6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Wednesday, November 9, 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΤΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥΣ

ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΤΩΡΑ !!!

Η επιμονή της κυβέρνησης να μην δώσει παρατάσεις στους επικουρικούς που λήγει η θητεία τους, οδηγώντας στην απόλυση 301 αρχικά επικουρικών ως το τέλος του 2016 για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, έχει πυροδοτήσει την οργισμένη αντίδραση των ίδιων των επικουρικών αλλά και του συνόλου των νοσοκομειακών ιατρών στη χώρα. Οι συνελεύσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και οι μέχρι τώρα συγκεντρώσεις δείχνουν ότι οι νέοι γιατροί είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν αγωνιστικά το δικαίωμα τους στη σταθερή και μόνιμη δουλειά.
Είναι σωστό το αίτημα για μονιμοποίηση όλων των επικουρικών ιατρών σήμερα? Η βασική αντίρρηση στην παραπάνω πρόταση είναι πως οι προσλήψεις νέων γιατρών στο ΕΣΥ πρέπει να γίνονται με κάποιο σύστημα αξιολόγησης. Δηλαδή μας λένε πως οι συνάδελφοι που επί τόσα χρόνια εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες κρατώντας όρθια τη λειτουργία των νοσοκομείων και δομών πρωτοβάθμιας υγείας (καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες όπως το ίδιο το υπουργείο ομολογεί) μπορεί και να μην είναι άξιοι να γίνουν μόνιμοι επιμελητές Β.
Ας δούμε όμως την ουσία. Η αξιολόγηση πάντα ήταν το πρόσχημα για επιθέσεις (απολύσεις, μειώσεις μισθών, χτύπημα εργασιακών σχέσεων κλπ) και ταυτόχρονα μια ιδεολογική επίθεση απέναντι στους εργαζόμενους πως τάχα φταίνε οι ίδιοι για την αποτυχία τους και αν θέλουν να βελτιώσουν τη θέση τους θα πρέπει να ανταγωνιστούν τους συναδέλφους τους. Είναι η λογική που λέει πως για τα σχεδόν τρία εκατομμύρια ανέργων στην Ελλάδα δε φταίνε τα μνημόνια αλλά η… ανεπάρκεια των ίδιων των ανέργων. Τα κάθε είδους ιδεολογήματα πως δεν είμαστε αρκετά ανταγωνιστικοί, αρκετά καταρτισμένοι, ή πως υπάρχει υπερπληθώρα γιατρών χρησιμοποιούνταν για να δικαιολογήσουν κάθε τέτοια προσπάθεια
Η θέση ενάντια σε κάθε αξιολόγηση ήταν διαχρονική για τους εργαζόμενους, το κίνημα και την αριστερά είτε αφορούσε την κατάργηση της επετηρίδας των εκπαιδευτικών και την επιβολή του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, είτε την αξιολόγηση του Μητσοτάκη στο δημόσιο, είτε τις εξετάσεις για ειδικότητα και άδεια άσκησης επαγγέλματος στους γιατρούς. Όσοι σήμερα επικαλούνται την αξιολόγηση ως λόγο για να μην μονιμοποιηθούν οι επικουρικοί γιατροί ουσιαστικά στερούν τη δυνατότητα από τους νέους επιστήμονες εργαζόμενους να βρουν μόνιμη και σταθερή δουλειά και αφήνουν κενά στο σύστημα την ώρα που οι ανάγκες της κοινωνίας για γιατρούς είναι πολύ μεγαλύτερες.
Από την άλλη το αίτημα της μονιμοποίησης δεν είναι μόνο δικό μας αλλά πολλών άλλων εργαζόμενων όπως το υπόλοιπο επικουρικό προσωπικό στα νοσοκομεία, οι εργολαβικοί εργαζόμενοι, οι συμβασιούχοι των δήμων, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί κλπ. που παλεύουν ενάντια στην εργασιακή ομηρεία και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Οι γιατροί δεν είναι κάτι διαφορετικό από τους άλλους εργαζόμενους, είναι αναγκασμένοι και αυτοί να πουλήσουν την εργατική τους δύναμη (πνευματική και χειρονακτική) για να επιβιώσουν. Οι συλλογικοί μας αγώνες μπορούν να μας εξασφαλίσουν το δικαίωμα στη δουλειά και την αξιοπρεπή ζωή και όχι ο κανιβαλισμός απέναντι στους συναδέλφους. Ταυτόχρονα με το κοινό αίτημα όλων των κλάδων για μονιμοποίηση χτίζουμε τις συμμαχίες μας με τους άλλους εργαζόμενους απέναντι στα μνημόνια.
Έτσι κι αλλιώς η μονιμοποίηση των επικουρικών αποτελεί σήμερα την πιο γρήγορη, αποτελεσματική και ρεαλιστική λύση για τη δημόσια υγεία. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 6 χιλιάδες κενές θέσεις στα νοσοκομεία την ίδια στιγμή που υπηρετούν 1464 επικουρικοί και έχουν γραφτεί στις λίστες άλλοι 667 γιατροί (σύνολο 2131), και τα 86 εκατομμύρια που διαθέτει το υπουργείο επαρκούν για να προσληφθούν όλοι. Θα μείνουν άλλες 4 χιλιάδες κενές θέσεις για να μπουν πολλοί περισσότεροι. Ποιος ο λόγος να περιμένουμε τις 4 χιλιάδες προκηρύξεις που λέει ότι «θα» κάνει η κυβέρνηση όταν ακόμα εκκρεμούν οι προκηρύξεις του 2011, ενώ και οι 700 που προκηρύχτηκαν φέτος κινούνται με ρυθμό χελώνας? Ούτως ή άλλως η συντριπτική πλειοψηφία των υποψήφιων για αυτές τις θέσεις είναι οι ήδη υπηρετούντες επικουρικοί. Ο μόνος λόγος που η κυβέρνηση επιμένει να μην κάνει το αυτονόητο είναι γιατί θέλουν να επιβάλουν την ανακύκλωση της ανεργίας και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Αν η κυβέρνηση κόπτεται για τη διαρροή επιστημόνων στο εξωτερικό τότε να προσφέρει στους νέους γιατρούς μόνιμη και σταθερή δουλειά και όχι δουλειά «αλά καρτ».
Αν σπάσουμε τώρα το πάγωμα των προσλήψεων στη δημόσια υγεία θα είναι μία τεράστια νίκη απέναντι στα μνημόνια και στην προσπάθεια επιβολής ελαστικών εργασιακών σχέσεων, αλλά και η καλύτερη εγγύηση ότι θα ανοίξουν όλες οι θέσεις, δίνοντας τη δυνατότητα και σε άλλους συναδέλφους στην Ελλάδα και το εξωτερικό να διεκδικήσουν το διορισμό τους στο ΕΣΥ και κόβοντας το βήχα των μεγαλοκλινικαρχών του ιδιωτικού τομέα που εκμεταλλεύονται την ανεργία του κλάδου επιβάλλοντας συνθήκες γαλέρας στους νέους γιατρούς. Αλλά και το ίδιο το κίνημα των νοσοκομειακών γιατρών μπορεί να βγει πιο δυνατό, με νέο δυναμικό και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση από μια τέτοια νίκη.
Το υπάρχον σύστημα κρίσεων δεν είναι μόνο χρονοβόρο και γραφειοκρατικό. Εξακολουθεί να βαθμολογεί μόνο με 15% την προϋπηρεσία, ενώ δίνει 25% στο ερευνητικό και 25% στο διδακτικό έργο, υποχρεώνοντας το νέο γιατρό να κυνηγάει συνέδρια και δημοσιεύσεις μήπως και καταφέρει να διοριστεί κάποτε, και ενισχύοντας ταυτόχρονα το μεγαλοκαθηγητικό – διευθυντικό κατεστημένο και τη συναλλαγή με τις φαρμακευτικές εταιρείες. Αλήθεια πόσο εύκολο είναι για έναν επικουρικό να πάει σε ένα συνέδριο όταν η εγγραφή κοστίζει 250 ευρώ και δεν δικαιούται καν εκπαιδευτική άδεια την ίδια ώρα που ο νόμος προβλέπει ότι στις κρίσεις μετράνε μόνο οι εργασίες της τελευταίας πενταετίας? Απέναντι σε αυτή την κοροϊδία ζητάμε την κατάργηση του συστήματος κρίσεων και διορισμούς των νέων γιατρών με επετηρίδα και μόνο προαπαιτούμενο τον τίτλο ειδικότητας.
Όσο για αυτούς που κόπτονται πως οι επικουρικοί της επαρχίας θα αντιδράσουν στη μονιμοποίηση μάλλον αργά τους θυμήθηκαν, δεν αντέδρασαν όταν το υπουργείο κατάργησε ως προσόν την προηγούμενη θητεία θεσπίζοντας το νέο σύστημα επιλογής επικουρικών. Είναι τόσο σίγουροι πως οι συνάδελφοι που υπέγραψαν μια σύμβαση για ένα, δύο ή τρία χρόνια θα αρνηθούν να υπογράψουν μια σύμβαση επιμελητή Β για την ίδια θέση? Είναι αυτονόητο ότι μονιμοποίηση δε σημαίνει πως πρέπει να στερήσουμε το δικαίωμα σε όποιον συνάδελφο επιθυμεί να διεκδικήσει μια καλύτερη θέση στο σύστημα και μάλιστα με αυξημένη μοριοδότηση.
  • Να μην απολυθεί κανένας επικουρικός.
  • Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών εδώ και τώρα χωρίς προϋποθέσεις
  • Κατάργηση όλων των ελαστικών εργασιακών σχέσεων στη δημόσια υγεία
  • Κατάργηση του συστήματος κρίσεων επιμελητών Β του ΕΣΥ. Μόνο προαπαιτούμενο για πρόσληψη στο δημόσιο σύστημα υγείας ο τίτλος ειδικότητας
  • Να καλυφτούν τώρα όλες οι κενές θέσεις στη δημόσια υγεία

ΝΥΣΤΕΡΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΕΝΟΒΑ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

No comments: