6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Friday, July 16, 2010

Το νομοσχέδιο έκτρωμα της υπ. Υγείας κατεδαφίζει το ΕΣΥ. ΑΠΕΡΓΙΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΕΙ ΠΙΣΩ!

Από Δευτέρα όλοι μαζικά απεργούμε και συγκεντρωνόμαστε μπροστά στις πύλες των νοσοκομείων. Οι γιατροί και όλο το υγειονομικό κίνημα απαντάνε στην υπουργό υγείας ότι το νομοσχέδιο έκτρωμα δεν θα περάσει.
Η απόφαση του γενικού συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ για πενθήμερες επαναλαμβανόμενες κινείται στην σωστή κατεύθυνση και χρειάζεται να οργανωθεί σε κάθε νοσοκομείο και Ένωση για να γίνει πράξη και να προχωρήσει.
Χρειάζεται να είμαστε ξεκάθαροι, Κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ βάζουν στόχο ότι απόμεινε από την δημόσια δωρεάν περίθαλψη και το ΕΣΥ. Με το νέο νομοσχέδιο έκτρωμα της υπ. Υγείας προχωρούν στο πιο αποφασιστικό βήμα της διάλυσης του δημόσιου νοσοκομείου και την μετατροπή του σε ένα νοσοκομείο επιχείρηση, που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Με δραματικές επιπτώσεις για τους ασθενείς-εργαζόμενους και την παροχή δημόσιας δωρεάν περίθαλψης, αλλά και ενταφιάζοντας τα εργασιακά δικαιώματα όλων των υγειονομικών, ανοίγοντας το δρόμο για ακόμα μεγαλύτερη οικονομική υποβάθμιση αλλά και εντατικοποίηση της εργασίας μας.
Με στόχο υποτίθεται την ολοήμερη λειτουργία διευρύνει και απλώνει την επί πληρωμή λειτουργία των απογευματινών ιατρείων και την στήριξή τους από όλες τις συμπληρωματικές λειτουργίες πχ εργαστηριακές εξετάσεις, διαγνωστικά εργαστήρια. Από τα έσοδα που θα προέρχονται κατά κύριο λόγο από τις τσέπες των ασθενών – πελατών θα καλύπτεται μεγάλο μέρος των λειτουργικών εξόδων των νοσοκομείων (επικουρικό προσωπικό, μη προβλεπόμενες εφημερίες, κλπ).
Όποιο νοσοκομείο δεν θα μαζεύει τα ευρώ από τις τσέπες των εργαζόμενων δεν θα μπορεί να χρηματοδοτεί ένα ποσοστό από τις λειτουργίες του. Αν αυτό δεν οδηγεί στην ζούγκλα της αγοράς, το κριτήριο του κέρδους και της ανταποδοτικότητας, τότε σε τι οδηγεί;
Πετσοκόβει τις εφημερίες, βάζοντας μόνιμο πλαφόν εφημεριών, και μετατρέπει την αποζημίωση για την εφημερία - υπερωρία σε επίδομα εφημέρευσης.
Με στόχο την μείωση του ετήσιου ποσού που πάει για τις εφημερίες κάνει πράξη τις απαιτήσεις της τρόικας για περικοπές των κονδυλίων που πάνε για την δημόσια υγεία. Ενώ με αυτό τον τρόπο μια σειρά από νοσοκομεία αφήνονται ακάλυπτα και επικίνδυνα για τους ασθενείς ή με τους γιατρούς τους να δουλεύουν εθελοντική και απλήρωτη εργασία.
Απλώνει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας στους γιατρούς αλλά και στους υπόλοιπους υγειονομικούς, με την διεύρυνση της επικουρικής εργασίας. Για τους γιατρούς παρατείνει το χρόνο της επικουρικότητας μέχρι και 7 χρόνια μετά την λήψη της ειδικότητας.
Με το νομοσχέδιο αποκτά την δυνατότητα ο εκάστοτε υπουργό υγείας με απλή του απόφαση (άρθρο 26) να καταργεί ή να συγχωνεύει νοσοκομεία ανάλογα με τα γούστα του. Ενώ με υπουργικές αποφάσεις, θα προχωρήσουν και μια σειρά βήματα για το ξήλωμα του δημόσιου χαρακτήρα του νοσοκομείου (π.χ. ο καθορισμός της τιμής της απογευματινής επίσκεψης, οι συμβάσεις με τις ιδιωτικές ασφάλειες κλπ).
Δεν ξεχνάμε ότι όλα αυτά πάνε μαζί με το πετσόκομμα των μισθών και των συντάξεών μας, την διάλυση του ασφαλιστικού και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, την απελευθέρωση των απολύσεων, τις ιδιωτικοποιήσεις και το βάθεμα των περικοπών.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ και απειλεί τον πυρήνα των κατακτήσεών μας σαν κλάδος και τον ίδιο τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ, χρειάζεται να απαντήσουμε ανάλογα, ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΕΙ ΠΙΣΩ.
Τα βήματα και η εμπειρία της προηγούμενης περιόδου χρειάζεται να γενικευτούν. Να προχωρήσουμε σε γενικές συνελεύσεις ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΣΟΥΜΕ ΑΠΕΡΓΙΑΚΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ μαζί με τους υπόλοιπους υγειονομικούς που η επίθεση αυτή της κυβέρνησης τους αφορά άμεσα.
Η συγκρότηση απεργιακών επιτροπών σε κάθε νοσοκομείο είναι το κλειδί για την οργάνωση του αγώνα. Η συμμετοχή σε αυτές εκπροσώπων από κάθε κλινική και τμήμα του νοσοκομείου, οι καθημερινές περιοδείες και η οργάνωση γενικών συνελεύσεων, ο έλεγχος του προσωπικού ασφαλείας και η καθημερινή περιφρούρηση, η οργάνωση συγκεντρώσεων και αποκλεισμών, οι εξορμήσεις στους υπόλοιπους εργαζόμενους εντός και εκτός νοσοκομείου, η οργάνωση του απεργιακού ταμείου, η ενημέρωση των ασθενών και της κοινής γνώμης, αποτελούν την καλύτερη εγγύηση ότι θα αξιοποιήσουμε όλη τη δυναμική της βάσης του κλάδου και θα απαντήσουμε στις συκοφαντίες και τους εκβιασμούς της κυβέρνησης.
Έξω από την βουλή την μέρα που θα ψηφίζεται να φροντίσουμε να μην λείψει κανένας, από κάθε νοσοκομείο μαζικά να κατεβάσουμε με τα πανό των νοσοκομείων μας, όλους τους υγειονομικούς και να ζητήσουμε την συμπαράσταση από κάθε εργαζόμενο και φοιτητή, κάθε συνδικάτο που θέλει να υπερασπιστεί την δημόσια δωρεάν υγεία. Ενωμένοι να οργανώσουμε την απάντησή μας για να νικήσουμε.
ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ:
ΤΕΤΑΡΤΗ 21/7 ώρα 11 π.μ. στην ΒΟΥΛΗ

No comments: