6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Monday, July 7, 2008

ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ

Μια καθαρή νίκη για το κίνημα των νοσοκομειακών γιατρών αποτέλεσε το έκτακτο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ της 7ης Ιουλίου. Ο Αβραμόπουλος σχεδίαζε να εκβιάσει τη συναίνεση των νοσοκομειακών για να υπογράψουν την κλαδική συμφωνία που καθήλωνε τις αποδοχές των γιατρών, επέβαλε επίδομα εφημερίας και διαιώνιζε τις ατέλειωτες ώρες εργασίας. Έχοντας αποσπάσει τη συμφωνία της πλειοψηφίας (ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ) του Γενικού συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ και εκβιάζοντας τους γιατρούς αφήνοντας τους απλήρωτους, δήλωνε όπου σταθεί και όπου βρεθεί ότι «επίκειται η υπογραφή συμφωνίας» με τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Η κατηγορηματική απόρριψη της πρότασης του υπουργείου από το συνέδριο ήταν η ταφόπλακα αυτού του σχεδίου και οδηγεί το υπουργείο σε αδιέξοδο.
Πέρα όμως από ένα χαστούκι στο υπουργείο ήταν και μια νίκη απέναντι στην συνδικαλιστική γραφειοκρατία. Παρόλο που ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ είχαν την πλειοψηφία των συνέδρων (και παρά την σεχταριστική στάση της ΔΗΠΑΚ) η συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων ψήφισε την κοινή πρόταση των ΑΕΓ-ΑΡΣΙ-ΝΥΣΤΕΡΙ. Και όχι μόνο αυτό, αλλά όρισε και νέα διαπραγματευτική ομάδα αποτρέποντας νέα μαγειρέματα και ξεπουλήματα από το δίδυμο Τσούκαλου και Λαοπόδη. Ήδη, παρόλο που το υπουργείο ανέβαλε το ραντεβού με τη διαπραγματευτική ομάδα δείχνοντας την τακτική του, αναγκάστηκε να την αναγνωρίσει αποδεχόμενο την απόφαση του συνεδρίου.
Ο τρίτος λόγος που κάνει πετυχημένο το συνέδριο είναι ότι αποφάσισε ένα αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης. Τόσο η άμεση 48ωρη σε συντονισμό με την ΠΟΕΔΗΝ (για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια απεργήσανε μαζί όλοι οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία) αλλά πολύ περισσότερο η εισήγηση για 5μερη απεργία στις 15-19 Σεπτέμβρη που μπορεί να μετατραπεί σε διαρκείας (μετά από πρόταση της Πρωτοβουλίας Γένοβα) είναι μια αγωνιστική απόφαση που πιάνει το νήμα των πετυχημένων επισχέσεων της άνοιξης και δίνει τη δυνατότητα της κλιμάκωσης. Είναι γεγονός ότι χωρίς το κύμα των επισχέσεων δεν θα καταφέρναμε ούτε την πληρωμή των εφημεριών μας αλλά ούτε και τη θεαματική ανατροπή του συνεδρίου. Η απειλή και μόνο του απεργιακού φθινοπώρου κάνει τον Αβραμόπουλο να σκέφτεται πολύ σοβαρά τα επόμενα βήματά του και ανοίγει την όρεξη στους νοσοκομειακούς γιατρούς να ξεδιπλώσουν ακόμα μεγαλύτερη δυναμική απ’ ότι στις επισχέσεις συντονιζόμενοι και με τους υπόλοιπους εργαζόμενους.
Μια πιθανή απορριπτική απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου που θα κρίνει παράνομη την τροπολογία του Αβραμόπουλου μπορεί να επιταχύνει τις εξελίξεις στο άμεσο διάστημα. Είναι σίγουρο ότι το υπουργείο θα πιέσει τους γιατρούς με περικοπές προγραμμάτων εφημεριών, με περικοπές στην πληρωμή τους και με απειλές για υπογραφή ατομικών δηλώσεων ακόμα και με διευθέτηση και ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών. Η απάντησή μας χρειάζεται να είναι ξεκάθαρη. Δεν υπογράφουμε ατομικές δηλώσεις, κατεβάζουμε πλήρη προγράμματα και διεκδικούμε την πληρωμή τους με επίσχεση αν χρειαστεί και απαντάμε σε οποιαδήποτε πρόταση - επίθεση του υπουργείου ότι ο μόνος τρόπος να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία είναι η ικανοποίηση των αιτημάτων του συνεδρίου (1600 ευρώ, 4500 προσλήψεις, 48ωρο) για να υπογράψουμε κλαδική συμφωνία. Η αποφασιστικότητά μας μπορεί να στριμώξει το υπουργείο και μια δυναμική απεργιακή κλιμάκωση το φθινόπωρο θα πιέσει την κυβέρνηση να σταματήσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια για «σπατάλες» και να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Γι’ αυτό και το επόμενο διάστημα πρέπει να αξιοποιηθεί για την προετοιμασία της απεργίας. Οι ενώσεις πρέπει άμεσα να αποφασίσουν την κήρυξη της απεργίας, να βγάλουν αμέσως υλικό (αφίσα και προκήρυξη) και να ενημερώσουν τους συναδέρφους με περιοδείες και συνελεύσεις σε κάθε νοσοκομείο. Η εκλογή απεργιακών επιτροπών σε κάθε νοσοκομείο είναι το επόμενο βήμα που θα οργανώσει από τα κάτω τις κινητοποιήσεις, θα περιφρουρήσει την απεργία, θα κυκλοφορήσει το ενημερωτικό υλικό και θα προγραμματίσει συγκεντρώσεις και χάπενινγκ σε κάθε πόλη και κάθε νοσοκομείο. Ο συντονισμός με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στα νοσοκομεία με κοινές επιτροπές γιατρών και λοιπού προσωπικού μπορεί να ξεσηκώσει τα νοσοκομεία και να δυναμώσει το μέτωπό μας απέναντι στο υπουργείο. Τέλος χρειάζεται συντονισμός των απεργιακών επιτροπών σε κάθε πόλη και πανελλαδικά για να εξασφαλιστεί η συνέχεια και η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Απαραίτητος σταθμός σ’ αυτή τη μάχη είναι η διαδήλωση στη ΔΕΘ στις 6 Σεπτέμβρη που οι νοσοκομειακοί γιατροί μαζί με τους άλλους εργαζόμενους μπορούν να δώσουν μια πρώτη απάντηση στην κυβέρνηση της ακρίβειας και των σκανδάλων. Μ’ αυτά τα βήματα μπορούμε να κερδίσουμε τον πόλεμο απέναντι στο υπουργείο όπως μέχρι τώρα κερδίσαμε τη μάχη των επισχέσεων και τη μάχη του συνεδρίου.

No comments: