα και γραφειοκρατική λειτουργία που εξασφαλίζει ένα σχετικά μικρό, αλλά πλήρως αναπτυγμένο, Νοσοκομείο. Αυτά μπορεί να μην αποτυπώνονται σε δείκτες και αριθμούς αλλά αποτελούν τα ουσιωδέστερα στοιχεία καλών υπηρεσιών.

No comments: