6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Monday, December 1, 2008

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 26-11-08

Κατά το τελευταίο εξάμηνο του 2008 πραγματοποιήθηκε μια μαζική κινητοποίηση στον χώρο της υγείας με βασικά αιτήματα τη βελτίωση των εργασιακών και μισθολογικών συνθηκών των γιατρών, με κορωνίδα την εφαρμογή του πενθημέρου εξαώρου (48 ώρες την εβδομάδα για τους ειδικούς και 56 για τους ειδικευόμενους) καθώς και την εξασφάλιση ως βασικό μισθό του ειδικευόμενου τα 1600 € με ανάλογες προσαρμογές στις ανώτερες βαθμίδες.
Η εφαρμογή των ανωτέρω αποτέλεσε βασικότατο αίτημα μας και απείλησε με εφημεριακό κραχ όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Στην τελευταία συνέλευση της ΕΝΙΘ που πραγματοποιήθηκε στις 5/11/2008 αποφασίστηκε αναστολή των κινητοποιήσεων για τον μήνα Νοέμβρη, καθότι οι δεσμεύσεις του Υπουργείου Υγείας θεωρήθηκαν βήμα θετικής κατεύθυνσης.
Η διαπραγματευτική ομάδα της ΟΕΝΓΕ μετά από αρκετές διαβουλεύσεις με το Υπουργείο Υγείας κατέληξε στο σχέδιο κειμένου κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας που κατέθεσε στις 18/11/2008 στο οποίο αναφέρεται εκτός των άλλων ότι στόχος είναι μέχρι τον 7ο του 2008 να μην υπάρχουν γιατροί που θα κάνουν πάνω από 7 ενεργείς εφημερίες το μήνα ή 11 παντός τύπου. Αναφορά για εφαρμογή του 48/56ώρου δεν γίνεται πουθενά. Οι οικονομικές προτάσεις απέχουν παρασάγγας από τις αρχικές διεκδικήσεις μας. Αντίθετα, 4 στις 6 σελίδες του σχεδίου κειμένου εξαντλούνται στο εξελικτικό και πολυδιευθυντικό.
Το σχέδιο κειμένου κλαδικής συλλογικής σύμβασης που κατέθεσε η διαπραγματευτική ομάδα της ΟΕΝΓΕ δεν μας εκφράζει. Πιστεύουμε ότι αποτελεί τουλάχιστον συμβιβασμό.

Προτείνουμε

1. Γενικές συνελεύσεις σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης με στόχο την επανέναρξη των κινητοποιήσεων και την άσκηση πίεσης προς την ΟΕΝΓΕ και το Υπουργείο Υγείας.
2. Συντονισμό των συνελεύσεων των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, καθώς και των συνελεύσεων των νοσοκομείων της χώρας προς την ανωτέρω κατεύθυνση.
3. Κατάθεση προγραμμάτων εφημερίων για το μήνα Δεκέμβριο με βάση το 48/56ωρο.

Κανένας συμβιβασμός. Ο αγώνας συνεχίζεται.

No comments: