6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Sunday, January 29, 2012


Απόφαση γενικής συνέλευσης Γ. Ν. Παίδων Πεντέλης


Τον τελευταίο καιρό επιχειρείται από τον διοικητή του Νοσοκομείου Αγία Σοφία και διοικητή του συγκροτήματος των τριών παιδιατρικών νοσοκομείων κ. Παπασάββα η μετακίνηση ιατρών από το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης για να καλύψουν εφημερίες στα Νοσοκομεία Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού.

Η αρχή έγινε με τους δύο καρδιολόγους οι οποίοι, παρά την αντίθετη γνώμη του επιστημονικού συμβουλίου και του Διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας , κλήθηκαν να εφημερεύσουν στα Νοσοκομεία Παίδων Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού .

Το Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία έχει 7 καρδιολόγους, χωρίς συντονιστή διευθυντή (δηλαδή οφείλουν να συμμετέχουν όλοι στις εφημερίες). Υπάρχει καρδιολόγος σε εφημερία ετοιμότητας και στο αιμοδυναμικό τμήμα, το οποίο τους τελευταίους μήνες δεν λειτουργεί (όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία), μιας και σύμφωνα με τον νόμο δεν μπορεί να λειτουργεί χωρίς παράλληλη λειτουργία καρδιοχειρουργικού τμήματος. Στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐας Κυριακού υπάρχουν 4 καρδιολόγοι από τους οποίους ο ένας είναι συντονιστής διευθυντής και δε συμμετέχει στις εφημερίες.
Το Παίδων Πεντέλης διαθέτει δύο μόνο καρδιολόγους οι οποίοι και κλήθηκαν παρόλα αυτά να εφημερεύσουν στα Νοσοκομείο Παίδων του κέντρου και εφόσον έχουν τη δυνατότητα, σύμφωνα με τον νόμο, να κάνουν συγκεκριμένο αριθμό αμειβόμενων εφημεριών, το αποτέλεσμα της μετακίνησης τους αυτής είναι να μείνει τελείως ακάλυπτο από καρδιολόγο μέχρι και 20 ημέρες το μήνα το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης. Αν σε μια τέτοια συγκυρία υπάρξει καρδιολογικό σύμβαμα και προκληθεί βλάβη σε κάποιο παιδί, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη;

Στο παρελθόν υπήρχαν περίοδοι όπου δεν ήταν καλυμμένες και οι δύο θέσεις καρδιολόγου στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης και ο μοναδικός που υπήρχε ήταν αδύνατο να εφημερεύει όλες τις μέρες του μήνα ή να μην παίρνει άδειες.
Γνωρίζουμε πολύ καλά πόσο συχνή ήταν η ανάγκη καρδιολογικής αντιμετώπισης ασθενών που δεν ήταν δυνατόν λόγω βαρύτητας να μετακινηθούν κάτι που μας ανάγκαζε να καλέσουμε είτε το μοναδικό μας καρδιολόγο εκτός ωραρίου και εκτός εφημερίας, είτε ακόμα και ιδιώτες καρδιολόγους, η αμοιβή των οποίων καλυπτόταν κυρίως από μη κερδοσκοπικές οργανώσεις. Αυτές τις λύσεις προκρίνει η διοίκηση;

Πιθανώς κάνουμε το λάθος να πιστεύουμε ότι όλοι οι ασθενείς δικαιούνται ισότιμης , σωστής και ιατρικά ασφαλούς περίθαλψης σε αντίθεση με τους διοικούντες που με τις ενέργειες τους αποδεικνύουν ότι θεωρούν ότι αυτό το δικαιούνται μόνο οι ασθενείς που έτυχε να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία Παίδων του κέντρου .
Αφού ρύθμισε με αυτόν τον τρόπο το θέμα των καρδιολόγων ο κ. Παπασάββας αποφάσισε να αξιοποιήσει και πάλι “την δεξαμενή γιατρών - Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης” και ζήτησε μετακίνηση και γιατρών άλλων ειδικοτήτων (παιδιάτρου, ορθοπαιδικού, αναισθησιολόγου κ.α ) αδιαφορώντας για την αποδιάρθρωση της λειτουργίας του Νοσοκομείου. Η λύση στις ελλείψεις προσωπικού ενός νοσοκομείου δεν μπορεί να είναι το «ξήλωμα» ενός άλλου.

Η νοσηλεία του παιδιατρικού πληθυσμού του λεκανοπεδίου Αττικής καθώς και βαριά περιστατικά από την υπόλοιπη Ελλάδα εξυπηρετείται από τα τρία παιδιατρικά Νοσοκομεία και από τις παιδιατρικές κλινικές που υπάρχουν στα Νοσοκομεία Νίκαια, Τζάνειο, Θριάσειο και Αττικό.
Το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης εφημερεύει όλα τα πρωινά των εργάσιμων ημερών και κάνει επιπλέον 10-12 γενικές εφημερίες τον μήνα. Είναι κοντά στα Μεσόγεια, στο Αεροδρόμιο και έχει εύκολη και γρήγορη πρόσβαση από όλα τα σημεία της Αττικής και των γειτονικών Νομών. Εκτός από τα βασικά έχει αναπτύξει και πολλά εξειδικευμένα τμήματα.
Στην ετήσια αξιολόγηση κόστους-αποδοτικότητας η βαθμολογία του νοσοκομείου ήταν 100%, καθώς το νοσοκομείο φροντίζει την αξιοποίηση των πόρων του χωρίς σπατάλες.
Με τις μετακινήσεις γιατρών και προσωπικού θα αρχίσει να υπολειτουργεί και οι συνθήκες νοσηλείας των ασθενών δεν θα πληρούν απαραίτητους κανόνες ασφάλειας.
Ήδη οι συνταξιοδοτήσεις ιατρών έχουν αρχίσει να δημιουργούν ελλείψεις που δεν αντικαθίστανται με νέους διορισμούς.
Ακόμα και με οικονομικά και όχι κοινωνικά κριτήρια ένα νοσοκομείο που υπολειτουργεί κοστίζει ακριβότερα από ένα νοσοκομείο που λειτουργεί σωστά και είναι παραγωγικό. Η προοδευτική αποδυνάμωση του από ιατρικό δυναμικό θα το οδηγήσει μοιραία σε μαρασμό και κλείσιμο και ο παιδιατρικός πληθυσμός της βορειανατολικής αττικής θα στερηθεί το νοσοκομείο του.

Η συνέλευση των Ιατρών ζητά οι μετακινήσεις γιατρών και προσωπικού να μην είναι από το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης προς τα κεντρικά παιδιατρικά Νοσοκομεία. Αντιθέτως η μετακίνηση τμημάτων κατά πάγια τακτική στα δημόσια νοσοκομεία όλης της Ευρώπης γίνεται από τα κεντρικά νοσοκομεία που ασφυκτιούν λειτουργικά προς τα περιφερικά όπως το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης.

Ζητούμε από τον κ. Παππασάβα, τον προϊστάμενό του διοικητή της 1ης ΥΠΕ κ. Μουσιώνη και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας να σταματήσουν τις παραπάνω απαράδεκτες μεθοδεύσεις και ενέργειες και να αναλάβουν τις ευθύνες τους για ασφαλή νοσοκομεία.

Ευχόμαστε να μην προορίζεται το νοσοκομείο να πέσει θύμα λουκέτου λόγω της καταστροφικής πολιτικής του μνημονίου και του Δ.Ν.Τ. που δεν σταματά ούτε μπροστά στον ευαίσθητο παιδιατρικό πληθυσμό. Ας μην πιστέψει κανείς ότι μπορεί να συμβεί αυτό αμαχητί.

Η γενική συνέλευση του Γ.Ν.Παιδων Πεντέλης
Τριμελής επιτροπή

No comments: