6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Monday, November 6, 2017

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ: ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΟΙ ΑΝΑΝΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ !!!

Η άρνηση ορισμένων επιτρόπων να εγκρίνουν τη μισθοδοσία των επικουρικών που ανανέωσαν τη σύμβαση τους από 30/9/2017 ως τις 31/12/2018 επικαλούμενοι την υπ αριθμό 091/2017 απόφαση του Ι τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (που απέρριψε τα εντάλματα πληρωμής πρόσθετων αμοιβών σε επικουρικό προσωπικό του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ) απειλεί να ακυρώσει στην πράξη τις παρατάσεις των συμβάσεων αυτών και μάλιστα μετά από ένα μήνα απλήρωτης εργασίας, τινάζοντας στον αέρα τη λειτουργία της δημόσιας υγείας και τις ζωές πάνω από χιλίων συναδέλφων επικουρικών, αλλά και ανοίγοντας το δρόμο για περισσότερες απολύσεις επικουρικών και συμβασιούχων .

Είναι κοροϊδία ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο ανακάλυψε τώρα τάχα ότι οι ανανεώσεις ξεπερνούν τα δύο χρόνια όταν το ίδιο επί χρόνια ενέκρινε την πληρωμή χιλιάδων συμβασιούχων στο δημόσιο, ακόμα και επικουρικών γιατρών, που ανανεώνουν για πολύ περισσότερα χρόνια. Είναι τουλάχιστον προκλητικό αλλά και αποκαλυπτικό του ρόλου της «ανεξάρτητης δικαιοσύνης» όταν από τη μια το ΕΣ χρησιμοποιεί το προεδρικό διάταγμα Παυλόπουλου (164/2004), που δικαίωνε τότε συμβασιούχους μονιμοποιώντας τους, για να ποινικοποιήσει το δικαίωμα στην εργασία, ενώ από την άλλη ο Άρειος Πάγος απορρίπτει τις προσφυγές των εργαζόμενων που διεκδίκησαν δικαστικά τη μονιμοποίηση τους με βάση το ίδιο διάταγμα (και μάλιστα με το σκεπτικό πως η εφαρμογή του πδ ήταν εφάπαξ). Δεν είναι η πρώτη φορά που τα δικαστήρια γίνονται το μακρύ χέρι κεφαλαίου και τρόικας τραβώντας το αυτί στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λειτουργώντας ως ένας ακόμα μνημονιακός κόφτης για την επιβολή ελαστικών εργασιακών σχέσεων. 

Το ίδιο έγινε με τους συμβασιούχους στους δήμους, με την πρόσφατη απόφαση του Άρειου Πάγου ότι η απλήρωτη εργασία δεν αποτελεί επαρκή λόγο για επίσχεση και με την κήρυξη παράνομης κάθε απεργίας. Τώρα έρχονται εκδικητικά επιχειρώντας να ακυρώσουν τις παρατάσεις που κερδίσαμε με αγώνες όλα αυτά τα χρόνια.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι συνένοχη όσο κι αν προσπαθεί να δείξει ότι στέκεται στο πλευρό μας απέναντι στην αδιάλλακτη δικαστική εξουσία. Η προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ στα μνημόνια και η υποταγή της στους «θεσμούς» ήταν αυτή που έκανε το δικαστικό κατεστημένο ακόμα πιο αδίστακτο. Δεν ξεχνάμε επίσης ότι ήταν το υπουργείο υγείας που προσπάθησε ένα χρόνο πριν να επιβάλει την ανακύκλωση της ανεργίας και τη διαιώνιση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Η κυβέρνηση είναι αυτή που κάνει προσλήψεις μονίμων επιμελητών με το σταγονόμετρο, συνεχίζει τις επιθέσεις στο σύνολο των νοσοκομειακών γιατρών με την κατεπείγουσα ψήφιση του νόμου διευθέτησης του χρόνου εργασίας, τις αλλαγές στην ειδικότητα και το νέο μισθολόγιο, την ώρα που για χάρη της τρίτης αξιολόγησης συμφώνησε με τους δανειστές την περιστολή του δικαιώματος στην απεργία. Ενώ ήταν γνωστή εδώ και δύο μήνες η απόφαση του ΕΣ στο υπουργείο, έρχεται τώρα στο και πέντε (όταν τα εντάλματα φτάνουν στους επιτρόπους και υπάρχουν ήδη απορριπτικές απαντήσεις) να μας καθησυχάσει μέσω του εκπροσώπου της στην ΟΕΝΓΕ ότι «επίκειται συνάντηση του υπουργού Υγείας με την Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου» για να … «μη διακοπούν οι συμβάσεις».

Δεν θα τους αφήσουμε να απολύσουν ούτε να αφήσουν απλήρωτο κανένα συνάδελφο. Όπως μέχρι τώρα κερδίσαμε τις παρατάσεις και μια σειρά από άλλες κατακτήσεις (αναγνώριση προϋπηρεσίας, αναρρωτικές και εκπαιδευτικές άδειες) έτσι και τώρα εμείς έχουμε τη δύναμη. Με τους συλλογικούς αγώνες μας μπορούμε να ξεσηκώσουμε τα νοσοκομεία και τα ΠΕΔΥ για να επιβάλουμε την πληρωμή των νέων συμβάσεων. Τώρα είναι η ώρα να συντονιστούμε με τους συμβασιούχους στα νοσοκομεία και όλο το δημόσιο για να διεκδικήσουμε τη μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων. Η νικηφόρα απεργία διαρκείας των συμβασιούχων στους δήμους το καλοκαίρι και η μαζική συνέλευση συμβασιούχων του Συντονιστικού Νοσοκομείων δείχνουν ότι δεν είμαστε μόνοι μας. Στο πλευρό μας μπορούμε να έχουμε τους μόνιμους συναδέλφους μας που έτσι κι αλλιώς θα δώσουμε μαζί τη μάχη ενάντια στις νέες επιθέσεις του υπουργείου. Με συγκεντρώσεις, συνελεύσεις, απεργίες και ανυποχώρητο αγώνα μπορούμε να κερδίσουμε.

  • Να καταβληθεί τώρα η μισθοδοσία του Οκτωβρίου σε όλους τους επικουρικούς
  • Καμιά απόλυση επικουρικού
  • Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στη δημόσια υγεία

No comments: