6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Friday, July 6, 2012

ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΑΒ - ΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ

Αθήνα 3/7/2012

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ



Προς -τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

- τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. ΕΚΑΒ

Σας ενημερώνουμε ότι το Σωματείο ΙΑΤΡΟΙ ΕΚΑΒ με απόφαση του Δ.Σ. του, γνωστοποιεί τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο της επείγουσας προνοσοκομειακής ιατρικής και φροντίδας στην Ελληνική επικράτεια. Η επείγουσα προνοσοκομειακή ιατρική παρέχεται αποκλειστικά από το ΕΚΑΒ , σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, διασφαλίζοντας το δημόσιο χαρακτήρα στο χώρο της υγείας που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος.

1. Τεράστια έλλειψη ιατρικού προσωπικού. Σε όλη την Ελλάδα υπηρετούν περίπου 70 ειδικευμένοι ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων που ασκούν επείγουσα ιατρική , πραγματοποιώντας αεροδιακομιδές, διακομιδές με κινητές ιατρικές μονάδες, στελεχώνουν τα συντονιστικά κέντρα, λειτουργούν το ιατρείο του Διεθνούς αερολιμένα Αθηνών, καλύπτουν διεθνείς αθλητικές εκδηλώσεις, αντιμετωπίζουν ασθενείς και τραυματίες σε μαζικές καταστροφές και όλα αυτά σε 24ωρη κάλυψη 365 μέρες το χρόνο.

Στην Αθήνα σήμερα υπάρχουν μέρες που δεν υπάρχει στην κίνηση καμία κινητή ιατρική μονάδα λόγω έλλειψης ιατρών!!!

Εκκρεμεί ο διορισμός 20 ιατρών ( σταγόνα στον ωκεανό) πανελλαδικά, με αποκλειστική ευθύνη του ΥΥΚΑ .Οι θέσεις αυτές προκηρύχθηκαν το 2004 και οι ιατροί αυτοί μετά από 8 χρόνια, παρ΄όλο που κρίθηκαν από επιτροπές κρίσεων, δεν έχουν ακόμη διορισθεί!!!

2. Απελπιστική έλλειψη διασωστών- πληρωμάτων ασθενοφόρων. Το υπάρχον προσωπικό , μόλις και μετά βίας, κατορθώνει με υπεράνθρωπες προσπάθειες να έχει στην κίνηση της Αθήνας 50 περίπου ασθενοφόρα ( και φυσικά λιγότερα την νύχτα), όταν οι ανάγκες της πρωτεύουσας είναι πάνω από 100 ασθενοφόρα στην βάρδια .Ο μέσος χρόνος απόκρισης στην Ευρώπη είναι 8 λεπτά , στην Αθήνα με τους καλύτερους υπολογισμούς είναι 20 λεπτά. Ο πολίτης γνωρίζει ακόμη καλύτερα πόσο χρόνο περιμένει για ασθενοφόρο όταν το έχει ανάγκη!!!

3. Μεγάλη ανάγκη η υγιεινή των ασθενοφόρων!! Προτείνουμε τον έλεγχο από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας!!

4. Απαραίτητη η συνεχιζόμενη εκπαίδευση πληρωμάτων ασθενοφόρων!!! Η διοίκηση του ΕΚΑΒ επικαλούμενη την έλλειψη προσωπικού, παρανομεί, σταματώντας την εκπαίδευση του προσωπικού που από την κείμενη νομοθεσία , υποχρεούται να παρέχει!! Συνεχίζει να αποστέλλει πληρώματα ασθενοφόρων με μη επικαιροποιημένη εκπαίδευση, σε ασθενείς που έχουν ανάγκη από επαρκώς εκπαιδευμένο προσωπικό στα νεότερα δεδομένα της επείγουσας προνοσοκομειακής ιατρικής και φροντίδας.

5. Απαραίτητη η συνεχιζόμενη κοινή εκπαίδευση των ιατρών του ΕΚΑΒ και των ιατρών των ΤΕΠ των νοσοκομείων ! Απαραίτητη η σύζευξη παροχής υπηρεσιών υγείας από ΤΕΠ και ΕΚΑΒ ( διεθνή δεδομένα)

6. Απαραίτητη η συμμετοχή στο Επιστημονικό Συμβούλιο του ΕΚΑΒ , όπως σε κάθε νοσοκομείο, ιατρών του ΕΚΑΒ κατά αποκλειστικότητα, αφού είναι οι μόνοι ιατροί στο ΕΣΥ που διαθέτουν εμπειρία στην επείγουσα προνοσοκομειακή ιατρική και κατέχουν πολλοί από αυτούς τον βαθμό του διευθυντή ΕΣΥ. Σήμερα μόνο 2 μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΚΑΒ είναι ιατροί του ΕΚΑΒ, τα υπόλοιπα μέλη είναι ιατροί νοσοκομειακοί, καταξιωμένοι στο χώρο τους αλλά με ελάχιστη έως καθόλου εμπειρία στην προνοσοκομειακή ιατρική.

7. Αναγκαιότητα χορήγησης επιδόματος στολής στους ιατρούς του ΕΚΑΒ, που αναγκάζονται να αγοράζουν με δικά τους έξοδα τις υπηρεσιακές τους στολές, αφού το ΕΚΑΒ δεν διαθέτει τα απαραίτητα κονδύλια για την προμήθειά τους. Υπάρχει η εμπειρία της χορήγησης επιδόματος στολής στους διασώστες-πληρώματα ασθενοφόρων.

8. Αναγκαιότητα χορήγησης επιδόματος τροφής. Οι ιατροί του ΕΚΑΒ είναι οι μοναδικοί ιατροί του ΕΣΥ που δεν τους χορηγείται τροφή, αφού βρίσκονται και ασκούν την υπηρεσία τους στον δρόμο ή στον αέρα!!!

9. Αναγκαιότητα χορήγησης άδειας κλειστού χώρου σε όλους τους ιατρούς του ΕΚΑΒ, όπως στους διασώστες- πληρώματα ασθενοφόρων, αφού επιτελούν την εργασία τους στον ίδιο εργασιακό χώρο ( ασθενοφόρο, αεροπλάνο, ελικόπτερο, κ.λπ.)

10. Αναγκαιότητα ένταξης των ιατρών του ΕΚΑΒ στα βαρέα και ανθυγιεινά!!! Είναι πασιφανές και δεν αμφισβητείται ότι η εργασία σε ασθενοφόρο, ελικόπτερο, αεροπλάνο, μαζικές καταστροφές κ.λ.π είναι επικίνδυνη.

Φανταστείτε ότι έχοντας τόσα προβλήματα, επιτελώντας τέτοιο έργο, έχοντας τόσα θύματα κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, η πολιτεία που εκπροσωπείτε μας έχει απλήρωτους από τον Μάρτιο του 2012. Οι δεδουλευμένες εφημερίες μας , που σήμερα έπρεπε να έχουμε πληρωθεί μέχρι και τον Μάιο, βρίσκονται στα συρτάρια της ΥΔΕ και του υπουργείου σας. Η ΥΔΕ δεν μπορεί να προχωρήσει σε πληρωμή του Μηνός Απριλίου λόγω φόρτου εργασίας και αρκείται να πληρώσει εφημερίες Μαρτίου στις 15 Ιουλίου. Το ΥΥΚΑ δεν έχει στείλει ακόμη έγκριση δαπάνης εφημεριών ούτε Μαίου ούτε Ιουνίου!!!Το Υπουργείο οικονομικών όμως αποστέλλει εκκαθαριστικά εφορίας! Η τρόικα με τη συμφωνία σας περικόπτει τους μισθούς μας!!

Έλεος!!!

Ζητάμε άμεση επίλυση των αιτημάτων μας!!

Πληρωμή εφημεριών Μαρτίου, Απριλίου και Μαίου μέχρι 15 Ιουλίου.

Όχι άλλες περικοπές στους μισθούς μας!!!

Προχωρήστε στην στελέχωση του ΕΚΑΒ!!!

Προχωρήστε στην αγορά ασθενοφόρων!!

Αφήστε μας να εκπαιδεύσουμε το προσωπικό!!

Για οποιοδήποτε συμβάν, που δεν θα πάει ασθενοφόρο στην ώρα του, που δεν θα του παρασχεθεί η ενδεδειγμένη φροντίδα λόγω έλλειψης εκπαίδευσης, που δεν θα πάει αεροπλάνο ή ελικόπτερο λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού, υπαίτιοι και ηθικοί αυτουργοί θα είστε εσείς!!!

Μην κάνετε ΕΔΕ για ανεύρεση υπαιτιότητος, αποποιούμενοι των ευθυνών σας!!!

Συναντηθείτε μαζί μας!!

Οι ιατροί του ΕΚΑΒ θα προβούν σε κινητοποιήσεις για την διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους!!

Καταληκτική ημερομηνία πριν την έναρξη κινητοποιήσεων η 10 Ιουλίου 2012!!!

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΤΣΑΝΙΚΛΙΔΗΣ ΜΑΝΟΛΗΣ ΣΑΛΤΕΡΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ

Κοιν. ΙΣΑ

ΟΕΝΓΕ

ΕΙΝΑΠ

ΜΜΕ


No comments: