6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Monday, April 7, 2014

ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ "ΟΙ ΑΓ.ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ" : ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ

Aπόφαση της συγκέντρωσης εργαζομένων του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς ‘’Οι Άγιοι Ανάργυροι’’

Με νυχτερινή τροπολογία που πέρασε στο πολυνομοσχέδιο «Άρση εμποδίων στον ανταγωνισμό στο κλάδο του λιανικού εμπορίου ρυθμίσεις φαρμακείων- φαρμάκων»που ψήφισε η κυβέρνηση στις 30/3 τίθενται σε διαθεσιμότητα όλοι οι πρώην γιατροί του ΙΚΑ, που εντάχθηκαν στο ΕΣΥ όταν έκλεισαν τα νοσοκομεία του ΙΚΑ σε καθεστώς μη πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. 
Οι συγκεκριμένοι γιατροί τίθενται σε διαθεσιμότητα για δεύτερη φορά φέτος μετά την πρώτη διαθεσιμότητα το Σεπτέμβριο, οπότε και είχαν όλοι απορροφηθεί στα νοσοκομεία του ΕΣΥ που είχαν επιλέξει. 

Σύμφωνα με την τροπολογία οι γιατροί των πρώην ΙΚΑ θα βγουν σε διαθεσιμότητα στις 8 Απριλίου, και στη συνέχεια θα επιλέξουν αν θα κλείσουν τα ιατρεία τους και θα ενταχθούν στο ΕΣΥ ή θα κρατήσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία. Οι εργασιακές σχέσεις στο ΕΣΥ χρησιμοποιούνται μόνο ως πρόσχημα από την κυβέρνηση. 

Είναι τουλάχιστον υποκριτικό το υπουργείο υγείας να ισχυρίζεται πως «υπερασπίζεται» την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών τη στιγμή που επιχειρεί την κατάργηση της μονιμότητας στο ΕΣΥ, τη στιγμή που προωθεί τα ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία μέσα στα νοσοκομεία, τη στιγμή που οι μοναδικές «προσλήψεις» που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια είναι με το καθεστώς των επικουρικών και με τα μπλοκάκια ΚΕΕΛΠΝΟ. 

Είναι δεδομένο ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η πλήρης διάλυση των εργασιακών σχέσεων, η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, της μόνιμης εργασίας, η επιβολή της διαρκούς απειλής της απόλυσης και της διαθεσιμότητας. Μόνο τέτοιες εργασιακές σχέσεις μπορούν να υπάρχουν μέσα στο ιδιωτικοποιημένο και συρρικνωμένο ΕΣΥ που ονειρεύεται ο Υπουργός Υγείας και οι παρατρεχάμενοι της κυβέρνησης και της τρόικας. 

Στο ΓΟΝΚ, η διαθεσιμότητα των γιατρών αυτών (160 περίπου), σημαίνει λουκέτο σε κλινικές όπως ορθοπεδική, νευρολογική, ουρολογική, καρδιολογική, με τον άμεσο κίνδυνο να χαθούν θέσεις εργασίας και από το υπόλοιπο προσωπικό, δηλ νοσηλευτές, νοσοκόμοι, παρασκευαστές, τραυματιοφορείς, οδηγοί κ.α. 

Σημαίνει αποδυνάμωση της λειτουργίας των εργαστηρίων και του ακτινολογικού, αδυναμία του νοσοκομείου να συνεχίζει να εφημερεύει, και να καλύπτει ως ένα βαθμό τις ανάγκες των ασθενών της περιοχής και ευρύτερα. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι έκλεισαν μία σειρά από νοσοκομεία, από τα οποία κάποιες κλινικές μεταφέρθηκαν στο ΓΟΝΚ το οποίο πρόσφατα μπήκε σε γενικές εφημερίες ανά 2 ημέρες και τώρα αναστέλλονται ακόμα και αυτές. 

Σαν εργαζόμενοι του ΓΟΝΚ καταδικάζουμε το κατάπτυστο νομοσχέδιο και την προσπάθεια υποστελέχωσης και διάλυσης αρκετών κλινικών του νοσοκομείου. Καταδικάζουμε επίσης την κατάπτυστη απόφαση του επιστημονικού συμβουλίου, που σπεύδει να εφαρμόσει την τροπολογία χωρίς καμία αντίδραση και προβλέπει την άμεση μεταφορά των νοσηλευόμενων ασθενών, σε άλλα νοσοκομεία.

Οι διεκδικήσεις μας αφορούν πρώτα και κύρια στο δικαίωμα του λαού να έχει αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία και να του παρέχεται μέσα από το αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας-πρόνοιας.


Απαιτούμε:

• Να αποσυρθούν τώρα οι τροπολογίες που βγάζουν σε διαθεσιμότητα τους γιατρούς του ΙΚΑ και τους οδηγούς των νοσοκομείων. Προειδοποιούμε την κυβέρνηση ότι αν δεν αποσύρει τη διαθεσιμότητα, μεγάλα νοσοκομεία δε θα έχουν γιατρούς να εφημερεύσουν!

Η διαθεσιμότητα μας αφορά όλους! Χθες ήταν οι εργαζόμενοι από τα 8 νοσοκομεία που έκλεισε η κυβέρνηση και οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, σήμερα είναι οι οδηγοί των νοσοκομείων και οι γιατροί του ΙΚΑ, αύριο μπορεί να είναι ο καθένας μας.

Η διαθεσιμότητα είναι ο τρόπος για τη κατάργηση της μόνιμης εργασίας, για 
τον κατακερματισμό των εργασιακών σχέσεων, για την επιβολή της πλήρους ανασφάλειας.

• Να συνεχιστεί η λειτουργία των κλινικών του νοσοκομείου και η εφημέρευση του, με επαρκή στελέχωση από εργαζόμενους μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Όλοι οι γιατροί που δουλεύουν στο ΕΣΥ να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης (συμπεριλαμβανομένου των γιατρών του ΙΚΑ και των πανεπιστημιακών). Ίδιες εργασιακές σχέσεις για όλους τους γιατρούς του ΕΣΥ (απολαβές, κρίσεις, ωράριο). Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας 
(μπλοκάκια, 3μηνες συμβάσεις κλπ). Κατάργηση των απογευματινών ιδιωτικών χειρουργείων.

• Άμεσες μαζικές προσλήψεις στο ΕΣΥ με βάση τις ανάγκες του πληθυσμού για δημόσια δωρεάν υψηλής ποιότητας υγεία. Να ανοίξουν τώρα όλα τα νοσοκομεία και οι κλίνες που έκλεισαν. Άνοιγμα θέσεων για ειδικότητα στα νοσοκομεία που υπάρχει υποστελέχωση.

• Να καταβληθούν άμεσα όλα τα οφειλόμενα ποσά από εφημερίες και υπερωρίες- αργίες- νυχτερινά, στους γιατρούς και σε όλο το προσωπικό.

• Να καταργηθούν οι πληρωμές των ασθενών στο νοσοκομείο και να περιθάλπονται δωρεάν οι άνεργοι και ανασφάλιστοι.

Οργανώνουμε συγκεκριμένες δράσεις.

1. Ενημερώνουμε τους ασθενείς και τους κατοίκους- μαζικούς φορείς της 
Κηφισιάς, Μεταμόρφωσης, Μενίδι.

2. Κοινοποίηση προς Επιστημονικό Συμβούλιο, ΕΙΝΑΠ, ΙΣΑ, ΟΕΝΓΕ, ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ

3. Συντονισμός με εργαζόμενους άλλων νοσοκομείων που πλήττονται, π.χ. Σισμανόγλειο, Ευαγγελισμός

4. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του νοσοκομείου τη Δευτέρα στις 7/4/2014 στις 12.00 με ενημέρωση των ΜΜΕ, των κατοίκων, τοπικών φορέων κτλ

5. Παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπ. Υγείας την Τρίτη 8/4/2014 στις 12.00

6. Συμμετέχουμε στην πανεργατική απεργία στις 9/4/2014

7. Γενική συνέλευση του σωματείου την Πέμπτη 10/3/2014

No comments: