6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Sunday, June 10, 2007

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ… ΟΠΩΣ ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ!!

Η ανατροπή στις λίστες αναμονής για τις ειδικότητες με 3 κομμάτια είναι ένα ακόμη σκάνδαλο του Υπουργείου Υγείας και του Αβραμόπουλου που ποζάρει «ατσαλάκωτος» στα ΜΜΕ και πουλάει υποσχέσεις και προσλήψεις. Με εν κρυπτώ ρύθμιση (ΦΕΚ 433β/24-3-07), Υπουργείο και στελέχη της ΔΑΠ ΜΕΘΌΔΕΥΣΑΝ «νέο» τρόπο δήλωσης ειδικότητας, χωρίς να ενημερώσουν κανένα φορέα (ΕΙΝΑΠ, ΟΕΝΓΕ, Σύλλογο φοιτητών Ιατρικής, Νομαρχία), τινάζοντας στα ύψη τις αναμονές, παρακάμπτοντας γιατρούς που περιμένουν χρόνια για την έναρξη ενός τμήματος ειδικότητας και προωθώντας τα «γαλάζια» παιδιά στις ήδη «φουσκωμένες» λίστες. Ειδικότητες όπως η Παιδοψυχιατρική «καίγονται», με τις αναμονές να εκτινάσσονται στο 2018-2020!!, ρίχνοντας στην ανεργία εκατοντάδες νέους γιατρούς.
Είναι πρόκληση για ένα Υπουργείο να επιτίθεται στους νέους γιατρούς, την ίδια ώρα που ρημάζει με περικοπές και με τραγική έλλειψη προσωπικού τα νοσοκομεία. Παρά τις ψεύτικες υποσχέσεις για προσλήψεις, ο Αβραμόπουλος βάζει λεπίδι στην εισαγωγή των νέων γιατρών στο ΕΣΥ και επιβάλλει ελαστικές σχέσεις εργασίας (συμβάσεις επικουρικών, εφημεριατζήδες, stage), θέλοντας ένα φοβισμένο και ασυνδικάλιστο προσωπικό στα νοσοκομεία , στυλ ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ.
Μετά από καταγγελίες ειδικευόμενων στην ΕΙΝΑΠ και παρέμβαση της ιδίας στη Νομαρχία Αθηνών, αποκαλύφθηκαν και κρυφές λίστες , π.χ υποτροφίες από το Ίδρυμα Υποτροφιών, με γιατρούς να κρατούν θέσεις ειδικότητας παρακάμπτοντας τις επίσημες λίστες αναμονής.
Με το νέο νομοσχέδιο για τις προμήθειες, η κυβέρνηση περνά τροπολογίες για τους ειδικευόμενους που ουσιαστικά κλείνουν την προοπτική διορισμού στο ΕΣΥ-
1. εισαγωγή εξετάσεων για την έναρξη ειδικότητας ως αρμοδιότητα του Υπουργού Υγείας (ένα σχέδιο που προκάλεσε κίνημα καταλήψεων στις Ιατρικές σχολές πριν από μερικά χρόνια και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το έβαλε στο συρτάρι).
2. μείωση του χρόνου υπηρεσίας στο αγροτικό στους 6 μήνες, διαλύοντας έτσι τη δημόσια περίθαλψη στα ήδη ρημαγμένα Κ.Υ. και περιφερικά ιατρεία.
3. ρύθμιση για παράταση της θητείας του ειδικευόμενου στη θέση, μέχρι τον ερχομό του επόμενου, ύστερα από αίτηση στη Διοίκηση του νοσοκομείου- παράθυρο για το βόλεμα του «γαλάζιου» μηχανισμού και των ΟΝΝΕΔΙΤΩΝ που ως πρωτοπαλίκαρα της κυβέρνησης διέλυαν τόσα χρόνια τις Γ.Σ των συλλόγων και τρομοκρατούσαν τους φοιτητές.
Όλα αυτά πρέπει να σημάνουν συναγερμό στις ενώσεις των γιατρών και τους συλλόγους φοιτητών Ιατρικής. Χρειάζεται να ξεκουνηθούν η ΕΙΝΑΠ και η ΟΕΝΓΕ από το γραφειοκρατικό τους βάλτο και από τους διαλόγους- παρωδία με το Υπουργείο και να συντονίσουν τη μάχη μαζί με τους ειδικευόμενους, τους φοιτητές, τους άνεργους γιατρούς.
Δεκάδες συνάδελφοι έχουν προσφύγει δικαστικά, αλλά αυτό από μόνο του δεν φτάνει. Πρέπει να δώσουμε πολιτική απάντηση και το ξεδίπλωμα ενός κοινού αγώνα και δραστική αύξηση των θέσεων ειδικότητας, για μαζικές προσλήψεις γιατρών-νοσηλευτών, για αυξήσεις στους μισθούς και το σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων στην Υγεία.

Το ΝΥΣΤΕΡΙ προτείνει:
1. οργάνωση Γ.Σ στα νοσοκομεία για ενημέρωση και κινητοποιήσεις
2. ανοικτό κάλεσμα της επιτροπής της ΕΙΝΑΠ στο ΣΦΙΑ, σε άνεργους και ειδικευόμενους γιατρούς για κοινό συντονισμό και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων
3. άμεσα συνέντευξη τύπου-απάντηση στα ψέματα του Υπουργείου και της ΔΑΠ
4. συμμετοχή της ΕΙΝΑΠ και οργάνωση της 24ωρης απεργίας της ΠΟΕΔΗΝ στις 14 Ιούνη και συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας στις 11.30 πμ.

Όλοι μαζί μπορούμε να νικήσουμε!

Για επικοινωνία- Σταυρίδης Θανάσης ( μέλος Γ.Σ ΟΕΝΓΕ) τηλ. 6973669298