6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Monday, September 10, 2012

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ ΤΗΣ 5-9-12

Αθήνα, 6 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ ΤΗΣ 5-9-12


ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ


Η κυβέρνηση, μετά τις συναντήσεις Σαμαρά με Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ, ολοκληρώνει την υποταγή της στην ευρωπαϊκή νεοφιλελεύθερη στρατηγική για την οικονομική κρίση και ικανοποιεί δουλικά τις ορέξεις των δανειστών της χώρας για λεηλασία της δημόσιας περιουσίας και κοινωνική εξαθλίωση. Το δόγμα της εκχώρησης των πάντων για την επόμενη δόση και την παραμονή στην Ευρωζώνη, ενώ δεν αποτρέπει τη χρεοκοπία και την επαπειλούμενη επίσημη πτώχευση, απεναντίας εξαφανίζει τα τελευταία ίχνη κοινωνικού κράτους, οδηγώντας το ΕΣΥ στην πλήρη διάλυση.

Τυπικό δείγμα των ολέθριων και φονικών μέτρων αποτελεί η εξομοίωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης με αυτή του πετρελαίου κίνησης, η οποία θ΄ αφήσει τον φετινό χειμώνα εκατομμύρια νοικοκυριά στο ψύχος, αυξάνοντας κατακόρυφα τις λοιμώξεις και τους θανάτους απόρων, ηλικιωμένων και ανασφάλιστων.

Το καθήκον της ανατροπής του ανελέητου νεοφιλελεύθερου σχεδιασμού στην Ελλάδα και την Ευρώπη είναι επιτακτικό.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ Ε.Σ.Υ.

Ο κ. Λυκουρέντζος, ως νέος υπουργός Υγείας, έκανε πολύ νωρίς ολοφάνερες τις επιλογές του. Θα είναι ο πιστός υπηρέτης της ΤΡΟΪΚΑ ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ και της εθελόδουλης κυβέρνησης στο εξοντωτικό πακέτο περικοπών που θα πραγματοποιηθούν στο υπουργείο Υγείας. Όσα έχει επιβάλλει μέχρι τώρα στις δαπάνες για τα προγράμματα εφημεριών, τα λειτουργικά έξοδα των Νοσοκομείων, τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., τα φάρμακα, τον εργαστηριακό έλεγχο, τις προσλήψεις, τις αποδοχές των υγειονομικών, τη περίθαλψη των ανασφάλιστων θα συνοδευτούν σύντομα από τις δραματικές συγχωνεύσεις «με τον μπαλτά» 661 Κλινικών-Τμημάτων και το κλείσιμο Νοσοκομείων του ΕΣΥ, από νέο παρανοϊκό σύστημα «εφημεριών κατά τομέα» που εκλαμβάνει ως άχρηστη την εφημερία όλων των ειδικοτήτων, από νέο ακρωτηριασμό του Ειδικού Ιατρικού Μισθολογίου, από τη γενικευμένη φυγή των νέων γιατρών από την Ελλάδα, από την πλήρη διάλυση του ΕΣΥ και της δημόσιας εξωνοσοκομειακής περίθαλψης.

Για την ΟΕΝΓΕ αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα η άμεση χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του ΕΣΥ, της ΠΦΥ και του ΕΟΠΥΥ. Αυτή είναι και η μόνη ρεαλιστική προοπτική χρηματοδότησης του Συστήματος Υγείας-Πρόνοιας (με προϋπόθεση βέβαια τη δίκαιη φορολόγηση του πλούτου) σε μια περίοδο ύφεσης, ανεργίας και ανασφάλιστης εργασίας.

ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ

Στις σημερινές συνθήκες απόγνωσης για τον ελληνικό λαό, με όλο και αυξανόμενο το τμήμα του πληθυσμού (άνω του 30% ) που δεν έχει πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας επειδή είναι ανασφάλιστο, η υπεράσπιση του Δημόσιου Τομέα Υγείας, της καθολικότητας και αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών του, αποτελεί πολιτική προτεραιότητα ζωτικής σημασίας για την επιβίωση της κοινωνίας.

Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ εκτιμά ότι 27 χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του ΕΣΥ επείγει ΤΩΡΑ η δυναμική παρέμβαση ενός ενωτικού κοινωνικού-πολιτικού κινήματος διεκδίκησης στην Ελλάδα, απαιτώντας την θεμελίωση ενιαίου, καθολικού, απαλλαγμένου από επιχειρηματικές και εμπορευματικές σχέσεις, ΔΩΡΕΑΝ Δημόσιου Συστήματος Υγείας, με σχέσεις εργασίας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Στη κατεύθυνση αυτή, το Γενικό Συμβούλιο έχει καταθέσει αναλυτικές προτάσεις.


ΙΑΤΡΙΚΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ


Οι νοσοκομειακοί γιατροί αποτελούν το πλέον εξειδικευμένο προσωπικό που εργάζεται στο ελληνικό δημόσιο. Είναι όλοι μάχιμοι και εργάζονται σε αντίξοες και άκρως ανθυγιεινές συνθήκες ώστε να διασφαλίζουν την περίθαλψη του ελληνικού λαού, έχοντας υποστεί μέχρι στιγμής σφαγιαστικές απώλειες στις αποδοχές τους που εγγίζουν το 40%. Κι αυτό συμβαίνει διότι κάθε περικοπή στις τακτικές αποδοχές των γιατρών αντανακλά αυτόματα και στις εφημερίες, οι οποίες αποτελούν υποχρεωτική και εξουθενωτική υπερωριακή εργασία, την οποία η πολιτεία αμείβει με τρόπο ευτελή έως και εξευτελιστικό.

Η απόφαση της τρικομματικής μνημονιακής συγκυβέρνησης να περικόψει επιπλέον 18% το ειδικό ιατρικό μισθολόγιο- όπως μας ενημέρωσε κατά τον πλέον επίσημο τρόπο η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών- αποδεικνύει με τον πλέον κραυγαλέο τρόπο το κατάντημα των υποτελών της τρόικας που δήλωναν προεκλογικά ότι δεν θα θίξουν τα ειδικά μισθολόγια και τώρα τα κατακρεουργούν ανερυθρίαστα.

Αυτοί που πριν λίγες μέρες χάρισαν 2 δις ευρώ στη Siemens δε νομιμοποιούνται σήμερα να σφαγιάζουν τους μισθούς των γιατρών και ταυτόχρονα να δηλώνουν ότι το κάνουν με ..πόνο ψυχής.

Δηλώνουμε πως δεν πρόκειται να διαπραγματευθούμε ούτε ένα ευρώ από το μισθό μας και δεν χρωστάμε χάρη στο τρικομματικό μόρφωμα επειδή δηλώνει υποκριτικά πως δε θα περικόψει το μισθό μας στο ίδιο ποσοστό με άλλους κλάδους.


ΕΦΗΜΕΡΙΑΚΟ


Η κατάσταση που έχει προκληθεί στην εφημέρευση των Νοσοκομείων είναι απερίγραπτη. Οι Διοικητές Νοσοκομείων υπό την εποπτεία ΔΥΠΕαρχών και την υψηλή εποπτεία του υπουργού Υγείας έχουν πέσει ως αρπακτικά και κατακρεουργούν τα προγράμματα εφημέρευσης, προκειμένου να τα προσαρμόσουν στο ελλιπέστατο κονδύλιο που διανέμεται στάγδην σε κάθε Νοσοκομείο.

Επαναλαμβάνουμε τις θέσεις του Νοσοκομειακού κινήματος στο ζήτημα της εφημέρευσης:

  1. Εμμένουμε αμετακίνητα στα ασφαλή προγράμματα εφημέρευσης που έχουν εκπονήσει τα Επιστημονικά Συμβούλια των Νοσοκομείων.

  2. Απαιτούμε πρόσθετη επιχορήγηση 100 εκατ. ευρώ, ώστε να εξασφαλιστεί η εφημέρευση των Νοσοκομείων και ΚΥ μέχρι τέλους της χρονιάς.

  3. Απαιτούμε επαναφορά του τρόπου καταβολής εφημεριών που ίσχυε μέχρι 31-12-2011, δηλαδή την καταβολή τους με μισθοδοτικές καταστάσεις που υπογράφονται από τους Διοικητές.

  4. Απαιτούμε την κατάργηση του 9% στις πρόσθετες εφημερίες και την άμεση νομοθετική ρύθμιση ώστε να αρθούν τα εμπόδια που τέθηκαν με την πρόσφατη απόφαση του Ι΄ Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου που οδηγούν στην αδυναμία καταβολής των προσθέτων εφημεριών που ήδη πραγματοποιήθηκαν.

  5. Δεν αποδεχόμαστε την πλαστογράφηση προγραμμάτων εφημέρευσης με πρόσχημα τη διευκόλυνση αποπληρωμής του και μηνύουμε όσους Διοικητές αποπειρώνται τέτοιες ενέργειες.

  6. Θεωρούμε πως η εφημερία είναι συλλογικό έργο στο οποίο συμβάλλουν όλες οι ειδικότητες. Είναι ανεπίτρεπτος ο επιχειρούμενος από τον υπουργό Υγείας και ορισμένους Διοικητές διαχωρισμός και εξαίρεση ειδικοτήτων από τα προγράμματα εφημέρευσης. Πέραν των τεράστιων λειτουργικών προβλημάτων που προκαλεί αυτή η εξαίρεση, φθάνοντας μέχρι τα πρόσφατα περιστατικά απώλειας ανθρώπων, προκαλεί και παράπλευρα προβλήματα εξίσου σημαντικά: τα Τμήματα που εξαιρούνται της εφημέρευσης σύντομα θα εξαιρεθούν και της δυνατότητας να παρέχουν ειδικότητα, με αποτέλεσμα να εμφανιστεί σε λίγα χρόνια μια μαύρη τρύπα εξειδικευμένου ιατρικού δυναμικού, η οποία δεν θα έχει καμιά δυνατότητα κάλυψης.


ΤΣΑΥ


Ο ασφαλιστικός φορέας των γιατρών βρίσκεται σε δεινότατη θέση μετά το εξοντωτικό κούρεμα των αποθεματικών και την αποψίλωση από προσωπικό και υποδομές.

Θεωρούμε πως επιβάλλεται η άμεση επιστροφή των κλοπιμαίων, διενέργεια λογιστικού ελέγχου, στελέχωσή του με προσωπικό και η παραμονή του υπό τη νομική μορφή του ΝΠΔΔ.


ΠΑΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ


Τις τελευταίες μέρες μαίνεται ανελέητη σύγκρουση στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας με αντικείμενο την προμήθεια αντιδραστηρίων. Τέτοιες συγκρούσεις είναι συνήθεις στο χώρο του υπουργείου Υγείας, ποτέ όμως δεν είχαν λάβει τέτοια ένταση και έκταση. Εξάλλου η περίφημη τιμολόγηση υλικών μέσω ΦΕΚ που αποτέλεσε και την πηγή της κύριας και εκτεταμένης διαφθοράς εκπορεύονταν από την ίδια την ηγεσία του υπουργείου.

Θεωρούμε πως η διαφθορά στην Υγεία ισοδυναμεί με κοινωνικό έγκλημα.

Η ΟΕΝΓΕ έχει προ πολλού συγκροτήσει πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο κατά της παραοικονομίας στο χώρο της Υγείας, της προκλητής ζήτησης, της σπατάλης, τη συναλλαγής με τις εταιρείες και της εκμετάλλευσης του αρρώστου.

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ θεωρεί ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες για εποικοδομητικό διάλογο με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Όποιες βελτιώσεις υπήρξαν στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η πληρωμή δεδουλευμένων εφημεριών χωρίς τις προσβλητικές αναδρομικές τροποποιήσεις, έγιναν μετά από σκληρό αγώνα και τις επισχέσεις σε πολλά άλλα Νοσοκομεία. Η σύγκρουση με τη κυβερνητική πολιτική υγείας θα είναι μετωπική και παρατεταμένη.

Αποφασίζουμε :

  1. Κινητοποιήσεις

Οδηγούμαστε σε μετωπική ρήξη με την κυβέρνηση και ξεκινούμε κινητοποιήσεις διαρκείας μέχρι την ανατροπή της άκρως ανθυγιεινής κυβερνητικής πολιτικής.

 Την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου πραγματοποιούμε 24ωρη απεργία

 Από την Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου ξεκινούμε πανελλαδική επίσχεση εργασίας ειδικών και ειδικευομένων σε όλα τα Νοσοκομεία και ΚΥ της χώρας. Από την έναρξη της επίσχεσης προβαίνουμε σε καταλήψεις γραφείων Διοικητών και ΔΥΠΕ, πορείες, συγκεντρώσεις και πολύμορφες εξωστρεφείς εκδηλώσεις. (Για το ζήτημα της επίσχεσης ακολουθεί ειδικό κεφάλαιο).

 Το Σάββατο 6 Οκτωβρίου πραγματοποιούμε σε συνεργασία με τον ΠΙΣ, Ομοσπονδίες του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα και πρωτοβάθμια σωματεία μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα και συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις της χώρας για την προάσπιση της δημόσιας υγείας σε συντονισμό με άλλους κλάδους και κοινωνικούς φορείς.

 Πιέζουμε τις συνομοσπονδίες ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ να προκηρύξουν άμεσα γενική πανελλαδική απεργία στη την οποία συμμετέχουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

 Ξεκινούμε άμεσα Γενικές Συνελεύσεις των Ενώσεων και Περιφερειακές Συσκέψεις σε όλη τη χώρα.

  1. Συντονισμό με τους Κοινωνικούς Φορείς, την Αυτοδιοίκηση, τους Ιατρικούς Συλλόγους, τους πολίτες, για την υπεράσπιση των Νοσοκομείων που συγχωνεύονται, τις προσλήψεις που είναι κατεπείγουσες, την αποτροπή της πραξικοπηματικής αλλοίωσης των Οργανισμών, τα ασφαλή προγράμματα εφημεριών, την επάρκεια υγειονομικού υλικού, ποιοτικές, αποτελεσματικές και ΔΩΡΕΑΝ υπηρεσίες των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας προς όλους τους κατοίκους της χώρας και τους επισκέπτες της.

  2. Συμμετοχή στις διαδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

  3. Αποδεικνύουμε έμπρακτα τη στήριξή μας στους πολίτες που πλήττονται από την ανθρωπιστική κρίση, συμμετέχουμε και αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης. Τα Ιατρεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης πρέπει να μεταφερθούν στη διάρκεια των επισχέσεων μέσα στους χώρους των Νοσοκομείων και η λειτουργία τους να δώσει τον άλλο τόνο και προοπτική που οφείλουν να έχουν οι κινητοποιήσεις μας.

  4. Οργανώνουμε την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου συνέντευξη της Εκτελεστικής Γραμματείας προς τα έντυπα και ηλεκτρονικά Μ.Μ.Ε. για τη δραματική κατάσταση στο ΕΣΥ και τις παρεμβάσεις της ΟΕΝΓΕ.

  5. Οργανώνουμε από κοινού με την ΕΝΙΘ και τις Ενώσεις της Μακεδονίας, Θράκης και Θεσσαλίας σύσκεψη την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια παραχωρούμε συνέντευξη τύπου και επακολουθεί διανομή προκήρυξης στην Πλατεία Αριστοτέλους.


ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΣΧΕΣΕΩΝ



Επίσχεση δικαιούνται να πραγματοποιήσουν τόσον οι ειδικευόμενοι όσο και οι ειδικευμένοι γιατροί του ΕΣΥ. Αυτό επιβεβαιώνεται κατηγορηματικά από τις γνωμοδοτήσεις που έχουμε λάβει από έγκυρους νομικούς (Αρις Καζάκος, καθηγητής Εργατικού Δικαίου στο ΑΠΘ, Μιχαήλ Μιχ., δικηγόρος Παρ΄ Αρείω Πάγω) και οι οποίες βρίσκονται αναρτημένες στο διαδίκτυο. Από την άλλη πλευρά υπάρχει η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους την οποία οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων επισείουν ως φόβητρο, χωρίς ποτέ να τολμήσουν να θέσουν σε εφαρμογή και η οποία κάνει λόγο για αδυναμία επίσχεσης δημοσίου υπαλλήλου απέναντι στο κράτος, επειδή αυτό αποτελεί … αξιόχρεο και αξιόπιστο εργοδότη! !

Από τις 17 Σεπτεμβρίου ξεκινάμε επισχέσεις εργασίας συντονισμένα, πανελλαδικά σε όλα τα Νοσοκομεία, ΚΥ και Περιφερειακά ιατρεία της χώρας. Τύποις το αίτημα που αναγράφεται στη δήλωση επίσχεσης είναι η αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών, στην ουσία όμως θέτουμε όλο το φάσμα αιτημάτων και ιδιαίτερα προβάλλουμε τα αιτήματα που αφορούν στην κοινωνία, που ενώ πλήττεται από βαθειά οικονομική και ανθρωπιστική κρίση, στερείται ένα σύστημα υγείας προσβάσιμο, ποιοτικό και δωρεάν.

Όταν η επίσχεση ασκείται συλλογικά και με την κάλυψη των συνδικαλιστικών οργάνων αποτελεί σημαντικό εργαλείο και ασκεί σοβαρή πίεση στην κυβέρνηση και τις Διοικήσεις. Οι Ενώσεις και οι Πενταμελείς Επιτροπές οφείλουν να συνδυάζουν την επίσχεση με πολλές δράσεις, όπως:

  • κατάληψη γραφείων Διοικητών και ΔΥΠΕ

  • Γενικές Συνελεύσεις, εκπαιδευτικά μαθήματα, συναυλίες και πολιτιστικές εκδηλώσεις

  • πορείες

  • απαγόρευση λειτουργίας των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων

  • συσκέψεις με τους φορείς του Νοσοκομείου (Σωματείο Εργαζομένων) και τους φορείς της πόλης (Ιατρικός & Φαρμακευτικός Σύλλογος, Εργατικό Κέντρο, Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ, συλλόγους καθηγητών, δασκάλων, βουλευτές, πολιτικά κόμματα κ.ά)

Σημείο τριβής αποτελεί η επέκταση από τους ειδικευόμενους της επίσχεσης και στις εφημερίες. Η ΟΕΝΓΕ θεωρεί ότι στη δεδομένη συγκυρία, που κάνουμε προσπάθεια να γενικευτεί η κινητοποίηση σε όλους τους γιατρούς της χώρας χωρίς διαχωρισμούς σε ειδικευμένους και ειδικευόμενους, είναι λανθασμένες και ατελέσφορες τυχόν μονομερείς ενέργειες που μετακυλύουν φόρτο εργασίας σε άλλους συναδέλφους.

Ενώ η νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα ο εργαζόμενος που πραγματοποιεί επίσχεση να εγκαταλείπει την εργασία του, θεωρούμε πως στην παρούσα συγκυρία είναι επιβεβλημένο όχι μόνο να βρισκόμαστε στο χώρο εργασίας, αλλά και να περιφρουρούμε την κινητοποίηση. Οι Ενώσεις Γιατρών και οι Πενταμελείς Επιτροπές θα πρέπει να καταρτίσουν εβδομαδιαίο πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει ονόματα συναδέλφων που θα περιφρουρούν την επίσχεση και θα επιλύουν κάθε πρόβλημα που ανακύπτει στο χώρο του Νοσοκομείου ή του ΚΥ.

Είναι επιβεβλημένο να τηρηθεί η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος για υποβολή ατομικών δηλώσεων επίσχεσης, τις οποίες όμως δεν καταθέτει ο καθένας ατομικά, αλλά τις συλλέγει η Ένωση ή η Πενταμελής Επιτροπή, τις καταγράφει σε κατάσταση και τις πρωτοκολλεί στο Πρωτόκολλο του Νοσοκομείου. Την κατάσταση καλό είναι να αναρτούμε σε σημείο συγκέντρωσης των γιατρών.

Δεν πρέπει οι συνάδελφοι να πανικοβάλλονται από απειλές Διοικητών ότι θα τους περικόψουν ημερομίσθια για τις ημέρες επίσχεσης ή δεν θα τις αναγνωρίσουν ως χρόνο ειδικότητας. Ως άμεσο μέτρο η ΟΕΝΓΕ συνιστά την κατάληψη των γραφείων όσων Διοικητών επιδίδονται σε τέτοιες απεχθείς μεθοδεύσεις και ταυτόχρονη ενημέρωση της ΟΕΝΓΕ, ώστε να παρέχει νομική συμπαράσταση όπου χρειαστεί. Σημειωτέον ότι ο εκβιασμός εργαζομένων που βρίσκονται σε κινητοποίηση συνιστά σύμφωνα με το νόμο 1264/82 ποινικό αδίκημα και διώκεται.

Εν κατακλείδι οι συνάδελφοι πρέπει να κινηθούν τολμηρά, γνωρίζοντας ότι έχουν την πλήρη στήριξη της ΟΕΝΓΕ και να αγνοήσουν τις ηττοπαθείς απόψεις που διαρρέουν οι «πρόθυμοι» να συνδράμουν τις Διοικήσεις στο έργο της καταστολής.

ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ

No comments: