6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Tuesday, April 7, 2009

Ενάντια στη μαύρη εργασία

Με τους νόμους 2527/97 και 2190/94 «καθιερώθηκαν» τα συνεργεία στο δημόσιο με πρόσχημα την εξοικονόμηση πόρων και την αποτελεσματικότητα. Ήταν αποτέλεσμα της πίεσης για απελευθέρωση της αγοράς, που θεωρούμενη πιο αποτελεσματική, πήρε δώρο ένα μεγάλο φιλέτο από το δημόσιο, που προσπαθούσαν από τότε να μειώσουν. Γιατί το δημόσιο στις αρχές του ’80 ήταν η εγγύηση της ασφάλειας στις εργασιακές σχέσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (έλεγχοι, ακόμα και με παρεμβάσεις στην αγορά με «κοινωνικοποιήσεις». Σήμερα βλέπουμε ότι οι επιθέσεις του παρελθόντος στρώνουν το δρόμο για τις σημερινές: Έλεγχος δημοσίου μηδενικός, ιδιωτικοποίηση αφήνει κέρδος σε κάποιους και έλλειψη υπηρεσιών (στην υγεία π.χ.) για άλλους (η ποιότητα-ISO- είναι περασμένης εποχής και μόνο για το δημόσιο και μεγάλους πελάτες, δεν εξετάζει τις εργασιακές σχέσεις και πιέζει μόνο για αποτελεσματική ηγεσία, όταν στο δημόσιο η ηγεσία είναι οι «κουμπάροι»). Στα εργατικά δικαιώματα η υποχώρηση είναι μεγάλη, αφού τα πάντα έχουν αφεθεί χωρίς έλεγχο και η κατακράτηση μισθών και οι αυθαιρεσίες σε ωράρια και ασφάλιση νομιμοποιημένες από το δίκαιο του ισχυρότερου αφεντικού, όσο εμείς δεν κινητοποιούμαστε…
Στο ΑΤΤΙΚΟ νοσοκομείο, που είναι καινούργιο, δεν προβλέφτηκαν από την αρχή προσλήψεις προσωπικού για καθαριότητα, σίτιση και φύλαξη, με αποτέλεσμα να δοθούν όλα αυτά σε υπεργολάβους. Όμως λόγω του ότι είμαστε και «πανεπιστημιακό νοσοκομείο» αυξήθηκαν και από το Πανεπιστήμιο οι συνάδελφοι, που προσλήφθηκαν δήθεν για ερευνητικό έργο με συμβάσεις έργου αλλά καλύπτουν τις ελλείψεις που προκαλεί η πολιτική «για κάθε 2 που φεύγουν στη σύνταξη προσλαμβάνεται 1».Όλοι αυτοί οι συνάδελφοι δουλεύουν σε χειρότερες συνθήκες, αφού ο έλεγχος της πληρωμής τους δεν γίνεται ανεξάρτητα (απλά υπογράφουν χαρτιά), η πληρωμή καθυστερεί σχεδόν πάντα και το ωράριο παραβιάζεται, ιδιαίτερα για τους (υποχρεωτικά) ελεύθερους επαγγελματίες (μπλοκάκηδες με ΤΕΒΕ)..
Στις συνελεύσεις του σωματείου μας, που οργανώθηκαν στη διάρκεια των κινητοποιήσεών μας από το περασμένο καλοκαίρι, αποφασίστηκε ότι θέλουμε να ξαναενεργοποιήσουμε τα παλιά αιτήματα της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΕΔΗΝ για μόνιμους υπαλλήλους και όχι συνεργεία, όπως και την εγγραφή προσωπικού που δουλεύει μαζί μας καθημερινά, όπως οι καθαρίστριες, στο σωματείο μας. Αυτό πρέπει να πιέσει, μαζί με άλλα σωματεία, την Ομοσπονδία για αντίστοιχες αποφάσεις και αγώνα για προσλήψεις (με δύναμη και αποφασιστικότητα, ώστε να μην έχουμε απολύσεις αλλά μόνο νίκες σε αυτή τη μάχη), όπως ήδη συνεχίζουμε (από αρχές Απρίλη πάμε για Συνέλευση με αιτήματα προσλήψεις αλλά και συγχώνευση κλινικών, αφού δεν φτάνει το προσωπικό).
διοικητικός νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟ

No comments: