6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Tuesday, April 7, 2009

Πρωτοβουλία για τις απολύσεις

Ο αγώνας για την υπεράσπιση της απασχόλησης, ενάντια στην απειλή των απολύσεων, μπαίνει σήμερα στην πρώτη γραμμή του εργατικού κινήματος. Η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει ήδη λάβει τεράστιες διαστάσεις και επιδεινώνεται με ραγδαίους ρυθμούς στην Ελλάδα, χτυπώντας σκληρά τους εργαζόμενους.
Το δόγμα ΄΄σοσιαλισμό για τους πλούσιους και καπιταλισμό για τους φτωχούς΄΄ έχει ήδη μπει στην ατζέντα των κυβερνήσεων με την προκλητική συνδρομή των κρατών στους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς- πάνω από 1 τρις $ στις ΗΠΑ και 28 δις ευρω στην Ελλάδα- σπέρνοντας τη φτώχεια και την εξαθλίωση σε μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας. Τα ίδια νεοφιλελεύθερα μηδενικά που εξυμνούσαν πριν λίγους μήνες την ΄΄ελεύθερη αγορά΄΄ και τις ιδιωτικοποιήσεις τρέχουν να ζητήσουν τη βοήθεια του κράτους με τεράστια οικονομικά πακέτα, για να καλύψουν τις κερδοσκοπικές τους φούσκες.
Αλλά η ΄΄συνταγή΄΄ φαίνεται ήδη να μη δουλεύει και τα ίδια τα οικονομικά επιτελεία μιλούν για χιονοστιβάδα απολύσεων. Σύμφωνα με την ΙΝΕ-ΓΣΕΕ με τη μηδενική ανάπτυξη στην Ελλάδα αναμένεται να προστεθούν 120.000 άνεργοι για το 2009. Ήδη η καθημερινή εμπειρία των εργαζόμενων είναι η εργοδοτική τρομοκρατία και η προσπάθεια να ξηλωθούν μια σειρά κατακτήσεις- το ωράριο, το 5μερο, οι υπερωρίες. Με πρωτοστάτη τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, επιχειρείται μια ολομέτωπη επίθεση με χιλιάδες απολύσεις, ενώ στις ΔΕΚΟ τις βαφτίζουν ΄΄εθελούσιες εξόδους.
Δίπλα όμως στις εικόνες της οικονομικής σφαγής στέκονται οι εικόνες της αντίστασης και της εξέγερσης. Μέσα στο Δεκέμβρη τα μάτια όλης της Ευρώπης ήταν στραμμένα στην Ελλάδα. Στον Λαναρά, στη Frigoglass, στον Άλφα, στο Ερρίκος Ντυνάν, στο γηροκομείο Αθηνών, στην Cosmote οι εργαζόμενοι παλεύουν ενάντια στις απολύσεις .Οι εργαζόμενοι στο χώρο της ψυχικής υγείας και της πρόνοιας αγωνίζονται ενάντια στις περικοπές και το κλείσιμο δομών . Πολλές από αυτές τις μάχες γίνονται χωρίς τη στήριξη της ΓΣΕΕ και των εργατικών κέντρων που αρνούνται τη στήριξη και τον συντονισμό αυτών των αγώνων.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες μια σειρά πρωτοβάθμια σωματεία, συνδικαλιστές και απολυμένοι πήραμε την πρωτοβουλία να συγκροτήσουμε ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΤΑ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ. Για να εξασφαλίσουμε ότι κανένας εργαζόμενος δεν θα μείνει μόνος του μπροστά στην απειλή της απόλυσης και κανένας άνεργος να διεκδικεί ατομικά . Για να ξαναζωντανέψουμε την ταξική αλληλεγγύη και να δυναμώσουμε τους αγώνες για μόνιμη και σταθερή δουλειά ενάντια στο part-time, τα προγράμματα stage, τις ενοικιάσεις και την ανασφάλιστη εργασία. Για να ενταθεί η πάλη για 35ωρο σταθερής εργασίας χωρίς μείωση αποδοχών και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες υπηρεσίες. Για να παρθούν μέτρα ενάντια στο δουλεμπόριο και την ελαστική εργασία, για κανονικές προσλήψεις των συμβασιούχων, για επέκταση της συνδικαλιστικής κάλυψης ανέργων και απολυμένων από τα συνδικάτα.
Παλεύουμε για-
Νομοθετική απαγόρευση των απολύσεων και εθελούσιων εξόδων
Άμεση μείωση του χρόνου εργασίας με τον ίδιο μισθό
Κρατικοποίηση χωρίς αποζημίωση των επιχειρήσεων που απολύουν ή κλείνουν, χωρίς αποζημίωση στους ιδιοκτήτες. Γνήσιος εργατικός και κοινωνικός έλεγχος στις επιχειρήσεις. Τα λεφτά υπάρχουν, να τα πάρουν από τα τεράστια εξοπλιστικά προγράμματα, τους τραπεζίτες και το κεφάλαιο
Άμεση κρατικοποίηση των τραπεζών που είναι άλλωστε υπεύθυνες για την κρίση, χωρίς αποζημίωση
Μέτρα για την στήριξη των ανέργων- επίδομα ανεργίας στο ύψος του μισθού, πλήρη ιατροφαρμακευτική και ασφαλιστική κάλυψη και προσμέτρηση των χρόνων ανεργίας στα συντάξιμα χρόνια. Στηρίζουμε κάθε μορφή αγώνα που επιλέγουν οι εργαζόμενοι- τη στάση εργασίας, την απεργία, την κατάληψη καθώς και τον συντονισμό των σωματείων και επιτροπών αγώνα για αγωνιστικές κινητοποιήσεις
Καλούμε κάθε σωματείο και εργαζόμενο που μοιράζονται τις ίδιες διαθέσεις για σύγκρουση με τους καπιταλιστές και την κυβέρνησή τους να πλαισιώσουν την επιτροπή που είναι ανοικτή σε κάθε συνάδελφο και συνδικάτο.
­Μέχρι τώρα τα σωματεία που στηρίζουν την επιτροπή
Σωματείο εργαζόμενων Ενωμένη Κλωστουφαντουργία (ΛΑΝΑΡΑΣ) Οινόφυτα, Σωματείο εργαζομένων ΑΛΤΕΚ Τέλεκομ, Απολυμένοι της ΔΙΕΚΑΤ, Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΕΡΤ (ΠΣΥΠ-ΕΡΤ), Σύλλογος εργαζομένων στον Επικοινωνία 940, Σωματείο εργαζομένων ΙΝΤΡΑΚΟΜ, ΣΕΙΙΝΑΠ (Σύλλογος Εμμισθων Ιατρών Νοσηλευτηρίων Αθήνα Πειραιά Πενταμελής Επιτροπή Ιατρών Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσ/νίκης, Σωματείο Εργαζομένων στα Καταστήματα Τύπου του Αεροδρομίου Αθηνών, Τμήμα ΕΜΔΥΔΑΣ Υπουργείου Ανάπτυξης, Σύλλογος Τεχνικών Εργαζομένων Πλατώ ΝΕΤ (ΣΤΕΠ-ΝΕΤ), Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Αθλητικών Σωματείων, Σύλλογος εργαζόμενων Δήμου Ν. Ηρακλείου, Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ (ΣΕΕΝ-ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ), Σωματείο FORTHNET, Γ.ΕΛΜΕ Αθήνας

No comments: