6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Wednesday, March 18, 2020

Ανακοίνωση του Συντονιστικού Νοσοκομείων 18/3/20: Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΟΝΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ


ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΤΩΡΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΡΙΩΝ

Η μάχη ενάντια στον κορονοϊό κλιμακώνεται και η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να μην παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για να προστατεύσει τον κόσμο από την πανδημία. Στα νοσοκομεία η κατάσταση γίνεται απελπιστική. Aντί να πάρει εδώ και τώρα άμεσα μέτρα για την δημόσια Υγεία η κυβέρνηση χειροτερεύει τα πράγματα. Γι’ αυτό χρειάζεται όλοι και όλες να μπούμε μπροστά και να απαιτήσουμε μαζικές προσλήψεις στα Νοσοκομεία. Αυτή είναι η καλύτερη στήριξη που μπορούμε να δώσουμε στους εργαζόμενους της Υγείας που δίνουν την πιο σκληρή μάχη για όλους μας.

Οι εργαζόμενοι στην Υγεία είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης αυτής. Μέχρι τώρα έχουν θρηνήσει ήδη ένα νεκρό, δεκάδες εργαζόμενοι της Υγείας ήδη νοσούν από τον ιό, τουλάχιστον 300 είναι επίσημα σε καραντίνα και πάνω από 3000 υγειονομικοί ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και παρόλα αυτά συνεχίζουν να δουλεύουν. Την ίδια ώρα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αποφάσισε να σταματήσει η ιχνηλάτηση μεταξύ των εργαζομένων των νοσοκομείων, και ο κατ’ οίκον περιορισμός να μειωθεί σε μία εβδομάδα για όσους εκτέθηκαν στον ιό αντί για δύο που είναι για όλους τους υπόλοιπους εκτεθειμένους.

Και αυτό δεν σταματάει εκεί. Συνεχώς βλέπουν το φώς της δημοσιότητας καταγγελίες από εργαζόμενους των νοσοκομείων ότι οι διοικήσεις και το Υπουργείο Υγείας τους αντιμετωπίζουν ως «αναλώσιμους». Υπάρχει παντελής έλλειψη προστατευτικών μέσων γι’ αυτό δεν δίνουν μάσκες, ειδικές στολές και αντισηπτικά στους εργαζόμενους στην καθαριότητα των νοσοκομείων, άλλα και στο υπόλοιπο προσωπικό. Αφήνουν απλήρωτες τις καθαρίστριες στο Έλενα και στο Αγλαΐα Κυριακού. Εξοντωτικά ωράρια 10ωρα και 14ωρα, με τους εργαζόμενους, γιατρούς νοσηλευτές, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό να φτάνουν στα όρια αντοχής τους και να καταρρέουν. Έτσι φτάνουμε στο σημείο τα νοσοκομεία αντί να δίνουν βοήθεια στους ασθενείς από τον κοροναϊό να μετατρέπονται τα ίδια σε Υγειονομικές Βόμβες. Δίπλα στο νοσοκομείο της Καστοριάς, του Ρίου πλέον προστίθενται και στην Αθήνα το Ιπποκράτειο, ο Άγιος Σάββας, το Γεννηματά, ο Ερυθρός, το Σωτηρία, το Αγία Όλγα και η λίστα συνεχώς μεγαλώνει.

Γι’ αυτό η απαίτηση για ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ στα δημόσια νοσοκομεία,είναι μάχη για όλο το εργατικό κίνημα για κάθε εργαζόμενο. Οι 2000 προσλήψεις που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης πριν λίγες μέρες είναι πολύ λίγες και ακόμη δεν έχει γίνει ούτε ένα βήμα για να προχωρήσουν. Σε λίγες μέρες αυτοί δεν θα φτάνουν ούτε για να αντικαταστήσουν τους υγειονομικούς που θα προσβληθούν από τον κορονοϊό. Χρειαζόμαστε πολλές περισσότερες και γιατρών και νοσηλευτών και όλου του υπόλοιπου προσωπικού. Να γίνουν αυτές οι προσλήψεις όχι για μερικούς μήνες αλλά σαν μόνιμο προσωπικό και όχι μέσω ΑΣΕΠ αλλά με κατεπείγον τρόπο για να καλυφθούν τα κενά και να πάρει ανάσα ο κόσμος που δουλεύει στα νοσοκομεία. Μονάχα έτσι μπορούμε να εξασφαλίσουμε τις αναγκαίες ΜΕΘ που χρειάζονται για την μάχη αυτή. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μονάχα 600 κλίνες ενώ θα έπρεπε να έχουμε 3.500.

Ταυτόχρονα χρειάζεται ΤΩΡΑ να απαιτήσουμε την κρατικοποίηση όλων των ιδιωτικών νοσοκομείων και των διαγνωστικών κέντρων για να μπουν στην μάχη ενάντια στον κορονοϊό. Είναι απαράδεκτο να τους αφήνει η κυβέρνηση της ΝΔ να συνεχίζουν να κερδοσκοπούν με τα τεστ του κορονοϊού που τα χρεώνουν 150-300 ευρώ. Αντίθετα η κρατικοποίηση τους και η ένταξη τους στη μάχη ενάντια στην πανδημία θα δώσει πολύτιμη βοήθεια στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας που στενάζει.

Αυτές τις μάχες έχουμε να δώσουμε το επόμενο διάστημα για να σταματήσουμε την πανδημία αλλά και την πολιτική της κυβέρνησης Με ψηφίσματα από όλα τα σωματεία και όλους τους συλλογικούς φορείς που να απαιτούν από την κυβέρνηση αυτά τα δύο ουσιαστικά μέτρα. Με κινητοποιήσεις στο υπουργείο Υγείας, με εξορμήσεις στις γειτονιές, με συλλογή υπογραφών και κάθε άλλο τρόπο.

Να στηρίξουμε τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία απέναντι στην κυβέρνηση που προτιμάει να κρατάει το μαξιλαράκι των 36 δις από τα πλεονάσματα για να τα δώσει στους τραπεζίτες και στο χρέος και όχι για να σώσουμε την κοινωνία από την πανδημία.

Αυτή την μάχη δίνει το Συντονιστικό των Νοσοκομείων και σε καλούμε να τις δώσουμε μαζί.


No comments: