6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Monday, July 1, 2013

ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ


Κ Ο Ι Ν Η  Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η  Σ Ω Μ Α Τ Ε Ι Ω Ν
Το Σάββατο 6 Ιούλη 2013 πραγματοποιήθηκε συνάντηση των σωματείων μας στην Ικαρία στα πλαίσια του διημέρου εκδηλώσεων του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ικαρίας. Μετά από συζήτηση καταλήξαμε στα εξής:
Ζούμε μια άνευ προηγουμένου επίθεση και στο χώρο της Υγείας. Η πολιτική που ακολουθούν οι κάθε τόσο εναλλασσόμενες κυβερνήσεις σύμφωνα με τις εντολές της Τρόϊκας επιχειρεί να μην αφήσει τίποτα όρθιο. Από τη μια πετσοκόβει και τα πιο στοιχειώδη δικαιώματα του λαού στην περίθαλψη και την πρόνοια μεταφέροντας το κόστος των υπηρεσιών άμεσα στην τσέπη του ασθενή - κι αυτό βέβαια αν έχει να πληρώσει και για όσο έχει να πληρώσει. Απ' την άλλη για τους εργαζόμενους δημιουργεί μια εργασιακή κόλαση με περικοπές μισθών, εντατικοποίηση της δουλειάς, μετακινήσεις και απολύσεις.
Βασικά εργαλεία αυτής της πολιτικής αποτελούν οι περικοπές κονδυλίων, το πάγωμα των προσλήψεων, οι συρρικνωμένοι οργανισμοί και ιδιαίτερα οι συγχωνεύσεις – καταργήσεις Νοσοκομείων κι άλλων μονάδων Υγείας. Η πολιτική των συγχωνεύσεων – καταργήσεων που ξεκίνησε από τα Νοσοκομεία του ΙΚΑ συνεχίστηκε με την πλήρη συγχώνευση πάνω από 50 Νοσοκομείων στην αρχή της χρονιάς  και τώρα περνάει στο δεύτερο γύρο της που περιλαμβάνει σε πρώτη φάση, με βάση τις έντεχνες διαρροές, το κλείσιμο πάνω από 10 Νοσοκομείων και τη μετακίνηση ή και απόλυση του προσωπικού τους.
Η τοποθέτηση της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας που έχει δηλώσει πλήρη υποταγή και συμφωνία με την τρόϊκα και την απαρέγκλιτη τήρηση των μνημονιακών δεσμεύσεων στέλνει το μήνυμα. Θεωρούμε δεδομένο ότι πρέπει να αναμένουμε την έναρξη της νέας επίθεσης πολύ άμεσα.
Οι μέχρι τώρα αντιδράσεις δεν κατάφεραν να οδηγήσουν στα επιθυμητά αποτελέσματα. Μπορεί σε επιμέρους πλευρές να έχουν δημιουργήσει προβλήματα ή καθυστερήσει την επίθεση αλλά δεν έχουν καταφέρει να την κοντράρουν και να την ανατρέψουν. Το μοντέλο συνδικαλισμού που ακολουθήθηκε τόσα χρόνια και οι εκφραστές του δεν είναι σε θέση να εμποδίσουν την επίθεση, να εμπνεύσουν τους εργαζόμενους και να οργανώσουν τον αγώνα τους. Κρίνουμε ότι απάντηση μπορεί να δοθεί μόνο μέσα απ' την ενεργοποίηση των ίδιων των εργαζομένων σε επίπεδο βάσης, με συμμετοχή και ενίσχυση των πρωτοβάθμιων σωματείων και των μαζικών διαδικασιών.
Χρειάζεται να κινηθούμε με επιμονή για να ευαισθητοποιήσουμε και να ενεργοποιήσουμε τους κατοίκους των περιοχών που εξυπηρετούνται από τις μονάδες υγείας που δουλεύουμε. Η κοινή δράση των εργαζομένων στην Υγεία και των τοπικών κοινωνιών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να έχει προοπτική ο αγώνας μας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι επίσης η κοινή δράση διάφορων νοσοκομείων και περιοχών γιατί είναι αυταπάτη να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνος του.
Καλούμαστε να ξαναπιάσουμε απ' την αρχή το νήμα για να οικοδομήσουμε ένα κίνημα υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας και να δώσουμε ουσία στο αίτημα για δημόσια δωρεάν υγεία, στο αίτημα για ελεύθερη πρόσβαση σε πλήρεις και δωρεάν παροχές υγείας σε όλους χωρίς αποκλεισμούς και προϋποθέσεις.
Στα πλαίσια αυτά αποφασίσαμε να πορευτούμε από κοινού το επόμενο διάστημα μέσα από ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει
  • Γενικές Συνελεύσεις στα σωματεία μας άμεσα
  • επαφές με άλλα σωματεία των περιοχών μας, ιδιαίτερα όσων Νοσοκομείων έχουν μπει στη δίνη των συγχωνεύσεων-καταργήσεων, καλώντας τα να πλαισιώσουν την προσπάθεια που ξεκινήσαμε σήμερα. Διεξαγωγή τοπικών συντονιστικών συναντήσεων μέσα στον Ιούλη.
  • συνένωση αυτών των τοπικών κινήσεων και πανελλαδική συνάντηση μέχρι τις αρχές Σεπτέμβρη
  • άμεση ενεργοποίηση όλων μας σαν να συμβαίνει στο δικό μας Νοσοκομείο αν πριν ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες η κυβέρνηση ανακοινώσει νέα μέτρα ή προχωρήσει σε ενέργειες όπως κλεισίματα-συρρικνώσεις μονάδων υγείας, μετακινήσεις, διαθεσιμότητες ή απολύσεις προσωπικού. Άμεση ενίσχυση των κινητοποιήσεων στις στοχοποιούμενες μονάδες με αντιπροσωπείες μας και κοινές δράσεις αλληλεγγύης του καθενός μας στις περιοχές του.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ 7ου ΙΚΑ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΗΜΝΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΟΛΑΩΝ


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΒΑΣΗΣ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΝΑΞΟΥ ΑΜΟΡΓΟΥ ΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ (Σ.Β.Ε.Ν.Ν.Α.Μι.Κ.)

No comments: