6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Monday, September 10, 2012

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

10/09/2012
Νοσοκομείο Καλαμάτας: Συνθήματα και αποδοκιμασίες οι εργαζόμενοι, εγκαίνια ο Λυκουρέντζος

Με ένα πανό στο οποίο αναγραφόταν το σύνθημα «η Υγεία νοσεί», πλήθος εργαζομένων του Νοσοκομείου Καλαμάτας υποδέχτηκαν τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρ. Λυκουρέντζο, στην είσοδο του νοσηλευτικού ιδρύματος, διαμαρτυρόμενοι την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου.


Στον υπουργό, που έφθασε στο Νοσοκομείο στις 12 το μεσημέρι για τα εγκαίνια του αξονικού και του μαγνητικού τομογράφου, καθώς και της μονάδας υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ, το Σωματείο Εργαζομένων επέδωσε ψήφισμα στο οποίο διατυπώνεται η έντονη διαμαρτυρία τους για τις συνεχείς περικοπές στον τομέα της υγείας.

Η τελετή των εγκαινίων έγινε στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου, έξω από το οποίο καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης είχαν συγκεντρωθεί αρκετοί εργαζόμενοι, φωνάζοντας συνθήματα.

Να σημειωθεί, ότι στο τέλος της εκδήλωσης ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας αποχώρησε διαμαρτυρόμενος, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε στον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου και Ιονίου, Μανώλη Αγγελάκα, χωρίς ωστόσο να εξειδικεύσει τους λόγους.

Ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέας Λυκουρέντζος μιλώντας κατά την τελετή των εγκαινίων είπε ότι «η πραγματικότητα που ζούμε είναι επώδυνη, αλλά αυτό συμβαίνει γιατί η χώρα μας ζούσε για χρόνια με δανεικά» προσδιορίζοντας ως μόνη λύση τον περιορισμό των δαπανών και την αξιοποίηση των πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναφερόμενος ειδικότερα στον τομέα της υγείας είπε ότι «περιορισμός των δαπανών για την υγεία δεν σημαίνει ακρωτηριασμό του ΕΣΥ», επισημαίνοντας ότι «επιδίωξή μας είναι ο περιορισμός της σπατάλης του δημόσιου χρήματος». Ακόμα ο κ. Λυκουρέντζος ζήτησε τη συνδρομή των εργαζομένων στα νοσοκομεία για να αντιμετωπιστούν «νοσηρά φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής, που υπάρχουν και στο χώρο της υγείας και να μπει τέλος σε αλόγιστες δαπάνες», λέγοντας πως «η ανοχή χρόνων σε τέτοια φαινόμενα μας οδήγησε σήμερα στο σημείο που βρισκόμαστε». Συμπερασματικά ο υπουργός υγείας είπε πως «πρέπει να δουλέψουμε σκληρά ώστε να χρηματοδοτήσουμε την υγεία από το εισόδημά μας», επισημαίνοντας ότι «δεν μπορούμε να ζούμε ακόμα σε ουτοπίες».

Πάντως, ο υπουργός ανέφερε ότι προσλήφθηκαν από το υπουργείο επικουρικοί γιατροί, παραδεχόμενος όχι όσοι προτάθηκαν, ενώ είπε ότι προχώρησε στην εξόφληση των οφειλόμενων εφημεριών.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας και διευθυντής του Ακτινολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, Μιχάλης Μιχαήλ, μιλώντας, αφού σημείωσε ότι είναι σε λάθος κατεύθυνση η πολιτική που εφαρμόζεται στην υγεία, κάλεσε τον υπουργό να ακούσει τις προτάσεις του ιατρικού κόσμου, λέγοντας πως «δεν είναι υποχρεωτικά δαπανηρές, το αντίθετο μπορεί να αποδειχθεί ότι διασφαλίζουν το δημόσιο χρήμα».
Ο διοικητής του Νοσοκομείου, Γιώργος Μπέζος, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τις κυβερνήσεις, τους τοπικούς παράγοντες, την Περιφέρεια, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και τους εργαζομένους στο ίδρυμα, για όλα όσα επιτεύχθηκαν τα δύο χρόνια της θητείας του και πέτυχαν τον εκσυγχρονισμό του. Ακόμα ζήτησε από τους Μεσσήνιους συγγνώμη για τυχόν ταλαιπωρία τους.
Ο αντιπρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Κώστας Γασγαλίδης, αναφέρθηκε στη μονάδα υποκατάστατων του Οργανισμού που ξεκινά από τη Δευτέρα τη λειτουργία της με τους πρώτους 10 ασθενείς. Όπως ανέφερε, η μονάδα είναι μία από τις 56 της χώρας, με δυναμικότητα 130 ατόμων, τα οποία αν χρειαστεί μπορεί να αυξηθούν, με ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού της.
Ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου και Ιονίου, Μανώλης Αγγελάκας, υποσχέθηκε να συνδράμει στο μέτρο των δυνατοτήτων του τις προσπάθειες στο Νοσοκομείο, μιλώντας παράλληλα για την ανάγκη συλλογικότητας, αλληλεγγύης και συνεργασίας.
Ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέας Λυκουρέντζος, μετά την τελετή των εγκαινίων συναντήθηκε με εκπροσώπους των Ειδικευμένων Γιατρών ΕΣΥ και των Εργαζομένων στο νοσοκομείο, οι οποίοι αναφέρθηκαν σε ελλείψεις βασικών υλικών καθημερινής χρήσης, σε ελλιπές προσωπικό, σε απουσία εφημερευόντων για απλήρωτες εφημερίες, και νε κατακλείδι σε ταλαιπωρία ασθενών και συνοδών. Καταλήγοντας σημείωσαν πως με όλα αυτά τα προβλήματα στο Νοσοκομείο που του ανέπτυξαν, «δεν έχει ουσιαστική χρησιμότητα ο σύγχρονος εξοπλισμός».


Πηγή: ygeionomikoi.gr

No comments: