6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Friday, May 26, 2017

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ: ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟ

Ανακοίνωση 26/52017

ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΑΚΑΤΕΥΟΥΝ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ



Σήμερα στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Top Gaz στον Ασπρόπυργο, έπειτα απο ατύχημα μεταφέρθηκαν με το ΕΚΑΒ στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσ. Αττικό, τρείς τραυματίες εργάτες 33, 40 και 27 ετών.

Από αυτούς, οι δύο διασωληνώθηκαν άμεσα και φέρουν εγκαύματα 1ου και 2ου βαθμού, στο πρόσωπο, τον κορμό και τα άκρα. Ο ένας τραυματίας μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Αττικο και ο δεύτερος μεταφέρθηκε σε Μονάδα του Νοσοκομείου Αγ.Σάββα.Ο τρίτος τραυματίας, είναι σε καλύτερη κατάσταση και παραμένει στο Τμήμα Βραχείας Νοσηλείας του Αττικό.

Άλλη μια τραγωδία έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά γνωστά ή άγνωστα περιστατικά “ατυχημάτων” εν ώρα εργασίας με θύματα εργαζόμενους. Πρόσφατα θρηνίσαμε θύματα με το ατύχημα στις γραμμές του ΟΣΕ για την θεσσαλονίκη. Η πλειοψηφία των “ατυχημάτων” είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της εργασίας, της δουλειάς σε άσχημες συνθήκες, με απουσία στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας για ένα πετσοκομμένο μεροκάματο, με κουτσουρεμένα ένσημα. Είμαστε σίγουροι ότι παρόμοια ζητήματα θα ανακαλύψουμε και στο τελευταίο.
Έτσι και αλλιώς κάθε χρόνο συντελείται ένας ακύρηχτος πόλεμος με εκατοντάδες θύματα που μένουν ανάπηρα και πολλές φορές χάνουν και την ίδια τους την ζωή. Μόνο τα επίσημα στοιχεία (με δεδομένο ότι το ποσοστό των ατυχημάτων που δηλώνονται δεν ξεπερνάει το 50% ) δείχνουν ένα πραγματικό σφαγείο. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση πεπραγμένων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), το 2013 σημειώθηκαν 5.126 ατυχήματα εκ των οποίων τα 42 θανατηφόρα, ενώ, σύμφωνα με την έκθεση του ΙΚΑ το 2009 (την τελευταία χρονιά για την οποία υπάρχουν δημοσιοποιημένα στατιστικά στοιχεία), έγιναν 9.436 ατυχήματα εκ των οποίων τα 55 θανατηφόρα. Αν προστεθούν οι παραπάνω αριθμοί, συνολικά συμβαίνουν περίπου 16.000-17.000 εργατικά ατυχήματα ετησίως, εκ των οποίων 120-190 είναι θανατηφόρα, δηλαδή περισσότερα από 45 ατυχήματα ημερησίως.


Γνωρίζουμε ότι κανένα αφεντικό δεν θα τιμωρηθεί, ότι η έρευνα και το δικονομικό κομμάτι της υπόθεσης θα τραβήξει σε πολύ βάθος χρόνου και θα γεμίσουμε με υποσχέσεις και πολλά “ΘΑ”, ότι θα παρθούν μέτρα που θα βελτιώσουν τις συνθήκες και την ασφάλεια της εργασίας μας.

Σαν υγειονομικοί έχουμε βιώσει ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, κάτω και απο την καταστροφική διάλυση που επέφεραν οι μνημονιακές περικοπές και η μείωση του προσωπικού, πολλά ανάλογα επεισόδια, που κάτω απο την πίεση και τις άσχημες συνθήκες εργασίας, δυστυχώς θρηνήσαμε ακόμα και θύματα.

Συμπαραστεκόμαστε στους συνάδελφους που πάνω στην δουλειά για το μεροκάματο, γεμίσανε εγκαύματα τα κορμιά τους. Ελπίζουμε να βγούνε δυνατοί και υγιείς απο αυτή την περιπέτεια. 

Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες σε κάθε χώρο δουλειάς, να παλέψουμε μέσα από τα Συνδικάτα μας να σταματήσουμε αυτό το σφαγείο για τα συμφέροντα των καπιταληστών.
  • Να δυναμώσουμε την πάλη για υπογραφή Συλλογικών Σύμβασεων, για εργασία με ανθρώπινους όρους στους χώρους δουλειάς, με αξιοπρεπείς αποδοχές και ασφάλιση, με εφαρμογή και τήρηση των μέτρων ασφαλείας. 
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού στην Επιθεώρηση Εργασίας, για να καλυφθούν τα κενά στη λειτουργία της, για να μπορεί να πραγματοποιεί τους απαραίτητους ελέγχους για τα μέτρα ασφαλείας στα εργοτάξια και σε κάθε χώρο εργασίας. 
  • Να δυναμώσουμε τον αγώνα, ενάντια στην αιτία των εγκληματικών συνθηκών για τις ζωές μας, που δεν είναι άλλη απο το κυνήγι του κέρδους, στα πλαίσια του ανταγωνισμού και της ανάπτυξης της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας. Εγκληματικές συνθήκες που σήμερα, έρχονται να επιβάλουν και θεσμικά οι μνημονιακές πολιτικές, που απλώνουνε μαζί με τις περικοπές, την εντατικοποίηση, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις ελαστικές σχέσεις και τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας. 


No comments: