6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Monday, May 25, 2015

ΠΟΕΔΗΝ: ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 20 ΜΑΗ

ΠΟΕΔΗΝ

ΑΘΗΝΑ 21/05/2015
ΑΡ. ΠΡΩΤ. 418

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
20/05/2015

Με την πολύ πετυχημένη Απεργιακή Κινητοποίηση 20/05/2015, ολοκληρώσαμε το δίμηνο Πρόγραμμα Δράσης, όπως αποφασίστηκε από το προηγούμενο Γενικό Συμβούλιο και εξειδικεύτηκε στις δύο Συνεδριάσεις τις Εκτελεστικής Επιτροπής.
Στη μεγαλειώδη Συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε συμμετείχαν οι Συνταξιούχοι του Ιδιωτικού και του Δημόσιου Τομέα, οι οποίοι αγωνίζονται για Δωρεάν Υγεία.
Απηύθυναν συγκινητικό αγωνιστικό χαιρετισμό και αποχώρησαν από τη ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ.
Οι 3.000 εργαζόμενοι (εκτίμηση ΜΜΕ) των Νοσοκομείων που παρέμειναν στη ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ, αμέσως μετά τις ΟΜΙΛΙΕΣ κατευθύνθηκαν με πορεία προς το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Την πορεία «έκοψαν» οι άδειες κλούβες και οι κρυμμένες διμοιρίες των ΜΑΤ, για το οποίο ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΑΜΕ ΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.
Πολλά Σωματεία Νοσοκομείων συμμετείχαν με μεγάλα οργανωμένα ΜΠΛΟΚ εργαζομένων. Παρουσία είχαν όλα τα ενεργά Σωματεία της ΠΟΕΔΗΝ από όλη τη χώρα, με εκπροσώπους. Βροντερό παρόν έδωσαν οι εργαζόμενοι της Αττικής.
Μεγαλειώδη Συγκέντρωση που μας δίνει ΔΥΝΑΜΗ να ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ.
Μέσα στο δίμηνο οργανώσαμε συναντήσεις με τους Υπουργούς της κυβέρνησης, που σχετίζονται με τη δράση μας. Τον Υπουργό και Αν. Υπουργό Υγείας, τον Αν. Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και την Αν. Υπουργό Εργασίας (για θέματα Πρόνοιας). Θέσαμε αναλυτικά τα αιτήματα όπως αποφασίστηκαν στο 14ο Συνέδριο της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ.
Τα αναλυτικά υπομνήματα που καταθέσαμε, καθώς επίσης τις απαντήσεις των Υπουργών, κοινοποιήσαμε στα Σωματεία μέλη και τους συναδέλφους (εκτιμήθηκε η αναλυτική περιγραφή των αιτημάτων).
Τα συμπεράσματα των συναντήσεων αυτών είναι ότι η κυβέρνηση εξετάζει την επίλυση ζητημάτων που δεν προκαλούν δημοσιονομικό κόστος, αν και διαπιστώνεται έλλειψη συντονισμού με τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων. Αιτήματα όμως μείζονος πολιτικής σημασίας που προκαλούν Δημοσιονομικό κόστος, δεν προτίθεται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, αφού δεν αμφισβητεί (μονομερείς ενέργειες) τα οικονομικά μεγέθη του τρέχοντος προϋπολογισμού.
Οργανώσαμε παρά τις επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν, την πιο πετυχημένη Πανελλαδική Σύσκεψη Διοικητικών Συμβουλίων των Σωματείων, στο NOVOTEL 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ. Συμμετείχαν όλα τα ενεργά Σωματεία μας, με το μεγαλύτερο πλήθος αντιπροσώπων (300 στελέχη).
Ακολούθησε συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου, στην οποία πολλοί εκπρόσωποι των Σωματείων πήραν το λόγο και έθεσαν στον Υπουργό Υγείας, τα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δημόσιες Υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας.
Προβλήματα που δεν αντιμετωπίζονται ούτε από τη νέα κυβέρνηση. Αντιθέτως ημέρα με την ημέρα οδηγούνται σε μη διαχειρίσιμο επίπεδο.
Ζούμε για πολλοστή φορά την τελευταία πενταετία, την προετοιμασία της κοινής γνώμης, να δεχθεί ακόμη μία συμφωνία με τους ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ, που μειώνει περαιτέρω εισοδήματα και δικαιώματα.
Επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις μας για τη τρέχουσα πολιτική κατάσταση.
Την 20η Φεβρουαρίου η κυβέρνηση υπέγραψε παράταση του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ για τέσσερις (4) μήνες, αξιολόγηση του υφιστάμενου προγράμματος και οδηγούμαστε σε νέο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - ΜΝΗΜΟΝΙΟ, το οποίο θα περιλαμβάνει εξ’ ίσου νέα δυσμενή μέτρα και μάλιστα σε δόσεις μετά τη κάθε αξιολόγηση.
Μέτρα τα οποία θα έρχονται στη Βουλή προς ψήφιση σε Πολυνομοσχέδια ή ΠΡΑΞΕΙΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ, υποτίθεται ως παρεμβάσεις μεταρρύθμισης της ελληνικής οικονομίας.
Οι συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιβάλλουν την άσκηση νεοφιλελεύθερων πολιτικών, σε όλες τις χώρες μηδενός εξαιρουμένης.
Πόσο μάλλον στη χώρα μας που οι χρηματοδοτικές ανάγκες θυμίζουν το «μαρτύριο της σταγόνας» και καλύπτονται μόνο με δανεικά. Τα δανεικά πάνε πακέτο με ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ – ΜΝΗΜΟΝΙΑ.
Οι ασκούμενες πολιτικές είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των επιχειρηματικών ομίλων, που δεν χάνουν την ευκαιρία να επιδεικνύουν την οικονομική και πολιτική κυριαρχία τους. Ανεβάζουν και κατεβάζουν κυβερνήσεις για να εκτονώνουν τη λαϊκή αγανάκτηση, ώστε να συγκεντρώνουν με ευκολία τον πλούτο που παράγεται.
Η πολιτική πραγματικότητα δεν κρύβεται. Η κυβέρνηση δεν τηρεί τις προεκλογικές δεσμεύσεις, ούτε καν τις μετεκλογικές προγραμματικές δηλώσεις, με βάση τις οποίες πήρε ψήφο εμπιστοσύνης στη ΒΟΥΛΗ.
Όσο προχωράει η διαπραγμάτευση, οι κόκκινες γραμμές ξεθωριάζουν και το χειρότερο από όλα είναι, ότι νομιμοποιούνται οι Μνημονιακές πολιτικές που ασκήθηκαν την τελευταία πενταετία, τις οποίες πολεμήσαμε με «νύχια και με δόντια».
Αντί για πολιτική ανατροπή οδηγηθήκαμε στη κυβερνητική εναλλαγή.
Πως μπορεί να χαρακτηρισθεί διαφορετικά η νέα φοροεπιδρομή που έρχεται, η κοινή δήλωση «ΤΣΙΠΡΑ – ΓΙΟΥΝΚΕΡ» για μείωση των παροχών του ασφαλιστικού συστήματος, στα πλαίσια υποτίθεται εξασφάλισης της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, όπως επίσης η περεταίρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, υποτίθεται για την εξασφάλιση της ανταγωνιστικότητας.
Η κυβέρνηση κρίνεται όχι από τον συνδικαλισμό που κάνει ο ένας Υπουργός στον άλλον, αλλά από την ασκούμενη πολιτική.
Με βάση λοιπόν την πορεία των διαπραγματεύσεων και την εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού, δεν διαμορφώνονται συνθήκες ανάτασης του ΕΣΥ.
Οι πολίτες θα βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για αγορά των υπηρεσιών και οι υπηρεσίες θα συρρικνώνονται, θα ιδιωτικοποιούνται, θα απαξιώνονται.
Εργαλεία για την άσκηση των εν λόγω πολιτικών, είναι για τη Πρωτοβάθμια Περίθαλψη ο ΕΟΠΥΥ και για τη Δευτεροβάθμια, Τριτοβάθμια η ΕΣΑΝ Α.Ε.
Ο ΕΟΠΥΥ υποχρηματοδοτείται και μετακυλύει το κόστος της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης στους πολίτες. Μόνο πέρυσι πλήρωσαν οι πολίτες χαράτσι 1 δις ευρώ για φαρμακευτική δαπάνη, 250 εκατ. ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις. Το ποσό υπερδιπλασιάζεται εάν συνυπολογιστεί το κόστος της Ιατρικής Περίθαλψης.
Η κατάργηση του 5ευρω, η προωθούμενη ρύθμιση για δωρεάν περίθαλψη των ανασφάλιστων πολιτών, θα καταντήσει δώρο – άδωρο, με δεδομένο ότι δεν προβλέπεται η κάλυψη των αυξημένων αναγκών των Υγειονομικών Μονάδων, με επιπλέον χρηματοδότηση και προσωπικό.
Η ΕΣΑΝ Α.Ε. έχει αρμοδιότητα να κοστολογεί και να πουλάει τις Δημόσιες υπηρεσίες. Το κράτος σταδιακά θα ξεφορτώνεται τη δαπάνη και θα τη φορτώνονται οι πολίτες. Η Δημόσια Υγεία από Δημόσιο κοινωνικό αγαθό, μετατρέπεται σε ανταγωνιστικό προϊόν.
Η κατάσταση στα Νοσοκομεία είναι εκτός ελέγχου, από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση.
Ο εφετινός προϋπολογισμός είναι 230 εκατ. ευρώ λιγότερο σε σχέση με πέρυσι. 60% μειώθηκαν οι λειτουργικές δαπάνες στα Μνημονιακά έτη. Εφέτος τα Νοσοκομεία έλαβαν το πρώτο τετράμηνο, 650 εκατ. ευρώ λιγότερα από πέρυσι.
Έτσι αδυνατούν να προμηθευτούν βασικά είδη, υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό.
Η κατάσταση είναι ΕΦΙΑΛΤΙΚΗ.
Νοσοκομεία δεν διαθέτουν γάζες, βαμβάκι, οι Νοσηλευτές αγοράζουν γάντια από τα φαρμακεία και οι ασθενείς τα υλικά για να χειρουργηθούν.
Το προσωπικό είναι κάτω των ορίων ασφαλείας. Ένας Νοσηλευτής για κάθε κλινική των 30 – 40 ασθενών. Το προσωπικό εργάζεται διπλοβάδιες, δεν θα λάβει καλοκαιρινή άδεια και οφείλονται στον κάθε ένα, δεκάδες ρεπό.
Πριν 1 ½ μήνα ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Υπουργείο Υγείας και ανακοίνωσε την άμεση πρόσληψη 4.500 μονίμων θέσεων προσωπικού. Η κυβέρνηση κρίνεται όχι από τις εξαγγελίες, αλλά από «το πότε και πόσοι» θα φορέσουν μπλούζα εργασίας. Τελικά θα προκηρυχθούν 906 θέσεις μόνιμου προσωπικού εκ των οποίων 706 Νοσηλευτικό και 622 θέσεις Επικουρικού προσωπικού.
Μέχρι τέλους του έτους δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.
Ο εν λόγω προκηρύξεις είναι σταγόνα στον ωκεανό των τραγικών ελλείψεων.
Το σύστημα θα αναζητήσει λύσεις εκ των έσω.
  • Περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών. Οι αεριτζήδες εργολάβοι προσφέρουν μαύρη, ανασφάλιστη και απλήρωτη εργασία. Ακόμη περιμένουμε την εκδίωξή τους ή τη παρέμβαση της κυβέρνησης να τηρείται η Εργατική Νομοθεσία.
  • Συρρίκνωση υφιστάμενων δραστηριοτήτων και περεταίρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, μέσω της έκδοσης νέων Οργανισμών των Μονάδων.
  • Κατάργηση πολλών Πρωτοβάθμιων Υγειονομικών Μονάδων και Κέντρων Υγείας στα οποία αν και παρατηρείται λειτουργικό χάος, η Κυβέρνηση αρνείται την επανασύνδεση με τα Νοσοκομεία προέλευσης, επειδή θεωρείται μονομερής ενέργεια σε Μνημονιακό Νόμο.
  • Περεταίρω απαξίωση, συρρίκνωση των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων. Η κυβέρνηση δεν επαναφέρει τη Νομική αυτοτέλειά τους, επειδή θεωρείται μονομερής ενέργεια (μεγέθυνση του Δημόσιου τομέα).
Η κυβέρνηση αρνείται να προωθήσει
  • την απομάκρυνση του Ιδιωτικού τομέα από την τομεοποίηση των Δημόσιων Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και τη λειτουργία των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων χωρίς ημερομηνία λήξεως.
  • Την χρηματοδότηση, την στελέχωση, την αυτοτέλεια των Μονάδων Πρόνοιας, την έκδοση οργανισμών, την εξόφληση των οφειλόμενων νυχτερινών – αργιών. ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ που για τη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών, κλέβει τις ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ των ΠΕΡΙΘΑΛΠΟΜΕΝΩΝ από τις ΠΡΟΝΟΙΑΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ.
  • Την ενίσχυση του ΕΚΑΒ με ασθενοφόρα και πληρώματα ασθενοφόρων, τη σύσταση του κλάδου των οδηγών των Νοσοκομείων.
  • Την επαναλειτουργία των καταργημένων Νοσοκομείων.
Διεκδικούμε την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και την επαναφορά της θεσμικής κινητικότητας. Ούτε ένα ευρώ αύξηση δεν θα πάρουν εφέτος οι Υγειονομικοί και Προνοιακοί υπάλληλοι, ξεκαθάρισε ο Αν. Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ούτε καν τη βαθμολογική και μισθολογική προαγωγή, χωρίς ποσοστώσεις. Δεν φθάνει μόνο αυτό!!! Έρχονται νέες μειώσεις μισθών από τη νέα φοροεπιδρομή, αλλά και από το προωθούμενο Νέο Σύστημα Αξιολόγησης. Θα δημιουργούνται άριστοι υπάλληλοι κατά τμήμα, οι οποίοι θα έχουν BONUS, με ανακατανομή του ιδίου μισθολογικού κόστους (ατομικοί μισθοί).
Θα προκηρύξουμε Απεργία – Αποχή. Θα κινηθούμε όμως με βάση την απειθαρχία – ανυπακοή.
Μας οφείλονται τα δεδουλευμένα ψίχουλα νυχτερινά και αργίες από 1/1/2015, αλλά και προηγούμενων ετών σε εργαζόμενους Νοσοκομείων. Η καθυστέρηση συνδέεται με το «σκούπισμα» των ταμείων του κράτους.
Διεκδικούμε την κατάργηση των εφαρμοσμένων νόμων των Μνημονίων για :
  • Ανάκτηση των απωλειών
  • Διασφάλιση του Δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του ΕΣΥ και της ΠΡΟΝΟΙΑΣ, με επαρκώς στελεχωμένες και χρηματοδοτούμενες Μονάδες, για να είναι σε θέση να προσφέρουν δωρεάν με καθολική πρόσβαση υπηρεσίες.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ
Τοπικές μορφές δράσης (Επισχέσεις Εργασίας, Γενικές Συνελεύσεις, Στάσεις Εργασίας, Συγκεντρώσεις, Πορείες) για την ανάδειξη των μειζόνων προβλημάτων εργαζόμενων και των Μονάδων Υγείας – Πρόνοιας. Συντονισμός Δράσης με τους Φορείς και τους κατοίκους, για την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας, της κάθε περιοχής.
Πρόταση στην ΑΔΕΔΥ για οργάνωση Δυναμικών Απεργιακών Κινητοποιήσεων, στην επικείμενη υπογραφή του νέου Μνημονίου.
Εάν η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΤΕΘΕΙ μετά τον Ιούνιο, οργάνωση 24ωρης Πανυγειονομικής Απεργιακής Κινητοποίησης στο δεύτερο 15νθήμερο του Ιουνίου. Εξουσιοδότηση της Εκτελεστικής Επιτροπής να καθορίσει την ημερομηνία.
Συγκροτούμε επταμελή Γραμματεία Ψυχικής Υγείας. Θα κοινοποιήσουμε τα κείμενα των Συνεδριάσεων των Γραμματειών, οι οποίες στην επόμενη συνεδρίαση, θα εκλέξουν Συντονιστή και Γραμματέα με ψηφοφορία μεταξύ των μελών τους.

Διχαστικές ανακοινώσεις παρατάξεων, που υποβαθμίζουν τη μεγάλη Συγκέντρωσή μας και Πορεία στις 20/05/2015, υποτιμούν τη νοημοσύνη των εργαζομένων και δεν συμβάλλουν στη συσπείρωση του Υγειονομικού Κινήματος.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ.
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ.


ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                               Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ                                    ΕΡΜΗΣ ΚΑΣΣΕΣ


No comments: