6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Friday, July 16, 2010

Πενθήμερη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών με έναρξη τη Δευτέρα 19 Ιουλίου

Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ, υλοποιώντας απόφαση που έλαβε το Γενικό Συμβούλιο σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, αποφάσισε την προκήρυξη πενθήμερης απεργίας με έναρξη τη Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010.


Οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν θα επιτρέψουν στη σημερινή συγκυρία της κρίσης, της φτώχειας και της ανέχειας να επιβαρυνθεί ούτε στο ελάχιστο ο πολίτης για να εξασφαλίσει τις υπηρεσίες περίθαλψης που δικαιούται μέσω της γενικευμένης λειτουργίας ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία. Οι δεκάδες αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας απορρίπτουν κατά τον πλέον σαφή και κατηγορηματικό τρόπο την απόπειρα ιδιωτικοποίησης της νοσοκομειακής περίθαλψης μέσω του νομοσχεδίου που παρουσίασε η υπουργός Υγείας και την καλούν να το αποσύρει και να στηρίξει από τον κρατικό προϋπολογισμό τις δαπάνες λειτουργίας των Νοσοκομείων και Κ.Υ της χώρας.


Οι νοσοκομειακοί γιατροί:
  1. Δεν αποδέχονται ως βάση συζήτησης και επιστρέφουν ως απαράδεκτη την πρόταση του Υπουργείου Υγείας για το εφημεριακό καθεστώς των νοσοκομείων, η οποία όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει την εκκρεμότητα της κλαδικής συμφωνίας, αλλά θα επιδεινώσει δραματικά το πρόβλημα των απλήρωτων εφημεριών και θα ιδιωτικοποιήσει το σύνολο της νοσοκομειακής περίθαλψης. Εμμένουν στην κατάθεση πλήρων και ασφαλών προγραμμάτων εφημέρευσης, τα οποία θα εκκαθαρίζονται και θα αποπληρώνονται έγκαιρα και στο ακέραιο από κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού.

  2. Με δεδομένη την προκλητική και απαράδεκτη τακτική του Υπουργείου Υγείας στο θέμα της κλαδικής συμφωνίας, οι νοσοκομειακοί γιατροί δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν συναινούν στη συνέχιση του σημερινού εξοντωτικού και παράνομου εφημεριακού συστήματος και ότι η υπέρβαση του ορίου των 4 εφημεριών γίνεται πλέον χωρίς τη συγκατάθεση τους και υπό καθεστώς διοικητικής εντολής. Η ΟΕΝΓΕ καλύπτει πλήρως όλες τις Ενώσεις που αποφασίζουν μέσω Γενικών Συνελεύσεων την εφαρμογή προγραμμάτων 4 εφημεριών ανά γιατρό ή προγραμμάτων που αντιστοιχούν αποκλειστικά και μόνο στο «εγγυημένο» ποσό που προβλέπει η πρόταση του Υπουργείου.
Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ θεώρησε ότι η επιβεβλημένη συνδικαλιστική και πολιτική αντίδραση του κλάδου αυτή την περίοδο είναι μια αγωνιστική κινητοποίηση διαρκείας. Καλεί λοιπόν τις Ενώσεις και τους νοσοκομειακούς γιατρούς να συμμετάσχουν μαζικά στην πενθήμερη απεργία με στόχο την απόσυρση του νομοσχεδίου και νομοθετική κατοχύρωση ότι η εφημερία είναι και παραμένει χρόνος υπερωριακής απασχόλησης και ότι η κυβέρνηση εγγυάται την εκκαθάριση και έγκαιρη πληρωμή των ασφαλών προγραμμάτων εφημέρευσης που καταρτίζουν τα Επιστημονικά Συμβούλια στη βάση ποιοτικού προτύπου εφημέρευσης που οφείλει να εκπονήσει η Κοινή Επιτροπή ΟΕΝΓΕ- υπουργείου Υγείας.

Η Εκτελεστική Γραμματεία έχει εξουσιοδοτηθεί ανάλογα με τις εξελίξεις να προχωρήσει και σε νέα πενθήμερη απεργία και να οργανώσει πανελλαδικό συλλαλητήριο των νοσοκομειακών γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων μπροστά στη Βουλή τη μέρα ψήφισής του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Τέλος, η ΟΕΝΓΕ και οι Ενώσεις Γιατρών ΕΣΥ θα επιμείνουν στο συντονισμό και την αγωνιστική συμπόρευση με τις υπόλοιπες Ομοσπονδίες και τα Πρωτοβάθμια Σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στην κατεύθυνση της ανατροπής των κυβερνητικών μέτρων, της κατάργησης του Συμφώνου Σταθερότητας και της απεμπλοκής της χώρας από το ΔΝΤ.



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ

No comments: