6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Tuesday, January 10, 2012

ΤΟ 5-ΕΥΡΩ ΕΙΝΑΙ ΛΗΣΤΕΙΑ!
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ

Πάγια θέση του συλλόγου μας αλλά και του συνόλου σχεδόν των εργαζομένων στην υγεία, είναι η κατηγορηματική μας αντίθεση στο χαράτσι των 5 ευρώ που πληρώνουν οι ασθενείς ως εξέταστρο στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων. Και αυτό, γιατί όπως επισημάναμε από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου, το 5ευρω αποτελεί άλλον έναν τρόπο μεταφοράς του κόστους λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) από τον κρατικό προϋπολογισμό στις τσέπες των ασθενών. Είναι απαράδεκτο να ξαναπληρώνουν οι ασφαλισμένοι τα ήδη πληρωμένα μέσω των κρατήσεων που τους γίνονται από τα ασφαλιστικά τους ταμεία.
Ο λόγος που αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε για το ζήτημα της πληρωμής των 5ευρω, είναι η σωρεία καταγγελιών που δεχόμαστε από ασφαλισμένους συμπατριώτες μας, οι οποίοι καταβάλλουν το χαράτσι αυτό ως εξέταστρο, ενώ κανονικά με βάση την εγκύκλιο του υπουργείου (Υ4α/οικ.1329/4-1-2011 και Υ4α/οικ.4456/14-1-2011) δεν θα έπρεπε να το πληρώσουν!
Την ευθύνη για αυτήν την κατάσταση δεν την φέρουν οι εργαζόμενοι στα ταμεία των νοσοκομείων και οι γιατροί, αλλά το υπουργείο υγείας και η αναπληρώτρια διοικήτρια του νοσοκομείου μας, που ασκούν πιέσεις για εισπράξεις. Φτάνουν μάλιστα στο σημείο να κινδυνολογούν με το φαιδρό επιχείρημα ότι «αν δεν μαζεύουμε το 5ευρω, το Κέντρο Υγείας Ευδήλου θα κλείσει»! Όλοι φυσικά γνωρίζουμε πως τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας της χώρας κλείνουν, επειδή στις δεσμεύσεις της δανειακής σύμβασης με την τρόικα προβλέπεται το κλείσιμο και η πλήρης ιδιωτικοποίηση των δομών υγείας. Παρά τις προφορικές και γραπτές εκκλήσεις του συλλόγου μας προς τη διοίκηση του νοσοκομείου Ικαρίας για ενημέρωση των ασθενών περί των δικαιωμάτων τους σε σχέση με το 5ευρω, η κατάσταση παρέμεινε αμετάβλητη. Είμαστε υποχρεωμένοι λοιπόν να κάνουμε κάποιες σημαντικές επισημάνσεις:
· Οι εργαζόμενοι στα ταμεία των νοσοκομείων δεν είναι εισπρακτικοί ράμπο. Οι γιατροί δεν είναι ελεγκτικός μηχανισμός και υποχρεούνται να εξετάζουν τον ασθενή που έρχεται στο ιατρείο τους, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΝ ΑΥΤΟΣ ΕΧΕΙ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Ή ΟΧΙ ΤΟ 5ΕΥΡΩ. Δηλαδή, αν κάποιος ασθενής δεν έχει πληρώσει τα 5 ευρώ, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν του επιτρέπεται η εξέταση. Αν παρεμποδιστεί η εξέτασή του λόγω της μη καταβολής των 5 ευρώ, αυτό είναι παράνομο.
· Σε περίπτωση που ο ασθενής έχει πληρώσει το 5ευρω και κατόπιν παραπεμφθεί σε γιατρό άλλης ειδικότητας εντός της ημέρας, ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΞΑΝΑ ΤΟ ΕΞΕΤΑΣΤΡΟ.
· Από το 5 ευρώ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ:
1. Όσοι προσέρχονται ως επείγοντα περιστατικά.
2. Οι κάτοχοι βιβλιαρίων πρόνοιας ή πιστοποιητικών κοινωνικής προστασίας.
3. Πολιτικοί πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο αλλοδαποί.
4. Χρόνιοι πάσχοντες, δηλαδή ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΕΙΣ, ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΣ, ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ, ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ AIDS KAI ΑΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΛΟΙΜΩΔΗ ΝΟΣΗΜΑΤΑ (ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ, ΣΥΦΙΛΗ, ΗΠΑΤΙΤΙΔΕΣ κλπ), ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ, ΤΥΦΛΟΙ, ΑΙΜΟΡΡΟΦΙΛΙΚΟΙ, ΣΑΧΑΡΟΔΙΑΒΗΤΙΚΟΙ, ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥΣ (ΧΑΠ), ΥΠΕΡΤΑΣΙΚΟΙ, ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΣ, ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΚΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ (ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ, ΝΟΣΟΣ ADISSON KAI CUSHING, ΥΠΟΓΟΝΑΔΙΣΜΟΣ, ΓΙΓΑΝΤΙΣΜΟΣ κλπ), ΑΝΟΙΑ, ΧΡΟΝΙΑ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ( πχ ΠΑΡΑΛΥΣΕΙΣ, ΗΜΙΠΛΗΓΙΑ, ΤΕΤΡΑΠΛΗΓΙΑ), ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ, ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ (πχ ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ, ΕΡΥΘΗΜΑΤΩΔΗΣ ΛΥΚΟΣ,) και άλλα πολλά.

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟ 5ΕΥΡΩ! ΟΣΟΙ ΟΜΩΣ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ, ΝΑ ΡΩΤΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟ ΓΙΑΤΡΟ Ή ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΙΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΥΝ Ή ΟΧΙ.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ, Ιανουάριος 2012

No comments: