6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Sunday, December 3, 2017

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ: Η ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ 29/11, ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΕΝΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΥ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΜΟΝΙΜΗ ΕΡΓΑΣΙΑ


Η απεργιακή κινητοποίηση στις 29/11 αφετηρία ενός δίκαιου και ελπιδοφόρου αγώνα για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ!
ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ!
Στις 29 Νοέμβρη με απεργιακές συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ξεσηκωθήκαμε, συμβασιούχοι του Ειδικού Προγράμματος ΟΑΕΔ, επικουρικοί, εργολαβικοί και μόνιμοι εργαζόμενοι, μαζί με τα συνδικάτα μας, ενάντια στις απολύσεις και την απληρωσιά, για να διεκδικήσουμε μονιμοποίηση, προσλήψεις, μόνιμη και σταθερή εργασία.

Στην Αθήνα με μια μαζική συγκέντρωση στο Υπ. Υγείας, στείλαμε οργισμένο μήνυμα ότι η εργασία των συμβασιούχων στηρίζει μόνιμες ανάγκες και δεν αποδεχόμαστε να πεταχτούν σαν σκουπίδια στην ανεργία, την ώρα μάλιστα που τα οργανικά κενά μόνο στα νοσοκομεία είναι πάνω από 30 χιλιάδες και χρειάζονται δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλο το δημόσιο. Στην συγκέντρωση, με τα πανό τους βρέθηκαν τα πρωτοβάθμια σωματεία των νοσοκομείων Αγ.Σάββας, Γεννηματάς, Αγλ.Κυριακού, ΝΕΕΣ, Ελπίς,το ΕΚΕΑ, εργαζόμενοι από το ΨΝΑ Δρομοκαίτειο, η ΠΟΕΔΗΝ, το Συντονιστικό Νοσοκομείων, εργαζόμενοι από τον ''ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ενάντια στα Μνημόνια'', συμπαραστάτες φοιτητές των ΤΕΙ, από την κατάληψη της ΣΓΚΤΣ.

Στην Θεσσαλονίκη στην απεργιακή συγκέντρωση έξω απο την 3η και 4η ΥΠΕ στον πεζόδρομο Αριστοτέλους έδωσαν το παρόν δεκάδες συμβασιούχοι του ΟΑΕΔ, επικουρικοί ιατροί, επικουρικό προσωπικό και μόνιμοι εργαζόμενοι από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, το Ιπποκράτειο ΓΝΘ, το ΑΧΕΠΑ, το «Γ. Γεννηματάς», το Θεαγένειο και τα ΠΕΔΥ Τούμπας, Μαρτίου και Πύλης Αξιού. Με πανό συμμετείχαν το σωματείο εργαζόμενων του ΨΝΘ, οι συμβασιούχοι του ΨΝΘ, οι επικουρικοί ιατροί και το Συντονιστικό Νοσοκομείων.

Tην ίδια μέρα απέργησαν μαζικά με 24ωρη απεργία και οι συμβασιούχοι του ΥΠΠΟ. Στην κινητοποίησή τους καλούσε, με πανελλαδική στάση και ο σύλλογος αρχαιολόγων, αλλά και η ομοσπονδία τους η ΠΟΕ ΥΠΠΟ που συμμετείχε με στάση εργασίας από τις 11πμ μέχρι τέλος ωραρίου.
Η ηγεσία του υπουργείου υγείας, μετά από πολύ μεγάλη πίεση που άσκησαν οι απεργοί απέναντι στην αστυνομική περιφρούρηση μέσα στον προθάλαμο του υπουργείου, αναγκάστηκε να δεχτεί μία αντιπροσωπεία συνδικαλιστών και συμβασιούχων. Για τα ζητήματα των επικουρικών συναδέλφων, απάντησε ότι την Τρίτη 5 Δεκέμβρη συζητείται το θέμα της καταβολής των μισθών τους, σε κλιμάκιο του Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (δικαστήριο α’ βαθμού), η απόφαση αναμένεται θετική όπως είπαν και αυτό θα είναι η αφορμή για την υπογραφή της μισθοδοσίας έως 31/12/2018 από όλους του Επιτρόπους της χώρας. Το ίδιο ισχύει και για το πρώην εργολαβικό προσωπικό που υπηρετεί με συμβάσεις έργου ή εργασίας. Όμως δεν ανέλαβαν καμία δέσμευση για την μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου όλων των συμβασιούχων και δεν κουβέντιαζαν καν τι θα πράξουν σε περίπτωση που εκδοθούν αρνητικές αποφάσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο καθ’ ότι προεξόφλησαν ότι θα είναι θετικές.
Για τους εργαζόμενους συμβασιούχους του Ειδικού Προγράμματος ΟΑΕΔ δήλωσε ότι έχει παρθεί η πολιτική απόφαση να γίνει παράταση της σύμβασης ΟΛΩΝ για άλλους 12 μήνες, αμέσως μετά τη λήξη του πρώτου 12μηνου. Ο ΟΑΕΔ έχει απλά γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Το ίδιο θα ισχύσει και για την δεύτερη φουρνιά εργαζόμενων ΟΑΕΔ που τοποθετήθηκαν πρόσφατα στις θέσεις τους, δηλαδή για το σύνολο των 4.000 εργαζόμενων του Ειδικού Προγράμματος ΟΑΕΔ στην Υγεία. Υποσχέθηκαν ότι το ΦΕΚ θα βγει μέσα στο Δεκέμβρη. Σε ερώτηση τι σκοπεύουν να κάνουν μετά το 24μηνο είπαν: «δεν μπορούμε να απαντήσουμε αυτή τη στιγμή όπως θα θέλαμε»!
Η αλήθεια είναι ότι οι πολιτικές αποφάσεις καθορίζονται από τις αγωνιστικές και πολιτικές πιέσεις που βρίσκουν μπροστά τους. Αυτό που ανάγκασε το υπουργείο Υγείας να πάρει απόφαση παράτασης είναι η αποφασιστικότητα και οι πρωτοβουλίες που πήραν οι εργαζόμενοι από τα κάτω. Όλος αυτός ο ξεσηκωμός με κορύφωση την απεργιακή κινητοποίηση στις 29/11, είχε σαν αφετηρία την συνέλευση που έγινε στις 31/10, με πρωτοβουλία του Συντονιστικού Νοσοκομείων και με συμμετοχή δεκάδων συμβασιούχων του ΟΑΕΔ, επικουρικών, εργολαβικών, μόνιμων εργαζόμενων και συνδικαλιστών μελών ΔΣ πρωτοβάθμιων σωματείων που αποφάσισε την απεργιακή κινητοποίηση. Το γεγονός ότι σε πολλούς χώρους δουλειάς οι εργαζόμενοι οργανώθηκαν μέσα από συσκέψεις, περιοδείες συνελεύσεις, επιτροπές αγώνα και μαζί με μόνιμους εργαζόμενους, συντονίστηκαν με τους συλλόγους, απαίτησαν και κατάφεραν να πάρουν γραπτές αποφάσεις από τους Διοικητές, ότι είναι απαραίτητοι γιατί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Στην προσπάθεια αυτή πάνω από όλα κέρδισαν τη στήριξη πολλών πρωτοβάθμιων σωματείων, της ΠΟΕΔΗΝ και της ΑΔΕΔΥ οι οποίοι υιοθέτησαν τα αιτήματα για μονιμοποίηση και προσλήψεις με μόνιμη και σταθερή εργασία και κάλεσαν στην απεργιακή κινητοποίηση. Η 29/11 ήταν ένα κρίσιμο βήμα απεργιακής δράσης, ενάντια στην ελαστική προσωρινή εργασία, τις απολύσεις και την απληρωσιά. Αυτή η πρωτοβουλία ανοίγει το δρόμο για όλους τους συμβασιούχους στους ΟΤΑ, στην εκπαίδευση, στα υπουργεία, στην ΔΕΗ, στην ΕΥΔΑΠ, να διεκδικήσουν το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.
Στο τέλος της κινητοποίησης πραγματοποιήθηκε η συνέλευση που κάλεσε το συντονιστικό νοσοκομείων στο ΕΚΑ, όπου πάνω απο 50 εργαζόμενοι από Αγ.Σάββα, Γεννηματά, Αγλ.Κυριακού, ΝΕΕΣ, Αγ.Ολγα, Μεταξά, Νίκαια, ΚΑΤ, Αττικό, Θριάσιο, Ασκληπείο, ΕΚΕΑ, 1η ΥΠΕ, Δήμο Ζωγράφου συζήτησαν για το πως οργάνωσαν την κινητοποίηση κόντρα σε μηχανισμούς της διοίκησης, σε εκβιασμούς και τρομοκρατία. Εκτίμησαν στην πλειοψηφία τους θετικά ότι με τον αγώνα μας, ανοίγει ο δρόμος να μπλοκάρουμε τις μαζικές απολύσεις, και να δοθεί η παράταση της εργασίας για ένα χρόνο, σύμφωνα με την δημόσια δέσμευση του υπουργού Υγείας. Επισήμαναν ότι οι υποσχέσεις δεν πρέπει να μας κάνουν να εφησυχάσουμε. Δεν πρέπει ούτε μια στιγμή να ξεχάσουμε ότι ο αγώνας μας δεν ξεκίνησε, ούτε γίνεται για να αναβάλουμε απλά την ημερομηνία απόλυσής μας. Χαιρόμαστε γιατί μοιάζει να κερδίζουμε την παράταση, συνεχίζουμε να διεκδικούμε μόνιμη και σταθερή εργασία.
Γι αυτό συνεχίζουμε απλώνουμε την οργάνωση και την συγκρότησή μας με επιτροπές συμβασιούχων και μόνιμων εργαζόμενων, σε κάθε εργασιακό χώρο, στην υγεία και παντού. Διεκδικούμε την ένταξη στα σωματεία, με στόχο έναν κοινό ενωτικό ξεσηκωμό, με αίτημα τη μόνιμη και σταθερή εργασία και τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
  • 14 Δεκέμβρη στην ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ είναι ο επόμενος μεγάλος αγωνιστικός σταθμός. Οργανώνουμε δυναμικό παρών στην πανεργατική απεργία και στην συγκέντρωση των συνδικάτων στην πλ.Κλαυθμώνος 11πμ, με εξορμήσεις, συσκέψεις, περιοδείες συνελεύσεις. Ενάντια στις περικοπές του μνημονιακού προϋπολογισμού και τις συνεχής θυσίες που απαιτούν τα τεράστια πλεονάσματα κυβέρνησης και δανειστών, ενάντια στον αντισυνδικαλιστικό νόμο και την προσπάθεια να χτυπηθούν τα συνδικάτα και το δικαίωμα στην απεργία. Για να μην περάσουν οι ιδιωτικοποιήσεις. Η επιτυχία της πανεργατικής θα δώσει στήριγμα στους αγώνες μας για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Θα βάλει μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση για να υλοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας. Συμμετέχουμε με τα πανό μας, στην προσυγκέντρωση του Συντονιστικού Νοσοκομείων (Σταδίου και Πεσματζόγλου 10πμ)
  • 17 Δεκέμβρη συμμετέχουμε στηρίζουμε την ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ εργαζόμενων και σωματείων, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που οργανώνει ο ''ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ενάντια στα μνημόνια'' 10 πμ στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου Αθήνας (Ακαδημίας 50)
  • 19 Δεκέμβρη συμμετέχουμε στην συγκέντρωση έξω απο το Λογιστίριο του Κράτους που καλεί η ΠΟΕΔΗΝ με ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ Στάση Εργασίας 11πμ – 3μμ
Στις επόμενες μέρες θα συνεδριάσει η γραμματεία της πρωτοβουλίας του ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ για να συγκεκριμενοποιήσει τα βήματα αυτά.
 
επικοινωνία: Κώστας Κ.6945677808, Κατερίνα Θ.6995482423, Βασιλική Κ. 6942270255, Ελένη Α. 6974598112, Αργυρή Ε.6996244515, Χρίστος Α.6932825663


No comments: