6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Thursday, November 21, 2013

ΠΣΕΥ ΕΟΠΥΥ- ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΟΠΥΥ
ΑΜΕΡΙΚΗΣ 9 -  ΣΥΝΤΑΓΜΑ, Τ.Κ. 106 72, ΤΗΛ : 210 3642675210 3642462210 3642927
FAX : 210 3642249, e-mail : pseyeopyy@gmail.com

Αρ.Πρωτ 178
Αθήνα 20/11/2013

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Για τα μικροβιολογικά εργαστήρια

Εκατομμύρια εργαστηριακές εξετάσεις γίνονταν δωρεάν κάθε χρόνο στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ ETAM. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από ένα και μόνο εργαστήριο το 2009, 2010 και 2011 έγιναν 1.261.069, 1.232.508 και 1.094.965 αναλύσεις αντίστοιχα. Επιπλέον έγιναν 38.800, 38.700 και 37.500 αιμοληψίες αντίστοιχα. Σίγουρα αντιλαμβανόμαστε ποιος είναι ο συνολικός αριθμός των εξετάσεων πανελλαδικά καθώς και ο συνολικός αριθμός των ασφαλισμένων που προσήλθαν στα μικροβιολογικά εργαστήρια.

Είναι σαφές ότι οι εξετάσεις που γίνονταν στα εργαστήρια του ΙΚΑ ΕΤΑΜ και συνεχίζουν να γίνονται στα εργαστήρια του ΕΟΠΥΥ είναι φθηνότερες γιατί αφορούν παροχή υγειονομικών υπηρεσιών και όχι αγορά η οποία συμπεριλαμβάνει το κέρδος του Ιδιώτη ή του Νοσοκομείου. Άπειρες μελέτες έχουμε καταθέσει σε όλες τις διοικήσεις τόσο του ΙΚΑ όσο και του ΕΟΠΥΥ αλλά μάταια. Οι πολιτικές ηγεσίες και οι κυβερνήσεις έδειξαν με τη στάση τους, ότι θέλουν να εκχωρήσουν τις διαγνωστικές εξετάσεις στους μεγαλοεργολάβους της υγείας, αδιαφορώντας τόσο για την ποιότητα όσο και για την εκτίναξη των δαπανών σε δυσθεώρητα ύψη.

Οι παρασκευαστές που υπηρετούν σήμερα στα μικροβιολογικά είναι 410 πανελλαδικά. Δουλεύουν με συγκεκριμένα πρωτόκολλα καθώς και με καθημερινό εσωτερικό ποιοτικό έλεγχο με κύριο στόχο την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων. Ως εργαζόμενοι και ασφαλισμένοι στον ίδιο φορέα από την αρχή εργαστήκαμε προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί απέναντί μας έχουμε όχι κάποιον άγνωστο, αλλά «τον πατέρα, τη μητέρα και τα παιδιά μας». Με υψηλό το αίσθημα της ευθύνης δίναμε και συνεχίζουμε να δίνουμε (όσο μας το επιτρέπουν οι ιθύνοντες) καθημερινό αγώνα για τη διασφάλιση της δημόσιας και δωρεάν πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης. Η μισθολογική μας κατάσταση ήταν και είναι τίποτα μπροστά σε αυτό που εισπράτταμε και ευχόμαστε να εισπράττουμε από τους ίδιους τους ασφαλισμένους, οι οποίοι δήλωναν την ικανοποίησή τους από τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Βλέπετε για εμάς δεν είναι απλοί αριθμοί αλλά άνθρωποι που προσπαθούν να βρουν την υγειά τους.

Ευχόμαστε η πολιτική ηγεσία να ξυπνήσει και να καταλάβει ότι έχει χρέος και καθήκον απέναντι στους ασφαλισμένους, που πλήρωσαν και συνεχίζουν να πληρώνουν εισφορές σε όλο τον εργασιακό τους βίο, να τους παρέχει δημόσια και δωρεάν πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη, τηρώντας το σύνταγμα και τους νόμους του.

Για τα ακτινολογικά εργαστήρια

Λεγόμαστε τεχνολόγοι-ακτινολόγοι. Το επάγγελμά μας είναι αυτό που όλοι ξέρουν ότι αν εκτεθούν θα έχουν βαρύτατες συνέπειες για την υγεία μας.

Οι τεχνολόγοι-ακτινολόγοι που υπηρετούν σήμερα στην Αττική είναι λιγότεροι από 150 και 250 πανελλαδικά.Είμαστε εμείς που βλέπετε καθημερινά στα εργαστήρια του πρώην ΙΚΑ. Εργαζόμενοι με τεχνολογικό εξοπλισμό (ακτινογραφικά-ακτινοσκοπικά μηχανήματα, πανοραμικές – κεφαλομετρικές εξετάσεις). Μέτρηση οστικής πυκνότητας και μαστογραφίες έχουν γίνει για το 2012 μόνο στην Αττική 440.000 εξετάσεις σε 32 εργαστήρια με τα μισά από αυτά να εργάζονται πρωϊ και απόγευμα.

Όλες αυτές οι εξετάσεις έγιναν σε κατάσταση απαξίωσης των εργαστηρίων τα τελευταία χρόνια της κρίσης σε όλους αυτούς τους ασφαλισμένους που εδώ και πολλά χρόνια έφτιαξαν μια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που επωφελήθηκαν από δωρεάν παροχές του ΙΚΑ και πλέον ΕΟΠΥΥ.

Με το 10% των μηχανημάτων εκτός λειτουργίας λόγω βλάβης, με το 5% των μηχανημάτων 5ετούς λειτουργίας, το 24% 10ετούς λειτουργίας, το 24% 15ετούς λειτουργίας και το 32% 20ετους λειτουργίας.

Η ΠΦΥ που όλοι έχουμε συμβάλει δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς τους εργαζόμενους στα εργαστήρια του πρώην ΙΚΑ (πλέον ΕΟΠΥΥ), με αναβάθμιση του ρόλου του τεχνολόγου-ακτινολόγου για δωρεάν εξετάσεις των ασφαλισμένων του χωρίς κατεύθυνση προς το ιδιωτικό τομέα διαγνωστικών απεικονίσεων. Η επιστήμη μας είναι αναγκαία στον άνθρωπο που βάναυσα σήμερα πλήττεται από φόρους, ανέχεια, εξαθλίωση, αρρώστια, που τραυματίζει την αξιοπρέπειά του. Αυτό να λάβει υπόψη της η ηγεσία του υπουργείου και για αυτό εμείς θα αγωνιστούμε για τα εργαστήρια του κλάδου μας.

Για τα οδοντοτεχνικά εργαστήρια

Από το 2008 και μόνο στην Αττική, πάνω από 60.000 οδοντοστοιχίες και πάνω από 45.000 ορθοδοντικά μηχανήματα και επιδιορθώσεις προσθετικών αποκαταστάσεων ασφαλισμένων που πλήρωσαν εισφορές όλο τον εργασιακό τους βίο και επωφελήθηκαν από τις δωρεάν παροχές του ΙΚΑ και σήμερα από τον ΕΟΠΥΥ, έχουν κατασκευαστεί στα δημόσια εργαστήρια. Οι οδοντοτεχνίτες που υπηρετούν σήμερα σε αυτά είναι λιγότεροι από 90 στην Αττική και 150 πανελλαδικά. Δουλεύουν με καθορισμένα από εγκυκλίους κριτήρια παραγωγικότητας κάθε μήνα, όχι το συνηθέστερο φαινόμενο στο δημόσιο, και θα είχαν ακόμα καλύτερη παραγωγή εφ’ όσον υπήρχε πολιτική στήριξη και αναβάθμιση των υποδομών. Φαίνεται πως η πολιτική απαξίωση των δημόσιων παροχών οδηγεί τους ασφαλισμένους στον ιδιωτικό τομέα, όπου με κανέναν τρόπο δεν θα μπορεί η παροχή τέτοιου είδους υπηρεσιών να είναι δωρεάν, αλλά ούτε και να αποζημιώνεται με κανένα ουσιαστικά επωφελή για τον ασφαλισμένο τρόπο.

Εμείς οι εργαζόμενοι που υπηρετούμε στον κλάδο οδοντοτεχνιτών γνωρίζουμε την ανάγκη, την ανέχεια, την αγωνία και την αναπηρία των ανθρώπων που έρχονται στα εργαστήρια και τα οδοντιατρεία του ΕΟΠΥΥ και εξυπηρετούνται από εμάς. Γνωρίζουμε, επίσης, την ικανοποίηση και την ευχαρίστησή τους όταν η δουλειά μας «κάθεται» καλά, κάτι που για εμάς είναι πάντα σημαντικό.

Η δουλειά μας είναι επιστήμη αλλά είναι και τέχνη, και ίσως με αυτήν την έννοια η ηγεσία του υπουργείου να την θεωρεί πολυτέλεια στην Ελλάδα των μνημονίων. Οι άνθρωποι, όμως, που προσέρχονται στα δημόσια εργαστήρια και ιατρεία γνωρίζουν και έχουν άλλη άποψη. Δυστυχώς όμως οι αποφάσεις για το κρίσιμο μέλλον της δημόσιας υγείας δεν λαμβάνονται μόνο από αυτούς.


ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                     Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΚΟΝΔΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ                                                     ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΗΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ

No comments: