6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Tuesday, March 17, 2015

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΣ ΠΟΕΔΗΝ - ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ 2/4 9πμ NOVOTEL

ΑΘΗΝΑ 17/03/2015
ΑΡ. ΠΡΩΤ. 87

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
13/03/2015

Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες του 14ου Συνεδρίου με την εκλογή της νέας Διοίκησης και του αναλογικού – αντιπροσωπευτικού Προεδρείου, από ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής.
Είμαστε και πάλι αντιμέτωποι με τα μείζονα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι Δημόσιες Υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας, και οι εργαζόμενοι τα οποία ημέρα με την ημέρα οξύνονται και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.
Η μεγάλη συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες που οργάνωσαν τα Πρωτοβάθμια Σωματεία ανάδειξης των αντιπροσώπων, επιβεβαιώνει την συσπείρωση και την εμπιστοσύνη στη δράση της ΠΟΕΔΗΝ και το «γώνιασμα» της ΨΕΥΤΟΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΑΣΥΝΟ – ΕΣΥ, που ήδη έπιασε «κυβερνητικό στασίδι» για τη προσφορά στη κυβέρνηση πάσης φύσεως υπηρεσίες.
Έτσι θα συνεχίσουμε το ίδιο δυναμικά – αποφασιστικά, γιατί οι συνθήκες εργασίας είναι αμείλικτες.
Η νέα Διοίκηση εξουσιοδοτήθηκε ομόφωνα από το 14ο Συνέδριο να αναλάβει πρωτοβουλίες και δράση, ανατροπής των Μνημονίων και να χαράξει τη πορεία ανάκτησης των απωλειών.
Δεν μας αρκεί ο σημερινός χάρτης των κοινωνικών δικαιωμάτων, πόσο μάλλον που βρισκόμαστε προ των πυλών για νέες απώλειες.
Οι συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι δρακόντειοι μηχανισμοί παρακολούθησης επιβάλλουν στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανεξαρτήτως εάν βρίσκονται σε ΜΝΗΜΟΝΙΑ ή όχι την άσκηση Νεοφιλελεύθερων Πολιτικών γι’ αυτό και οι προϋπολογισμοί τους υπόκεινται σε ενδελεχή έλεγχο κατά τη κατάρτιση και την εκτέλεση. Οι συμβιβασμένες κυβερνήσεις βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία από τους επιχειρηματικούς και χρηματιστηριακούς ομίλους, να δημιουργούν ευνοϊκό οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον ώστε να συγκεντρώνουν με γοργό ρυθμό τον παραγόμενο πλούτο.
Οι δαπάνες για την κοινωνική συνοχή θεωρούνται περιττές.
Τα Δημόσια Κοινωνικά Αγαθά μετατρέπονται σε εμπορεύσιμα καταναλωτικά προϊόντα και οι πολίτες καλούνται να τα αγοράζουν. Όσοι έχουν τη δυνατότητα οι υπόλοιποι στα αζήτητα ή την φιλανθρωπία. Για την υλοποίηση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών απαξιώνεται, συρρικνώνεται, ιδιωτικοποιείται ο Δημόσιος Τομέας, ελαστικοποιούνται οι εργασιακές σχέσεις και δημιουργούνται συνθήκες εργασιακής ανασφάλειας προκειμένου να είναι ευκολότερα χειραγωγίσιμος.
Ανεξάρτητα του τρόπου που θα δανείζεται η χώρα το προσεχές διάστημα για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης συνεχίζει να βρίσκεται ότι μας έχει απομείνει από Εργασιακά – Συνδικαλιστικά – Ασφαλιστικά – Μισθολογικά και Κοινωνικά Δικαιώματα. Ο εσωτερικός δανεισμός με «σκούπισμα» των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων και των Κοινωνικών Φορέων έχει «κοντά ποδάρια»
Δεν επιλύονται οι κοινωνικές ανάγκες με την αντικατάσταση των Μνημονίων από άλλο πρόγραμμα, το οποίο θα περιλαμβάνει εξίσου νέα δυσμενή μέτρα και μάλιστα σε δόσεις μετά την κάθε νέα αξιολόγηση.
Επικοινωνιακή είναι η αντικατάσταση της ΤΡΟΪΚΑΣ από τους θεσμούς, τους οποίους εκπροσωπούν η ΤΡΟΪΚΑ χθες και σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια (BRUSSELS GROYP).
Η πολιτική πραγματικότητα είναι ότι έχουμε παράταση του Μνημονίου για τέσσερις μήνες, αξιολόγηση του υφιστάμενου προγράμματος και ως εκ τούτω αποδοχή των εφαρμοστικών νόμων των Μνημονίων και μετάβαση σε νέο πρόγραμμα με ασφυκτική επιτήρηση, για την άσκηση νεοφιλελεύθερων πολιτικών.
Η κυβέρνηση κρίνεται με βάση την ασκούμενη πολιτική και όχι τις εξαγγελίες και τη δίκη προθέσεων των Υπουργών.
Η ΠΟΕΔΗΝ δεν διεκδικεί την κατάργηση των Μνημονίων με ένα άρθρο σε ένα Νόμο, όπως προεκλογικά υποσχόταν τα δύο κυβερνητικά κόμματα.
Διεκδικεί όμως την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, την κατάργηση των εφαρμοστικών νόμων που διαλύουν ότι απέμεινε από κοινωνικό, εργασιακό, ασφαλιστικό δικαίωμα, καθώς επίσης τη σύσταση πλαισίου προοδευτικής ανάκτησης των απωλειών, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Το κατατεθέν στη Βουλή Νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης δεν καλύπτει τις κοινωνικές ανάγκες, αφού διαχειρίζεται υφιστάμενα προγράμματα φτώχειας και φιλανθρωπίας. Πως άλλωστε θα μπορούσε ένα Νομοσχέδιο κόστους 200 εκατ. Ευρώ (Γ.Λ.Κ.) να αντιμετωπίσει τις ανάγκες 6 εκατ. Πολιτών που ζουν κάτω ή στο όριο της φτώχειας. Το κόστος του Νομοσχεδίου θα προέλθει από νέα μείωση των κοινωνικών δαπανών (τα περίφημα ισοδύναμα!!!).
Η κυβέρνηση συμφώνησε με τους ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ την εφαρμογή του εφετινού ψηφισθέντος προϋπολογισμού από την προηγούμενη κυβέρνηση. Εξαιτίας αυτού δεν διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις ανάκτησης του Δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της Υγείας – Πρόνοιας. Οι πολίτες θα εξακολουθούν να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη για αγορά των υπηρεσιών, οι οποίες με γοργούς ρυθμούς μετατρέπονται σε ανταποδοτικές – ανταγωνιστικές.
Οι λειτουργικές δαπάνες των Νοσοκομείων μειώνονται εφέτος περαιτέρω 300 εκατομμύρια ευρώ (η μείωση τα τέσσερα τελευταία χρόνια υπερβαίνει το 60%). Ο νέος Υπουργός Υγείας απέστειλε επείγον έγγραφο στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων, για καταγραφή των αναγκών σε υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό, αν και τα Νοσοκομεία δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα ελλείψεων τον πρώτο μήνα εκάστου έτους.
Απεδείχθη επικοινωνιακή κίνηση, αφού για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, μείωσε 51% την επιχορήγηση του Μαρτίου (μήνας αναφοράς ο Ιανουάριος) και ζήτησε από τα Νοσοκομεία την επιστροφή των ταμειακών διαθεσίμων και αποθεματικών, που είναι για την κάλυψη ανεξόφλητων υποχρεώσεων. Εκδόθηκε σχετικό Δελτίο Τύπου από την ΠΟΕΔΗΝ (καταγγελία).
Η καταβολή των οφειλομένων νυχτερινών, αργιών των ετών 2012, 2013, 2014 δεν είναι εξασφαλισμένη (ολοκλήρωση της διαδικασίας, κάλυψη του συνόλου των οφειλόμενων). Για να ξεκινήσει η καταβολή των δεδουλευμένων από 1/1/2015 απαιτείται νέα Νομοθετική ρύθμιση.
Το προσωπικό είναι κάτω των ορίων ασφαλείας. Θέσαμε το αίτημα στη συνάντηση με τον Αν. Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπως περιγράφεται στο ΥΠΟΜΝΗΜΑ (site ΠΟΕΔΗΝ). Δεν διαφαίνεται πρόθεση από την κυβέρνηση να καλύψει τις διαπιστωμένες μεγάλες ανάγκες. Εκτίμησή μας είναι ότι εφέτος δεν θα ολοκληρωθεί καμία προκήρυξη πρόσληψης προσωπικού.
Η Πρωτοβάθμια περίθαλψη εξακολουθεί να πληρώνεται από τις τσέπες των πολιτών και οι δυσκολίες πρόσβασης στις υπηρεσίες συνεχίζουν να υφίστανται.
Οι ανασφάλιστοι πολίτες εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται για την εξασφάλιση της πρόσβασης. Η ομάδα εργασίας που σύστησε το Υπουργείο Υγείας για την δωρεάν πρόσβασή τους, δεν επιλύει το ζήτημα καθώς επιφέρει αλλαγές μόνο στην έκδοση βιβλιαρίων απορίας, με αντίστοιχα όμως εισοδηματικά κριτήρια της προηγούμενης κυβέρνησης.
Η ΕΣΑΝ Α.Ε. που έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα να συρρικνώνει το Δημόσιο Τομέα της Υγείας και να ενισχύει τον ιδιωτικό, χαρακτηρίστηκε πολύτιμο εργαλείο στην άσκηση της πολιτικής Υγείας από τον Υπουργό Υγείας.
Τα Κέντρα Υγείας είναι υπό διάλυση αφού αποσυνδέθηκε η κάλυψη των λειτουργικών δαπανών από τα Νοσοκομεία (Ν. 4238/2014), χωρίς να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μετάβασης στις Υγειονομικές Περιφέρειες. Προκαλείται λειτουργικό χάος και για τη προμήθεια υγειονομικού κα φαρμακευτικού υλικού οι εργαζόμενοι απευθύνονται σε φιλανθρωπικές οργανώσεις βγαίνουν στην επαιτεία.
Εκδώσαμε σχετικό Δελτίο Τύπου που αναδεικνύει το ζήτημα. Η κυβέρνηση ακόμη κωλυσιεργεί.
Ο Υπουργός Υγείας υπέγραψε ΑΠΟΦΑΣΗ τομεοποίησης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, με βάση την οποία διαφαίνεται πρόθεση κατάργησης των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων και διασύνδεσης του Δημόσιου Τομέα Ψυχικής Υγείας με τον ιδιωτικό τομέα. Με δελτίο τύπου καταγγείλαμε τον Υπουργό Υγείας και ζητήσαμε την ακύρωση της ΑΠΟΦΑΣΗΣ.
Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στη συνάντηση με την Ε.Ε. της ΠΟΕΔΗΝ απέκλισε την οποιαδήποτε μισθολογική παροχή (ακόμη και την ωρίμανση) και προανήγγειλε νέο Σύστημα Αξιολόγησης συνδεδεμένο με το μισθό και τις υποχρεωτικές μετατάξεις (Αναλυτικά στο site ΠΟΕΔΗΝ).
Στη λίστα μεταρρυθμίσεων Βαρουφάκη προς τους ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ περιλαμβάνονται δυσμενείς αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, με δημιουργία αντικινήτρων για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις (μητέρες, πατέρες ανήλικων παιδιών, τρίτεκνοι κλπ). Ταυτόχρονα συμφώνησε για στενότερο δεσμό μεταξύ καταβαλλόμενων εισφορών και του ύψους των συντάξεων (αναλογικό, ανταποδοτικό, επαγγελματικό σύστημα ασφάλισης). Η κυβέρνηση σήμερα «σκουπίζει» τα αποθεματικά των Ταμείων ,για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών, αντί να τα ενισχύσει αυξάνοντας τη χρηματοδότηση.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ που ετοιμάζεται να θεσμοθετήσει η κυβέρνηση συνδεδεμένη με τους μισθούς και τις υποχρεωτικές μετατάξεις
  • ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΜΕ ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ
  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΑΡΑΤΣΙΩΝ
  • ΕΥΚΟΛΗ ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ
  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ
  • ΕΚΔΙΩΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ
  • ΕΠΑΡΚΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ με την άμεση πρόσληψη εφέτος τουλάχιστον 4.000 μόνιμων υπαλλήλων και 3.000 κατ’ έτος
  • Η λειτουργική και Διοικητική επανασύνδεση των Κέντρων Υγείας με τα Νοσοκομεία
  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΣΑΝ Α.Ε.
  • Επαρκής χρηματοδότηση των λειτουργικών δαπανών των Δημόσιων Μονάδων Υγείας
  • Άμεση επαναλειτουργία των καταργημένων Νοσοκομείων
  • Επανάκτηση τις Νομικής Αυτοτέλειας των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων
  • Επανασύσταση καταργημένων κλάδων και επιστροφή στα Νοσοκομεία όσων επιθυμούν από τους υπαλλήλους που διατέθηκαν σε άλλους φορείς (π.χ. ΕΚΑΒ)
  • Σύστημα Διοίκησης των Νοσοκομείων με επικεφαλής Γενικό Διευθυντή προερχόμενος από τη Δημοσιοϋπαλληλική ιεραρχία και επταμελή Διοικητικά Συμβούλια (ο Γενικός Διευθυντής , οι τέσσερις Διευθυντές των υπηρεσιών και δύο αιρετοί εκπρόσωποι των εργαζομένων)
  • Ανάπτυξη του Συστήματος Δημόσιας Ψυχικής Υγείας, με επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση. Λειτουργία των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων χωρίς ημερομηνία λήξεως. Επανάκτηση της νομικής αυτοτέλειας των Περιφερειακών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων ως δίκτυα Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας
  • ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΝΟΙΑΣ που να είναι σε θέση να καλύπτει Δωρεάν το σύνολο των ευπαθών ομάδων. Άμεση χρηματοδότηση και στελέχωση του συστήματος
  • Ενίσχυση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της Προνοσοκομειακής Φροντίδας και επαρκής στελέχωση του ΕΚΑΒ με προσωπικό και ασθενοφόρα
  • ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΛΑΔΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΣΤΑ ΤΕΙ ΤΟΥ ΔΕ Νοσηλευτικού Προσωπικού
  • Επαναφορά της απλής αναλογικής στο εκλογικό σύστημα ανάδειξης των οργάνων Διοίκησης της ΕΝΕ και μηνιαία συνδρομή ενός ευρώ για την εγγραφή μελών (τα έξοδα της ΕΝΕ καλύπτονται από το Υπουργείο Υγείας)
  • Άρση των αναίτιων διώξεων συνδικαλιστικών και υπηρεσιακών στελεχών της 6ης ΥΠΕ
  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ που μετατρέπει την ασφάλιση σε επαγγελματική
  • Επιστροφή των αποθεματικών στα ασφαλιστικά ταμεία
  • Ένταξη των Υγειονομικών και Προνοιακών υπαλλήλων στα ΒΑΕ
  • Επέκταση και διπλασιασμός του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας
  • Ανάκτηση των κοινωνικών δικαιωμάτων και εισοδηματικών Μνημονιακών απωλειών
  • Εξόφληση των δεδουλευμένων πρόσθετων Αμοιβών παρελθόντων ετών και των εφετινών μηνών
  • Άρση των ποινικών διώξεων σε μέλη των Επιτροπών Ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων, για τη διαχείριση των Νοσοκομειακών αποβλήτων, που η αρμοδιότητα ανήκει στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων
  • Διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους της χώρας
  • Αξιοκρατία στις Υπηρεσιακές μεταβολές και πειθαρχικό δίκαιο, που να σέβεται τα συνδικαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα
  • Νομοθετική ρύθμιση χορήγησης του Επιδόματος 176€ στους εργαζόμενους που δεν καταβλήθηκε με δικαστικές Αποφάσεις
  • Επίσπευση των εθελοντικών διαδικασιών ολοκλήρωσης των μετατάξεων – αποσπάσεων


Σύσταση 11μελούς Γραμματείας ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ και 7μελών Γραμματειών ΕΚΑΒ, ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ και ΠΡΟΝΟΙΑΣ με αρμοδιότητες την εξειδίκευση των θέσεων της ΠΟΕΔΗΝ και ενίσχυση της παρέμβασής της.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ
Προγραμματισμός Γενικών Συνελεύσεων, στήριξη Συγκεντρώσεων και Συλλαλητηρίων Διαμαρτυρίας, για την διασφάλιση και ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας.
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ στις 09:00π.μ. στο NOVOTEL.
ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ. Θα απαιτήσουμε συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας στο Αμφιθέατρο παρουσία όλων, για να δώσει απαντήσεις στο Διεκδικητικό μας πλαίσιο.

Συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής για καθορισμό του Προγράμματος Δράσης.


ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                         Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ                                 ΕΡΜΗΣ ΚΑΣΣΕΣ


No comments: