6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Monday, November 13, 2017

ΠΓΝΠ: 16/11 ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Την Πέμπτη 16 Νοέμβρη κι από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα πραγματοποιούνται στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου, εκλογές για την επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας των εργαζομένων. Παρά την προσπάθεια υποτίμησης που υπήρξε όλα τα προηγούμενα χρόνια για τον ρόλο και τις αρμοδιότητες της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους, η ύπαρξή της αποτελεί κατάκτηση του εργατικού κινήματος και στόχος της πρέπει να είναι η προστασία του εργαζόμενου απέναντι σε κάθε επαγγελματικό κίνδυνο με ευθύνη της εργοδοσίας. Η τακτική όμως του Υπουργείου και των Διοικήσεων να ερμηνεύουν σε κόστος την ουσιαστική παροχή μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας στο χώρο δουλειάς, οι ψευδεπίγραφοι έλεγχοι και ο μέχρι τώρα τρόπος δράσης της ίδιας της Επιτροπής, μεταφράστηκαν διαχρονικά με επιβάρυνση της ίδιας μας της υγείας.
Όλα αυτά τα χρόνια με ευθύνη της εργοδοσίας δεν διενεργήθηκε ποτέ ο προβλεπόμενος κλινικο-εργαστηριακός έλεγχος και η τακτική παρακολούθηση των εργαζομένων, από τον γιατρό εργασίας, δεν εκδόθηκε ούτε μία γνωμάτευση ιατρικής καταλληλότητας εργαζόμενου για συγκεκριμένη εργασία ή μια γνωμάτευση για συναδέλφους που έπρεπε να αλλάξουν πόστα λόγω εργασιακών ασθενειών. Ποτέ κανένας μας δεν ενημερώθηκε για τους κινδύνους που διατρέχει λόγω της έκθεσης σε ακτινοβολία, κυτταροστατικά φάρμακα, αέρια αναισθησίας, ποτέ καμία εγκυμονούσα δεν προστατεύθηκε από εργασιακούς παράγοντες που θα επιβάρυναν την δική της υγεία ή του κυήματος, ποτέ δεν αναγνωρίσθηκε και δεν προστατεύθηκε το δικαίωμά μας να εργαζόμαστε σε ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από εκφοβισμούς, βία και παρενόχληση.
Οι απάνθρωπες εργασιακές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό και την μείωση της χρηματοδότησης για την υγεία, με τις απανωτές βάρδιες με τα οφειλόμενα repo και την εντατικοποίηση της δουλειάς, έχουν σαν αποτέλεσμα παθήσεις όπως το σύνδρομο Burnout, τα μυοσκελετικά προβλήματα, οι λοιμώξεις κ.αλ. να θερίζουν σήμερα όλους τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο, ανεξαρτήτου κλάδου και ειδικότητας.
Η πολιτική τους να μας θεωρούν αναλώσιμους προκειμένου να καταγράφονται ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί στα νοσοκομεία και να «βγαίνει» η διπλάσια δουλειά με τους μισούς εργαζόμενους, είναι αυτή που μας οδηγεί στα όρια της εξουθένωσης και μας γονατίζει καθημερινά. Δεν πρέπει να συμβιβαζόμαστε άλλο με αυτή την κατάσταση. Πρέπει να διεκδικήσουμε μέσα από μια μαχητική επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας, προγράμματα εργασίας με κανονική καταβολή των ημερών ξεκούρασης, να διεκδικήσουμε την λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης, την συστηματική παρακολούθησή μας με δωρεάν εργαστηριακές εξετάσεις, ειδική μέριμνα για εγκυμονούσες και συναδέλφους με προβλήματα υγείας. Σας καλούμε σ’ αυτές τις εκλογές να στηρίξετε με την ψήφο σας 
 τους:

ΑΓΓΕΛΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ ΠΠΓΝΠ
ΚΑΒΟΥΡΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ ΠΠΓΝΠ
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ ΚΕΡΑΜΙΣΤΡΙΑ ΨΥΧΑΡΓΩΣ
ΨΑΡΡΗ ΜΙΧΑΛΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΠΠΓΝΠ


No comments: