6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Saturday, March 14, 2020

ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ Ο ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Δελτίο Τύπου
ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ  ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ Ο ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Την Πέμπτη 12 Μάρτη πραγματοποιήθηκε συνέλευση Συντονιστικού Νοσοκομείων με την στήριξη του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης για να συζητήσει την δράση του κινήματος στις νέες συνθήκες που διαμορφώνει ο κορονοϊός. Στην συνέλευση συμμετείχαν δεκάδες εργαζόμενοι από 7 νοσοκομεία της Αθήνας, από την ιδιωτική Υγεία αλλά και αγωνιστές από τον ιδιωτικό τομέα
Τη συνέλευση άνοιξε η Αργυρή Ερωτοκρίτου, ειδ. Παθολογίας και μέλος του ΔΣ του σωματείου Εργαζόμενων στο Νοσοκομείο Γεννηματάς εξηγώντας ότι το κυνήγι του κέρδους στη βιομηχανία κρέατος και τροφίμων, μέσα στον παγκοσμιοποιημένο καπιταλισμό, σε συνδιασμό με την οικονομική κρίση δημιουργούν ένα καινούργιο εκρηκτικό μίγμα για τους φτωχούς και την εργατική τάξη παγκόσμια. Η πανδημία του κορονοϊού συνδυάζεται αλλά και επιταχύνει την νέα οικονομική ύφεση ανοίγοντας την όρεξη σε κυβέρνηση και εργοδότες να φορτώσουν τη νέα κρίση που απειλή εκατομμύρια εργαζόμενους, στις πλάτες των ίδιων.
Απέναντι στην λογική που προωθεί η ΝΔ ότι η εξάπλωση αλλά και η προστασία από την πανδημία του κορονοϊού είναι ατομική ευθύνη του κάθε εργαζόμενου παλεύουμε για να ξεσκεπάσουμε τις δικές της ευθύνες για τη διάλυση της δημόσιας υγείας ιδιαίτερα στα Μνημονιακά χρόνια, αλλά και σήμερα. Κλεισίματα νοσοκομείων, 35 000 κενές θέσεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, 100 κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ, εξαφάνιση της Α βαθμιας περίθαλψης, αραιά δρομολόγια στα ΜΜΜ και συνωστισμός σ' αυτά.
Ακόμα και τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση έχουν ταξικό πρόσημο υπέρ των αφεντικών. Φοροαπαλλαγές για τους εργοδότες, κίνητρα στις επιχειρήσεις και την ίδια ώρα συρρικνωμένους μισθούς για όσους δεν δουλέψουν, ελαστική εργασία και απολύσεις για τους εργαζόμενους. Οι 2000 προσλήψεις στο ΕΣΥ συνομολογούν την ανετοιμότητα της υγείας άλλα είναι σταγόνα στον ωκεανό, καθώς σημαίνει λιγότερο από 10 υγειονομικούς σε κάθε νοσοκομείο. Τονίστηκε η ανάγκη να μη διαλυθεί η συλλογικότητα της τάξης μας και να μην επιτρέψουμε να ανασταλούν οι αγώνες μπροστά στα καλέσματα για "ενότητα" των από πάνω.
Στη συζήτηση που ακολούθησε αναδείχθηκαν οι εγκληματικές πολιτικές του Υπουργείου Υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Στο κεντρικό γυναικολογικού νοσοκομείο του λεκανοπεδίου, το Έλενα Βενιζέλου, οι εργαζόμενες/οι της καθαριότητας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης απέναντι στην πανδημία, είναι απλήρωτοι. Στο Νοσοκομεία Αγλαΐα Κυριακού, οι καθαρίστριες που είναι ακόμη σε εργολάβο, μόλις πριν από λίγες μέρες πήραν την εξόφληση του Δεκέμβρη του 2019. Στα περισσότερα νοσοκομεία δεν δίνουν στους εργαζόμενους στην καθαριότητα γάντια, μάσκες, απολυμαντικά, κλπ, αλλά κατά τα άλλα το υπουργείο “δίνει μάχη με τον κορονοιό”. Ήρθαν καταγγελίες ότι ενώ μιλάνε για προσλήψεις την ίδια ώρα ο σχεδιασμός των διοικήσεων είναι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία να δουλεύουν 12ωρα, τα Σαββατοκύριακα, μέχρι εξαντλήσεως. Μαχητικές εικόνες ήρθαν  από το νοσοκομείο Αττικό που είναι κέντρο  αναφοράς για τον κορονοιο, όπου οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε στάση εργασίας και διαμαρτυρία  στην πύλη του νοσοκομείου.
Γι' αυτούς τους λόγους από όλους τους εργαζόμενους τονίστηκε η ανάγκη να οργανωθεί  από τα κάτω η απεργία στις 7 Απρίλη της ΠΟΕΔΗΝ και να στηριχθεί από άλλους κλάδους. Για να γίνει και να μην αφήσουμε στις συνδικαλιστικές ηγεσίες να την αναστείλουν όπως έκαναν με την απεργία στις 5 Μάρτη. Τονίστηκε η σημασία στήριξης και οργάνωσης της στάσης εργασίας της ΕΙΝΑΠ την επόμενη βδομάδα  για μόνιμες μαζικές  προσλήψεις.
Αποφασίστηκε η έναρξη καμπάνιας σε όλους τους χώρους δουλειάς, με την προκήρυξη του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης που θα ενημερώνει τους συνάδελφους, θα βάλει μπροστά την οργάνωση συνελεύσεων σε κάθε νοσοκομείο, για τη συζήτηση των εξελίξεων αλλά και τη συγκρότηση παντού απεργιακών επιτροπών για την οργάνωση της απεργίας στις 7 Απρίλη.


No comments: