6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Thursday, March 17, 2016

ΠΟΕΔΗΝ:Άνθρακες ο θησαυρός των νέων προσλήψεων στα Νοσοκομεία ανακύκλωση του ιδίου προσωπικού

ΑΘΗΝΑ 16/3/2016
ΑΡ.ΠΡΩΤ.: 1489
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΑΝΘΡΑΚΕΣ Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Τα Νοσοκομεία αποδεκατίστηκαν από προσωπικό. Αποχώρησαν 17.000 τα τελευταία έξι χρόνια μόνιμοι υπάλληλοι και δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας. 48.000 υπηρετούν σήμερα στα Νοσοκομεία. Πριν τα ΜΝΗΜΟΝΙΑ υπηρετούσαν 65.000.
Η μία στις 3 οργανικές θέσεις είναι κενή. Σε κάθε κλινική των 40 ασθενών κάνει βάρδια μια Νοσηλεύτρια.
Η κυβέρνηση βαπτίζει προσλήψεις τις συχνές εξαγγελίες προσλήψεων οι οποίες είναι κενές περιεχομένου.
Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για 4.500 προσλήψεις εντός του έτους 2015; Απολογισμός καμία. Τις κατά καιρούς δηλώσεις των Υπουργών Υγείας για πολυάριθμες προσλήψεις. Απολογισμός καμία.
Το πολύ να γίνουν εφέτος κάποιες προσλήψεις επικουρικού προσωπικού – ΚΕΕΛΠΟ (χωρίς ΑΣΕΠ) «μετρημένες στα δάκτυλα».
Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας είναι συγκεκριμένος για την μισθοδοσία του προσωπικού που υπηρετεί στο ΕΣΥ και δεν επιδέχεται αμφισβητήσεις. Η δαπάνη είναι 38 εκ. ευρώ λιγότερη από πέρυσι αφού αποτυπώνει τους 2.000 συνταξιοδοτηθέντες υπαλλήλους του έτους 2015 χωρίς καν την αντικατάστασή τους.
Είχαμε αναδείξει τις χιλιάδες των αιτήσεων που υποβλήθηκαν για την κάλυψη των 950 θέσεων στα Νοσοκομεία στις προκηρύξεις 4-5Κ, για την οποία πλήρωσε ο καθένας υποψήφιος παράβολο 10ευρώ. Απεδείχθη ότι ήταν φρούδες ελπίδες για τους υποψηφίους ανέργους επαγγελματίες υγείας, αφού τελικά γίνεται ανακύκλωση του υφιστάμενου προσωπικού των Νοσοκομείων.
Από τους εκδοθέντες προσωρινούς πίνακες διαπιστώνεται ότι το 70% των επιτυχόντων υπηρετούν ήδη στα Νοσοκομεία ως μόνιμοι υπάλληλοι. Συμμετείχαν στη προκήρυξη για να προσληφθούν σε Νοσοκομεία επιλογής τους, με δεδομένο ότι οι Μετατάξεις – Αποσπάσεις καθυστερούν και συνεχίζουν να μην συνδέονται με την κατανομή θέσεων προκηρυχθέντων στα Νοσοκομεία.
Ως εκ τούτου το νέο προσωπικό που θα προσληφθεί στα Νοσοκομεία από την προκήρυξη 4Κ – 5Κ των 950 δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 350. Ούτε σταγόνα στον ωκεανό. Εφέτος αναμένονται άλλες 2.000 συνταξιοδοτήσεις, εξαιτίας των νέων δυσμενών αλλαγών στην Ασφάλιση.
Τυχαίο γεγονός ή σκοπιμότητα;
Σκοπιμότητα με δεδομένο ότι στις εν λόγω προκηρύξεις 4Κ – 5Κ των 950 θέσεων αυξήθηκαν τα μόρια της εμπειρίας στα 7 χρόνια (588 μόρια). Στην προηγούμενη προκήρυξη 7Κ/2009 τα μόρια της εμπειρίας ήταν για 5 έτη (420).
Με δεδομένη την υψηλή ανεργία που υφίστανται οι Επαγγελματίες Υγείας αφού έξι χρόνια δεν έγιναν νέες προσλήψεις στα Νοσοκομεία, ήταν δεδομένη η ανακύκλωση του υφιστάμενου προσωπικού.
Ποιος άνεργος μπορεί να διαθέτει 7 χρόνια εμπειρία;
Δεν υπάρχει δυνατότητα να γίνει αναπλήρωση από τον υφιστάμενο κατάλογο του ΑΣΕΠ, καθότι δεν υπάρχουν παραιτήσεις, αλλά αποδοχή των θέσεων από τους επιτυχόντες του προσωρινού καταλόγου και ήδη εργαζόμενους στα Νοσοκομεία.
Το Υπουργείο Υγείας και το ΑΣΕΠ αύξησαν κατά δύο τα έτη της εμπειρίας, προκειμένου να αποκτήσουν πλεονέκτημα οι ήδη εργαζόμενοι.
Αυτό δεν είναι σκοπιμότητα;
Επικοινωνιακά το Υπουργείο Υγείας εμφανίζεται ότι προσλαμβάνει νέο προσωπικό, χωρίς επί της ουσίας να προσλαμβάνει. Δεν προκαλείται δημοσιονομικό κόστος, αφού για το 70% των επιτυχόντων, έχει προβλεφθεί η μισθοδοσία τους στον προϋπολογισμό του έτους 2016, ως ήδη εργαζόμενοι.
Άλλη μια εξαγγελία της κυβέρνησης για προσλήψεις προσωπικού δεν υλοποιείται, όπως οι περυσινές. Λόγια του αέρα.
Τι κάνει η κυβέρνηση για να λύσει το θέμα;
Ανασχεδιάζει τον Υγειονομικό Χάρτη βάζοντας στο στόχαστρο προς Κατάργηση – Συρρίκνωση τα μικρά και μεσαία διασυνδεόμενα Νοσοκομεία. Επίσης μέσω της έκδοσης νέων οργανισμών οδηγούνται προς κατάργηση νέες Κλινικές και Κλίνες των Νοσοκομείων.
ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ.
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ.
ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

No comments: