6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Tuesday, July 24, 2012

Τελευταία δημιουργήθηκαν σοβαρά θέματα που δημιουργούν έντονες ανησυχίες και αναστάτωση στους εργαζομένους του Νοσοκομείου και έχουν σχέση με την εύρυθμη λειτουργία και το μέλλον του Νοσοκομείου του Γ.Ν.Α «Η ΕΛΠΙΣ» (τα ΦΕΚ του νέου οργανισμoύ και της συγχώνευσης με τον ΑΓ. ΣΑΒΒΑ που υποβαθμίζουν το νοσοκομείο, τεράστιες ελλείψεις προσωπικού με συνέπεια την υποστελέχωση των υπηρεσιών του νοσοκομείου, υποχρηματοδότηση με φυσικό επακόλουθο τις δραστικές περικοπές λειτουργικών δαπανών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται βασικές ελλείψεις υγειονομικού υλικού, φάρμακα, υλικά χειρουργείου, είδη διατροφής.

Το γεγονός της δημοσίευσης στην ιστοσελίδα του MEGA και η ανακοίνωση στο δελτίο Ειδήσεων των 8μ.μ της 18-7-12, αλλά και από τις δηλώσεις του Αναπληρωτή υπουργού κ. Μ. Σαλμά «Είναι δέσμευση προς την τρόικα το κλείσιμο 10.000 κλινών στα νοσοκομεία» σε συνδυασμό με την μέτρηση της αποδοτικότητας των νοσοκομείων, γίνεται αντιληπτό ότι η πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας προετοιμάζει το έδαφος για λουκέτο δεκάδων νοσοκομείων, μεταξύ αυτών και έξι νοσοκομεία της Αττικής (Πολυκλινική - Γενικό Νοσοκομείο Αττικής, Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων, Νοσοκομείο Μελισσίων - Αμαλία Φλέμινγκ, Κωνσταντινοπούλειο Νέας Ιωνίας, το Γενικό Νοσοκομείο Παμμακάριστος και το Γ.Ν.Α «Η ΕΛΠΙΣ»).

Η δημοσίευση των ποσοστών πληρότητας των Νοσοκομείων δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται για χαμηλά ποσοστά πληρότητας και αποδοτικότητας των νοσοκομείων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και έχουν σαν στόχο χωρίς αντιστάσεις να υλοποιηθούν οι επιδιώξεις του Υπ. Υγείας.

Για το παραπάνω, αξίζει να αναφερθούν τα εξής πραγματικά στοιχεία του Γ.Ν.Α «Η ΕΛΠΙΣ» παρά τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει (υποχρηματοδότηση, λιγοστό προσωπικό σε όλες τις υπηρεσίες). Συγκεκριμένα στην έρευνα του Υπουργείου Υγείας που εκπονήθηκε από το επιτελείο του πρώην γ.γ κ. Ν. Πολύζου, για το Γ.Ν.Α «Η ΕΛΠΙΣ» αναφέρεται για το 2010 αποδοτικότητα 74,42% με θετικό πρόσημο 36,77 σε σχέση με το 2009 (εφημερίδα Επενδυτής Μάιος 2010). Για το 2011 η αποδοτικότητα και η πληρότητα είναι ακόμα πιο αυξημένη με τα εξής ενδεικτικά στοιχεία: Μείωση κόστους κατά 40% των εργαστηριακών εξετάσεων και στο φάρμακο (τα γεννόσημα χρησιμοποιούνται πάνω από το 50%) κ.α ενώ την ίδια ώρα είχαμε μεγαλύτερη προσέλευση και εξυπηρέτηση ασθενών (40.000 επισκέψεις στα Ε.Ι, χιλιάδες χειρουργικές επεμβάσεις και αυξημένη Νοσηλευτική κίνηση με χιλιάδες νοσηλευθέντες).

Την ώρα που χιλιάδες πολίτες στρέφονται προς τα δημόσια νοσοκομεία, το υπουργείο υγείας οφείλει να στηρίξει την δημόσια υγεία με την ενίσχυση της Χρηματοδότησης και της επαρκούς στελέχωσης με προσλήψεις προσωπικού, ώστε να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες ελλείψεις και οι ανάγκες της κοινωνίας σε υγειονομική περίθαλψη, αντί να προχωρά χωρίς κανένα ουσιαστικό διάλογο και με συνοπτικές διαδικασίες στη συνειδητή απαξίωσή του ΕΣΥ με καταργήσεις νοσοκομείων.

Ως Σωματείο των Εργαζομένων με τους φορείς της περιοχής και την τοπική κοινωνία, θα είμαστε απέναντι στις συγχωνεύσεις και το κλείσιμο των νοσοκομείων. Δεν θα επιτρέψουμε στη σημερινή συγκυβέρνηση να κλείσει το Ιστορικό Δημοτικό Νοσοκομείο Γ.Ν.Α «Η ΕΛΠΙΣ» που στη μακρόχρονη πορεία του έχει προσφέρει σημαντικό έργο στους πολίτες της Αθήνας και σε ολόκληρη την Χώρα.

γι αυτό καλούμε:

- την Διοίκηση του Νοσοκομείου και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να δώσουν λύσεις στα επείγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσοκομεία και οι εργαζόμενοι σε αυτά.

- την ΠΟΕΔΗΝ να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία πριν το Υπουργείο υγείας δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα και τελεσίδικες αποφάσεις, συντονίζοντας τα πρωτοβάθμια σωματεία για την οργάνωση, την αντίσταση και συστράτευση με το λαό, προκειμένου για την υπεράσπιση της Δημόσιας Υγείας-Πρόνοιας για να ανατρέψουμε τους μνημονιακούς σχεδιασμούς συγχώνευσης και κλείσιμο νοσοκομείων και απαξίωσης του ΕΣΥ.

Για το Δ.Σ του Σωματείου

Ο Πρόεδρος

Παναρέτου Λευτέρης

Η Γενική Γραμματέας

Αλατσάκη Λαμπρινή

No comments: