6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Tuesday, April 7, 2009

Για τους επισκέπτες υγείας

Οι επισκέπτες υγείας ως ειδικότητα «βάσει των εξειδικευμένων γνώσεων τους ασχολούνται είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες στον τομέα της υγείας με το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την εφαρμογή όλων των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και περίθαλψης με επικέντρωση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την αποκατάσταση, με έμφαση την παροχή υπηρεσιών στο σπίτι, στο χώρο εργασίας και στη κοινότητα. Ασκούν έργο αγωγής υγείας, συμβουλευτικής υγείας και εν γένει φροντίδα υγείας» (ΦΕΚ:159/14-06-1989).
Ωστόσο σε Πανελλαδικό επίπεδο, στους περισσότερους φορείς υγείας και ιδιαίτερα στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας, οι Επισκέπτες Υγείας εξαναγκάζονται από τις διοικήσεις των φορέων, να εργαστούν ως Νοσηλευτές, λόγω της έλλειψης Νοσηλευτικού Προσωπικού.
Η χρησιμοποίηση των εργαζομένων αυτών βέβαια ως Νοσηλευτές είναι παράτυπη, καθώς ούτε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Νοσηλευτή έχουν, ούτε σε Οργανικές θέσεις Νοσηλευτών είναι διορισμένοι. Οι ΤΕ Επισκέπτες υγείας, διορισμένοι σε αντίστοιχη με την ειδικότητά τους οργανική θέση, δεν έχουν καμιά δικαιοδοσία άσκησης της Νοσηλευτικής και βάσει Επαγγελματικών δικαιωμάτων και βάσει του Νόμου 1397/83, όπου αναφέρει πως «οι Επισκέπτες Υγείας που υπηρετούν στα Νοσοκομεία πρέπει να απασχολούνται σε θέματα που αφορούν στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, την πρόληψη και τη διαφώτιση και ενημέρωση του πληθυσμού και όχι σε νοσηλευτικά καθήκοντα». Επίσης βάσει του άρθρου 31 του Νόμου 3252 /2004 της ΕΝΕ, όπου αναφέρεται πως: «Όποιος ασκεί νοσηλευτική χωρίς άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Νοσηλευτή, διώκεται ποινικά βάση του άρθρου 458 του Ποινικού Κώδικα».
Ωστόσο οι περισσότερες διοικήσεις των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας δεν θορυβούνται και βέβαια δεν λαμβάνουν υπόψη τους παραπάνω νόμους. Με τον τρόπο αυτό θέτουν σε κίνδυνο ζωές ασθενών, αφού ένας επισκέπτης υγείας δεν εξουσιοδοτείται, ούτε από το πτυχίο, ούτε από την άδεια ασκήσεως επαγγέλματός του αλλά ούτε και από τις γνώσεις του, να ασκεί Νοσηλευτική.
Οδηγούν σε επαγγελματική εξουθένωση και υποβάθμιση μία ολόκληρη ειδικότητα, αυτή των Επισκεπτών Υγείας, που έχουν σπουδαίο ρόλο στο τομέα της Υγείας: αυτόν της Πρόληψης και την Αποκατάστασης και από την έλλειψη των οποίων πάσχει σήμερα το Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα.
Αντί λοιπόν να χρησιμοποιήσουν την ειδικότητα αυτή στους τομείς δράσης της με σκοπό την ανάπτυξη της πρόληψης και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, τους «χρησιμοποιούν» ως Νοσηλευτές με τη Δικαιολογία της έλλειψης Νοσηλευτικού προσωπικού.
Από πότε μπορεί κάποιος να βαπτίζεται Νοσηλευτής από τη μία στιγμή στην άλλη; Και από πότε καταπατούν τα επαγγελματικά δικαιώματα μιας ολόκληρης ειδικότητας με τέτοιο τρόπο, χωρίς κανείς να λογοδοτεί πουθενά.
Η διαφύλαξη της Υγείας του ασθενούς, επιτυγχάνεται με τη συνεργασία όλων των ειδικοτήτων, στο τομέα που η κάθε ειδικότητα μπορεί. Ο ρόλος του Επισκέπτη Υγείας είναι συναφής αλλά διαφορετικός από αυτό του Νοσηλευτή και αυτό θέλουμε να διαφυλάξουμε όλοι ως υπεύθυνοι και ευσυνείδητοι Επαγγελματίες Υγείας.
Εργαζόμενη επισκέπτρια Υγείας

1 comment:

Unknown said...

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΕΧΕΙ ΠΕΘΑΝΕΙ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΤΙ ΚΑΙ Η ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΟΡΕΙΑ.ΠΟΛΛΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΣΥΝΑΝΤΟΥΝ ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΣΤΟ ΝΑ ΑΣΚΟΥΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥΣ(οσο παρανομο κι αν ειναι αυτο) ΔΙΟΤΙ ΑΠΛΩΣ ΑΥΤΑ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΙ ΣΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ.ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ,ΠΟΛΥ ΑΜΦΙΒΑΛΛΩ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΚΛΑΔΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ.ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΕΧΩ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ ΑΡΚΕΤΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ Ή ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΙΔΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΜΑΣ .ΤΗ ΛΥΣΗ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ Η ΑΡΜΟΖΟΥΣΑ ΣΗΜΑΣΙΑ!!!Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ, Η ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ ΠΟΛΛΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΠΡΟΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ ΤΡΟΠΟ...