6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Friday, July 8, 2011

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ

Αθήνα, 7 Ιουλίου 2011

Πολιτική συγκυρία

Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο της εκτεταμένης κοινωνικής λεηλασίας και της καθολικής εκποίησης του δημόσιου πλούτου, ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες «δια πυρός και σιδήρου» . Μέσα σε κλίμα ωμής κρατικής βίας, γενικευμένης καταστολής, πρωτοφανούς αστυνομοκρατίας και χρήσης χημικών, η κυβέρνηση εγκαθιδρύει μια νέα «Μνημονιακή δημοκρατία» που, χωρίς καμιά πολιτική και κοινωνική νομιμοποίηση, υπηρετεί πλέον επίσημα και χωρίς προσχήματα τα συμφέροντα των τραπεζιτών, των αγορών, του εγχώριου και ευρωπαϊκού οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου.
Την ώρα που η κοινωνία δοκιμάζεται από την ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση που παράγει η πολιτική του Μνημονίου, η κυβέρνηση υλοποίησε, με την αγαστή συνεργασία κράτους και παρακράτους, ένα σχέδιο όχι απλώς καταστολής των ειρηνικών διαδηλώσεων αλλά ταπείνωσης και καθυπόταξης των πολιτών που εξεγείρονται στους δρόμους και στις πλατείες όλης της χώρας. Οι «πραιτωριανοί» της κυβέρνησης έπνιξαν το Σύνταγμα στα δακρυγόνα, κατέλυσαν κάθε συνταγματικό και δημοκρατικό δικαίωμα, έδειραν ανηλεώς αθώους πολίτες και δεν σεβάστηκαν ούτε καν τη λειτουργία των ιατρείων που φρόντιζαν τα θύματα της αστυνομικής βίας. Ο δε Υπουργός Υγείας αντί να μεριμνήσει για την απομάκρυνση των ΜΑΤ και την περίθαλψη των τραυματιών, πρωταγωνίστησε στην επιχείρηση αντιστροφής της πραγματικότητας και κατηγόρησε συνδικαλιστές γιατρούς και φαρμακοποιούς ως προβοκάτορες !
Δεν πρόκειται για «μεμονωμένα περιστατικά» ή για επιχειρησιακή ανικανότητα. Πρόκειται για «κακοήθη εξαλλαγή» της Δημοκρατίας και του Κράτους Πρόνοιας σε κράτος βαρβαρότητας που στρέφεται κατά της κοινωνίας, της εργασίας, των συλλογικών δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών. Η έγκριση του Μεσοπρόθεσμου κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν διασώζει ούτε τη χώρα ούτε την οικονομία, αποσταθεροποιεί ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση αφού επιδεινώνει την οικονομική ύφεση και εντείνει την πολιτική κρίση, ενώ αναμένεται να πολλαπλασιάσει τις κοινωνικές αντιδράσεις και συγκρούσεις.
Κανείς δεν αμφισβητεί ότι το Μεσοπρόθεσμο καταψηφίστηκε από την τεράστια πλειοψηφία των εργαζομένων και της κοινωνίας και δεν πρόκειται να εφαρμοστεί, παρά την ιδεολογική τρομοκρατία, τους εκβιασμούς και τον αυταρχισμό που θα επιστρατεύσει η κυβέρνηση και το μνημονιακό μπλόκ εξουσίας. Τα νέα μέτρα που, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ παραβιάζουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των κατοίκων της χώρας μας, δημιουργούν ένα καθεστώς οικονομικής «βίας» και πολιτικής «ασφυξίας» που στρέφεται εναντίον της ζωής, της υγείας , της αξιοπρέπειας και της νοημοσύνης όλων μας.
Γι’ αυτό και η ανατροπή αυτής της ακραία νεοφιλελεύθερης και απροκάλυπτα ταξικής κυβέρνησης, καθώς και όλου του συμπλέγματος οικονομικής και πολιτικής υποδούλωσης των εργαζομένων και της χώρας (Μνημόνιο - ΕΕ- ΔΝΤ- ΕΚΤ), είναι όρος για να αναπνεύσει η κοινωνία, μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά.
Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι να μην επικρατήσει η απογοήτευση και η μοιρολατρία, αλλά με συνείδηση των δυσκολιών της συγκυρίας, να οργανωθούν και να πολιτικοποιηθούν οι κοινωνικές αντιστάσεις και να μετατραπεί η οργή και η αγανάκτηση των πολιτών σε πολιτικό αγώνα για την αντιστροφή της σημερινής καταστροφικής πορείας. Με όπλο την συλλογικότητα, την άμεση δημοκρατία και την αλληλεγγύη, μπορούμε να προωθήσουμε τη συμπόρευση του ελπιδοφόρου κινήματος των πλατειών με το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, με τα Συντονιστικά των Πρωτοβάθμιων Σωματείων, με τις πρωτοβουλίες αυτοοργάνωσης των εργαζομένων, έτσι ώστε η ανυποχώρητη αντιπαράθεση του επομένου διαστήματος με την πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας να είναι πιο αποτελεσματική. Να στείλει στον «σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας» την κυβέρνηση-δεσμοφύλακα των κοινωνικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, τη «συμμαχία των προθύμων» που τη στηρίζουν και τα «πρωτοπαλίκαρα» της μνημονιακής βαρβαρότητας όπως ο Υπουργός διάλυσης της Υγείας κ. Λοβέρδος.
Με κεντρικό σύνθημα «ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ-ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ - ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΛΗΣΤΡΙΚΟ ΧΡΕΟΣ» συνεχίζουμε ως νοσοκομειακοί γιατροί, μαζί με όλους τους άλλους εργαζόμενους του Δημόσιου και του Ιδιωτικού Τομέα, τον αγώνα για την ανατροπή κυβέρνησης- Μνημονίου – ΔΝΤ και για την υπεράσπιση της δωρεάν και ποιοτικής δημόσιας περίθαλψης ως καθολικού κοινωνικού δικαιώματος.


«Ανασύνταξη του ΕΣΥ» υπό την κηδεμονία των δανειστών

Τις τελικές του επιλογές για το «επιχειρησιακό σχέδιο ανασύνταξης του ΕΣΥ» στις νέες συνθήκες οικονομικής κατοχής της Ελλάδας, έσπευσε να ανακοινώσει ο Υπουργός Υγείας κ. Λοβέρδος, ο πιο υπάκουος «των προθύμων», αμέσως μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος κοινωνικής εξαθλίωσης και λεηλασίας της δημόσιας περιουσίας.
Οι κυβερνητικές αποφάσεις περιλαμβάνουν την μείωση 13.000 νοσηλευτικών κλινών των Νοσοκομείων. Έτσι από 46.000 μειώνονται σε 33.000 με τρόπο παντελώς αυθαίρετο, χωρίς να έχουν ολοκληρώσει τη κατάρτιση του υγειονομικού χάρτη, ο οποίος πρωτίστως οφείλει να καταγράψει τις ανάγκες της κοινωνίας σε υπηρεσίες υγείας. Κλείνουν αντί ν΄ ανοίξουν κρεβάτια ΜΕΘ, ένα έγκλημα εκ προμελέτης, αφού ήδη με τη σημερινή κατάσταση πεθαίνουν ετησίως 2500 νέοι άνθρωποι εκτός κλίνης ΜΕΘ.
Επίσης ο σχεδιασμός προβλέπει την παραχώρηση 560 κλινών στις Ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρείες, τη μεταφορά 40 Κλινικών, την συνένωση 330, τη συρρίκνωση των δομών πρόνοιας από 92 σε 22, τη συγχώνευση των 133 Διοικήσεων Νοσοκομείων σε 83, τη μετακίνηση 600 γιατρών, την αλλαγή χρήσης ή το κλείσιμο 20 Νοσοκομείων – κι όχι 13- (« Σπηλιοπούλιο», « Αγία Βαρβάρα», Πατησίων, Ειδικών Παθήσεων – Αφροδισίων – Ψυχιατρικού Θεσσαλονίκης, Παιδοψυχιατρικού Αττικής, Ψυχιατρικών Τρίπολης – Κέρκυρας – Χανίων – Πέτρας Ολύμπου – Δαφνίου, Κρεστένων, Νεάπολης, Μολάων, Κυπαρισσίας, Ληξουρίου, Καλαβρύτων, Κύμης, Καρύστου). Προβλέπουν ακόμη Κέντρα Υγείας «τύπου Β – 16ωρης λειτουργίας», την συνολική μείωση των εφημερευόντων γιατρών, τα « μικτά» χειρουργικά ή παθολογικά Τμήματα.
Προβλέπουν τέλος την συνολική μείωση των εφημερευόντων γιατρών και την παρανοϊκή «εφημερία κατά τομέα» στα περιφερειακά Νοσοκομεία, η οποία κυριολεκτικά θα διαλύσει κάθε έννοια αντιμετώπισης του επείγοντος, με αποτέλεσμα η ελληνική κοινωνία να θρηνεί εκατοντάδες θανάτων ετησίως. Ήδη με τις τροπολογίες που εισήγαγε δολίως ο υπουργός Υγείας στο άρθρο 66 του νόμου περί μεταμοσχεύσεων έχει προκληθεί σοβαρό πρόβλημα εφημέρευσης στα περισσότερα Νοσοκομεία, ενώ Διοικήσεις Νοσοκομείων στη νησιωτική και λοιπή Ελλάδα αρνούνται να εγκρίνουν πρόσθετες εφημερίες αφήνοντας υγειονομικά ακάλυπτο τον τοπικό πληθυσμό και τις χιλιάδες τουριστών.
Τους πίνακες που αναρτήθηκαν από το υπουργείο Υγείας, παρατίθενται κατά κύριο λόγο πλασματικά στοιχεία, με πιο χαρακτηριστική τη στελέχωση των Τμημάτων των Νοσοκομείων με γιατρούς ΕΣΥ, στους οποίους προσθέτουν παραπλανητικά και τους ειδικευόμενους- ακόμη και τους αγροτικούς!- γιατρούς για ν΄ ανεβάσουν τον αριθμό τους σε 21.000, ενώ στην πραγματικότητα είναι 12.353. Παραπλανητικά είναι και τα ποσοστά πληρότητας που εμφανίζουν, τα οποία αποτελούν σχεδόν τη μοναδική παράμετρο αυθυπαρξίας ή συγχώνευσης μιάς Κλινικής, στοιχείο ενδεικτικό της απουσίας επιστημονικής σοβαρότητας των εμπνευστών του εγχειρήματος.
Κι όλα αυτά, με αποκλειστικό στόχο να προσαρμόσουν - με πρόχειρες και ανερμάτιστες συγχωνεύσεις - τις δημόσιες δαπάνες υγείας στις εντολές των τοκογλύφων δανειστών που επιτάσσουν τη δραματική μείωσή τους κατά 2.122 δις. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2015.
Όσον αφορά την περίφημη συγχώνευση των 5 Νοσοκομείων του ΙΚΑ στα αντίστοιχα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, ένα μήνα μετά την διοικητική συγχώνευση τους το τοπίο εξακολουθεί να παραμένει ομιχλώδες. Επιχειρούνται μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού με αποφάσεις Διοικητών χωρίς να έχουν ξεκαθαριστεί προηγουμένως στους γιατρούς του ΙΚΑ, τόσο το εργασιακό τους καθεστώς, όσο και η βαθμολογική και Διοικητική τους κατάταξη με όρους γιατρών ΕΣΥ. Παράλληλα πρέπει να διασφαλισθούν και να ξεκαθαριστούν με σαφείς όρους, οι θέσεις ειδικευομένων στα Νοσοκομεία αυτά γι αυτούς που ήδη εργάζονται, αλλά και για αυτούς που είναι στην λίστα.


Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει ότι η Κυβέρνηση με το «επιχειρησιακό σχέδιο αναδιάταξης του ΕΣΥ» επισημοποιεί την πλήρη αδιαφορία της για την τύχη του δημόσιου συστήματος υγείας. Εγκαταλείπει όλες τις εξαγγελίες της για την στήριξη και αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και διευκολύνει ουσιαστικά την κατεδάφιση του δημόσιου συστήματος υγείας, την επιδείνωση της πρόσβασης των πολιτών στο Ε.Σ.Υ. την ώρα που η χρησιμότητά του στη δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία γίνεται ακόμη πιο απαραίτητη. Κι όλα αυτά γίνονται στον βωμό της συμμόρφωσης στις υποδείξεις των ξένων επικυρίαρχων.
Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ επισημαίνει ότι αυτό που απαιτείται ιδιαίτερα στη σημερινή περίοδο της έκρηξης της φτώχειας, είναι η υγειονομική θωράκιση της χώρας, η ποιοτική ολοκλήρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με δωρεάν, καθολικές και αποτελεσματικές υπηρεσίες υγείας και με προτεραιότητες :
ü την οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στα Αστικά Κέντρα, με οικογενειακούς γιατρούς, ομάδα υγείας, διαρκή παρακολούθηση χρονίως πασχόντων, νοσηλεία στο σπίτι, πρόληψη – αγωγή υγείας – υγειονομική διαφώτιση, υποδομές εργαστηριακού ελέγχου, διασύνδεση με τα Νοσοκομεία
ü την απόδοση σε λειτουργία όλων των έτοιμων κλινών ΜΕΘ – ΜΑΦ
ü την λειτουργία αυτοτελών Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών
ü την κατάρτιση ασφαλών προγραμμάτων εφημεριών
ü την ολοήμερη δωρεάν λειτουργία των Νοσοκομείων, την αξιοπρεπή υπηρέτηση των ασθενών
ü την ανασυγκρότηση του ΕΚΑΒ
ü τις αναγκαίες προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού στα υποστελεχωμένα Τμήματα, και ειδικά στα Νοσοκομεία των Νησιών και της παραμεθορίου ζώνης
ü τον ομαλό εφοδιασμό των Νοσοκομείων με υγειονομικό υλικό, την ενίσχυση του εξοπλισμού των εργαστηρίων τους
ü την εξοικονόμηση πόρων με την καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, και κυρίως με τη κατάργηση των συναλλαγών, της διαφθοράς, της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος στο ΕΣΥ
ü τη στήριξη της αξιοπρεπούς εργασίας των γιατρών

ΚΑΛΟΥΜΕ τις Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών όλης της χώρας, σε συνεργασία με τις Δημοτικές Αρχές, την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, τους εξοργισμένους από τη βάρβαρη κυβερνητική πολιτική πολίτες και τους κοινωνικούς φορείς κάθε περιοχής, να προωθήσουν κοινές δράσεις, να συγκροτήσουν ευρύ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ – ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ με σκοπό:
Α) την αποτροπή της ψευδεπίγραφης «αναδιάταξης» ακρωτηριασμού του ΕΣΥ και γενικευμένης ιδιωτικοποίησης– εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών υγείας.
Β) την προώθηση των στόχων – προτεραιοτήτων στήριξης και αναβάθμισης του ΕΣΥ σε κάθε περιοχή.
Γ) την ολοκλήρωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας με ποιοτικές, ΔΩΡΕΑΝ, καθολικές και αποτελεσματικές υπηρεσίες πρόληψης, πρωτοβάθμιας – δευτεροβάθμιας – τριτοβάθμιας περίθαλψης και αποκατάστασης της υγείας.
Δ) Την υπεράσπιση της Πλήρους και Αποκλειστικής Απασχόλησης στους γιατρούς ΕΣΥ και την επέκτασή της στους Πανεπιστημιακούς και Στρατιωτικούς γιατρούς.

Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ:
1. Καλύπτει και στηρίζει ενεργά κάθε μορφής κινητοποίηση που θα αποφασιστεί από τις Ενώσεις ως μέσο αποτροπής των βάρβαρων μέτρων της κυβέρνησης στο χώρο της υγείας. Η ΟΕΝΓΕ θα βρίσκεται σε άμεση επαφή με τις Ομοσπονδίες και τα Πρωτοβάθμια Σωματεία του Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και με κινήματα και κινήσεις πολιτών και θα συμμετάσχει ενεργά στις παλλαϊκές κινητοποιήσεις που θα εξαγγελθούν το επόμενο διάστημα.
2. Ως πρώτη αντίδραση στα άθλια σχέδια συγχωνεύσεων εξαγγέλλει 4ωρη στάση εργασίας (11πμ-3μμ) την επόμενη Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011 και καλεί τους συναδέλφους της Αθήνας στις 12 το μεσημέρι σε συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, ενώ στις άλλες περιοχές οι συνάδελφοι θα συγκεντρωθούν την ίδια ώρα στις ΥΠΕ ή στα προαύλια των Νοσοκομείων παραχωρώντας συνεντεύξεις τύπου στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης.
3. Θα προβάλλει τις θέσεις του νοσοκομειακού κινήματος μέσω συνεντεύξεων στα εθνικά και τοπικά μέσα ενημέρωσης και θα συμμετάσχει σε συζητήσεις, καθώς και αρθρογραφία σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ.
4. Θα έρθει σε επαφή με ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα συλλογικής έκφρασης των γιατρών, προκειμένου να τα ενημερώσει και να ζητήσει τη συμπαράστασή τους
5. Θα κινήσει κάθε νόμιμη διαδικασία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο προκειμένου να ακυρώσει και να απαλείψει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, οι οποίοι βασίζονται σε ανακριβή και παραποιημένα στοιχεία και θα απαιτήσει να επιστραφούν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα τα τεράστια ποσά που εισπράχθηκαν από τους περιώνυμους «σοφούς» για τη συλλογή και επεξεργασία των εν λόγω στοιχείων.
6. Τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου δηλώνουν διαθέσιμα να συμμετάσχουν σε συνελεύσεις όλων των Ενώσεων ή των Νοσοκομειακών Επιτροπών, οι οποίες καλούμε να πραγματοποιηθούν τις δύο επόμενες εβδομάδες με αντικείμενο τις συγχωνεύσεις.
7. Η ΟΕΝΓΕ συμμετείχε και θα συνεχίσει να συμμετέχει στις συνελεύσεις που διεξάγονται στις πλατείες όλης της χώρας εξηγώντας στους πολίτες τις θανατηφόρες επιπτώσεις της πολιτικής υγείας της κυβέρνησης.
8. Καλούμε τις Ενώσεις και τους συναδέλφους να κρατούν συνεχώς ανοικτό το μέτωπο της πολιτικής ανυπακοής και ιδιαίτερα στο σκέλος των εισπρακτικών μηχανισμών (5ευρω, πληρωμή εργαστηριακών εξετάσεων κλπ). Τέλος
9. Η ΟΕΝΓΕ θεωρεί περισσότερο από ποτέ επιβεβλημένη την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και θα λάβει κάθε δυνατό μέτρο για ενίσχυση ανάλογων πρωτοβουλιών σε όλη τη χώρα.

No comments: