6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Tuesday, July 25, 2017

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΗ!
ΤΑ ΡΕΠΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΔΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ!
ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΩΡΑ!

Συνάδελφοι-συναδέλφισσες
Είμαστε στα μέσα καλοκαιριού και οι συνθήκες που επικρατούν στα νοσοκομεία δεν επιτρέπουν να ανασάνουμε ούτε για λίγες ώρες, όχι μέρες.
Απέναντι στην φυσιολογική ανάγκη και το δικαίωμα μας σαν εργαζόμενοι, να ξεκουραστούμε με λίγες μέρες διακοπών, βγαίνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία είναι πια ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ! Κλινικές που με το ζόρι μπορούν να βγάλουν τα προγράμματά τους, αλλά και να λειτουργήσουν με ασφάλεια για τους ασθενείς και τους ίδιους τους εργαζόμενους. Το αποτέλεσμα είναι να κόβονται ρεπό, να τους απαγορεύεται ακόμα και να αρρωστήσουν και βεβαίως ούτε λόγος για τη δυνατότητα να πάρουν κανονικά τις καλοκαιρινές άδειες.
Λίγες ακανόνιστες και πετσοκομμένες μέρες άδειας, που βγαίνουν μέσα από απίστευτες διαδικασίες. Με υπερεντατικοποιημένη εργασία αρκετό καιρό πριν, για να φύγεις λίγες μέρες. Μέσα πολλές φορές από προσωρινές αναδιατάξεις, με συγχωνεύσεις και κλεισίματα κλινικών και τμημάτων. Με κόστος πάνω σε ένα δημόσιο κοινωνικό αγαθό, αλλά και με τον κίνδυνο να δημιουργήσουμε τετελεσμένα απέναντι στις μνημονιακές επιταγές που απαιτούν τέτοιες αντικοινωνικές επιλογές. Με ελάχιστο προσωπικό που μένει πίσω να κρατήσει την αναγκαία λειτουργία του νοσοκομείου και λιώνει στην κυριολεξία πάνω στην κόλαση της δουλειάς.
Κουρελόχαρτο γίνονται οι νόμοι και τα συντάγματα, (που όποτε τους βολεύει τα επικαλούνται) όταν πρόκειται για τις συνθήκες εργασίας μας. Ιδιαίτερα για το νοσηλευτικό προσωπικό δεν τηρείται σε κανένα Νοσοκομείο η εργατική Νομοθεσία, ο υπαλληλικός κώδικας, οι κοινοτικές οδηγίες που κυρώθηκαν με προεδρικά διατάγματα, στα ωράρια εργασίας που ορίζουν δύο ρεπό την εβδομάδα, μία νύκτα την εβδομάδα, 12ωρη ανάπαυση μεταξύ δύο βαρδιών, χορήγηση κανονικής άδειας 25-30 ημερών κατ’ έτος και χορήγηση των αργιών μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
Το πρόβλημα είναι πια μεγάλο, η δραματική έλλειψη προσωπικού διογκώνεται μέρα με την μέρα και δεν λύνεται με προσωρινά μπαλώματα με συμβασιούχους, προγράμματα ΟΑΕΔ, επικουρικούς, μπλοκάκια κλπ, που πριν προλάβουν καν να μάθουν τη δουλειά, φεύγουνε. Και οι ελλείψεις προσωπικού, με βασικό το νοσηλευτικό, είναι σε όλες τις υπηρεσίες των Νοσοκομείων, στο Διοικητικό, το Τεχνικό, το Παραϊατρικό και ιατρικό προσωπικό.
Έχουμε φτάσει πια, όλοι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, να εργαζόμαστε σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης. Κάθε εργαζόμενος έχει απόλυτο και αναφαίρετο δικαίωμα σε συνθήκες εργασίας οι οποίες σέβονται την υγεία, την ασφάλεια και την αξιοπρέπειά του και έχει δικαίωμα σε ένα όριο μέγιστης διάρκειας εργασίας, σε ημερήσιες και εβδομαδιαίες περιόδους ανάπαυσης καθώς και σε ετήσια περίοδο αμειβόμενων διακοπών.
ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΩΡΑ! Οι εξαγγελίες του Υπ. Υγείας και του Πρωθυπουργού, περί 3000 - 4000 προσλήψεων, που υπόσχονταν κατά καιρούς, έχουν μείνει στα λόγια. Οι όποιες ελάχιστες προσλήψεις που έγιναν, δε ήταν παρά σταγόνα στον ωκεανό. Δεν προλάβαιναν να αναπληρώσουν ούτε κατά ελάχιστο (κάποια στοιχεία μιλάνε για 15%) το κενό που άφηναν οι εργαζόμενοι που αποχώρησαν από τα νοσοκομεία!
Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Μπορούμε να κερδίσουμε μαζικές προσλήψεις. Ο αγώνας των εργαζόμενων στους δήμους δείχνει το δρόμο για το πως μπορούμε να αναγκάσουμε δανειστές και κυβέρνηση σε υποχώρηση. Ήδη με τους αγώνες μας έχουμε κερδίσει την παράταση στην δουλειά για εκατοντάδες επικουρικούς. Έχουμε πετάξει την νέα αξιολόγηση στο καλάθι των αχρήστων.
Σε κάθε σωματείο και χώρο δουλειάς χρειάζεται να δώσουμε μάχη με συνελεύσεις, εξορμήσεις και συσκέψεις, για να βγουν αγωνιστικές αποφάσεις για να σπάσουμε το μνημονιακό εμπάργκο στις προσλήψεις. Να οργανώσουμε ένα μαζικό απεργιακό υγειονομικό κίνημα που θα επιβάλει τις χιλιάδες προσλήψεις που απαιτούνται, για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και δημόσια υγεία για όλους!



No comments: