6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Monday, December 11, 2017

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: 17/12 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Ο συντονισμός ενάντια στα μνημόνια, προχωράει σε πανελλαδική συνέλευση την Κυριακή 17 Δεκέμβρη στις 10πμ στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου της Αθήνας. Βάζουμε μπροστά να φέρουμε μαζί όλες τις αντιστάσεις που έχουν ξεδιπλωθεί όλη την προηγούμενη χρόνια, μαζί με τις νέες συγκρούσεις που ανοίγονται μπροστά μας. Όλοι μαζί θα συζητήσουμε και θα οργανώσουμε τη δράση μας την επόμενη περίοδο για να μην αφήσουμε να περάσουν οι πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση και συνεχίζουν την καταστροφή εργατικών δικαιωμάτων.
Έχουμε την εμπειρία ότι οι αγώνες μας μπορούν να νικάνε. Η προσπάθεια Τσίπρα και Αχτσιόγλου να κατεβάσουν σε ένα βράδυ την τροπολογία για την απαγόρευση των απεργιών απέτυχε, κάτω από την οργισμένη αντίδραση συνδικάτων και την άμεση κινητοποίηση στις 5 Δεκέμβρη, χιλιάδων εργαζόμενων που τους ανάγκασαν να αποσύρουν την τροπολογία. Λίγες μέρες πριν, στις 29 Νοέμβρη, εξαιτίας της μαζικής κινητοποίησης συμβασιούχων των νοσοκομείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μετά από πρωτοβουλία του Συντονιστικού των νοσοκομείων, ανάγκασε το υπουργείο Υγείας να δώσει παράταση για έναν ακόμη χρόνο, σε χιλιάδες συμβασιούχους που θα απολύονταν αυτήν την περίοδο.
Η κυβέρνηση πηγαίνει προς την τρίτη αξιολόγηση προσπαθώντας να μας πείσει ότι τα δύσκολα τέλειωσαν και τώρα δεν υπάρχουν σκληρά σημεία. Θέλουν να κάνουν τους πλεονασματικούς προϋπολογισμούς “κανονικότητα”, να μας μαθουν δηλαδή να ζούμε με τα θηριώδη πλεονάσματα δηλαδή την λιτότητα για πολλά χρόνια. Να καλλιεργήσει κατάλληλο κλίμα για την «έξοδο στις αγορές», αλλά πάνω απ όλα είναι προσπάθεια να συγκαλύψει ότι οι περικοπές και η λιτότητα αφήνουν πίσω τους δεκάδες νεκρούς στις εργατογειτονιές όπως έγινε στην Μάνδρα πριν τρείς βδομάδες.
Η κυβέρνηση έκανε πίσω σε σχέση με την απαγόρευση των απεργιών από τα πρωτοβάθμια σωματεία αλλά έχει δεσμευτεί στους δανειστές να το φέρει ξανά στη βουλή σαν προαπαιτούμενο για την τρίτη αξιολόγηση. Θέλουν να δώσουν ένα αποφασιστικό χτύπημα, στην συλλογικότητα των εργαζόμενων στη βάση, στο πρωτοβάθμιο σωματείο, για να εμποδίσουν την αντίδραση των εργαζόμενων σε όλες αυτές τις επιθέσεις που ετοιμάζουν.
Τα νοσοκομεία, τα σχολεία και οι δημόσιες υπηρεσίες, ρημάζουν από την έλλειψη προσωπικού. Οι εργαζόμενοι στην Υγεία βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της σύγκρουσης απαιτώντας μαζικές προσλήψεις με μεγάλες κινητοποιήσεις, και κέρδισαν μια πρώτη μάχη στις 29 Νοέμβρη με την δέσμευση του υπ. Υγείας να παραταθεί για ένα χρόνο η δουλειά των συμβασιούχων των νοσοκομείων. Από τα νοσοκομεία μέχρι τους δήμους που έδωσαν το καλοκαίρι έναν μεγάλο αγώνα και κέρδισαν μια πρώτη μάχη, μέχρι το κάθε υπουργείο και δημόσια υπηρεσία ο αγώνας για μαζικές προσλήψεις με μόνιμη και σταθερή δουλειά, για να μην κυριαρχήσουν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και να εξυπηρετηθούν οι μεγάλες ανάγκες της κοινωνίας, είναι μπροστά μας.
Στον προϋπολογισμό η κυβέρνηση προγραμματίζει έσοδα για το 2018, περίπου 2,7 δις από τις ιδιωτικοποιήσεις. Αυτό σημαίνει την επιτάχυνση του ξεπουλήματος των δημόσιων αγαθών, της ΔΕΗ του νερού, των συγκοινωνιών. Γι’ αυτό έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις από τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ, στις αστικές μεταφορές για να εμποδίσουν αυτήν την προοπτική. Το να μην αφήσουμε να προχωρήσουν τα σχέδια κυβέρνησης και δανειστών και να διεκδικήσουμε την επανακρατικοποίηση όσων δημόσιων επιχειρήσεων ξεπουλήθηκαν είναι κεντρική μάχη.
Η μάχη για συλλογικές συμβάσεις, από τον ΟΤΕ μέχρι τον επισιτισμό, για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις είναι σε εξέλιξη. Από τους εργαζόμενους και συνταξιούχους στην Εθνική τράπεζα που προσπαθούν να σώσουν τα ταμεία τους από την καταστροφή, μέχρι τους κλάδους που συγκρούονται με την λιτότητα απαιτώντας αυξήσεις στους μισθούς με συλλογικές συμβάσεις.
Χέρι με χέρι με τη σύγκρουση με τα μνημόνια είναι και ο αγώνας ενάντια στην Ευρώπη Φρούριο, για ανοιχτά σύνορα, χωρίς φράκτες και Φρόντεξ, για πόλεις σχολεία και νοσοκομεία ανοιχτά στους πρόσφυγες. Για να καταδικαστούν οι δολοφόνοι νεοναζί της Χρυσής Αυγής που προσπαθούν αν ξανασηκώσουν κεφάλι παρόλο που στη δίκη ξεσκεπάζεται καθημερινά η δολοφονική τους δράση.
Χρειάζεται ταυτόχρονα να ανοίξουμε τη συζήτηση για την εργατική εναλλακτική προοπτική. Για την μονομερή διαγραφή του χρέους, την έξοδο από την ΕΕ και το ευρώ, την κρατικοποίηση των τραπεζών και όλων των μεγάλων επιχειρήσεων με εργατικό έλεγχο.
Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ενάντια στα μνημόνια, στήριξε όλα τα μαχόμενα κομμάτια. Από τους εργαζόμενους στην ΕΥΔΑΠ και τους συμβασιούχους της ΕΥΑΘ, μέχρι τους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση. Στα νοσοκομεία το Συντονιστικό των νοσοκομείων, πρωτοστάτησε στην οργάνωση των μαχών και οργάνωσε τους συμβασιούχους πανελλαδικά. Στηρίξαμε τις μάχες σε εργοστάσια, από τους μετανάστες εργάτες στην Γεωργίου ΑΕ στην Αυλώνα, μέχρι την ΙΝΤΡΑΚΟΜ. Βάζουμε μπροστά να οργανώσουμε από τα κάτω ακόμη καλύτερα όλους τους εργατικούς χώρους και να στηρίξουμε τους αγώνες που θα ξεδιπλωθούν. Καλούμε κάθε πρωτοβάθμιο σωματείο, κάθε συλλογικότητα, συνδικαλιστή και εργαζόμενο που θέλει να ενισχύσει αυτήν την προοπτική, να βρεθούμε μαζί.No comments: