6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Thursday, February 25, 2016

ΑΓ.ΣΑΒΒΑΣ: ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΝΕΟ ΔΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ


 Το ΝΥΣΤΕΡΙ συμμετέχει και στηρίζει την ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ






















ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

για ένα σωματείο ακόμα πιο δυνατό στήριγμα

  • στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ασθενών και των εργαζομένων
  • στην κλιμάκωση, τον συντονισμό και την νίκη των αγώνων μας

Την Πέμπτη 25 Φλεβάρη θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές του σωματείου μας για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και της Ελεγκτικής Επιτροπής.
Αυτές οι εκλογές γίνονται σε μία δύσκολη και ασφυκτικά κρίσιμη περίοδο για την δημόσια υγεία, τα υγειονομικά συστήματα και κατ επέκταση και για τα δικαιώματα των ασθενών στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη μια νέα σκληρή αναμέτρηση απο το εργατικό κίνημα και την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία με το τρίτο μνημόνιο, με αποκορύφωμα την πανεργατική απεργία στις 4 Φλεβάρη και τους κοινωνικούς αγώνες για την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης.
Γίνονται σε μια εποχή όπου η απόσταση ανάμεσα στις δυνατότητες για καλύτερη ζωή και υγεία που δίνει η σύγχρονη γνώση , τεχνολογία και παράγωγη και στις συνθήκες ζωής και η υγείας σχεδόν της συντριπτικής πλειοψηφίας των ανθρώπων αντί να μειώνεται αυξάνεται συνεώς.

Στη χώρα μας η για 6η συνεχόμενη χρονιά κρίση , συνέπεια της διεθνούς οικονομικής κρίσης ,αλλά και της εφαρμογής των επιβαλλόμενων από ΕΕ και ΔΝΤ μνημονικών πολιτικών λιτότητας που εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται [«πρόθυμα» από (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) η «απρόθυμα» (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ)] από όλες τις κυβερνήσεις, έχει οδηγήσει σε μια κατάσταση στο σύστημα υγείας που δεν έχει προηγούμενο.

  • οι δημόσιες δαπάνες μειώνονται συνεχώς από το 2009 με ρυθμούς 9% κάθε χρόνο . Από το 2009 έως το 2013 η μείωση ήταν 5δις. και αυτή η πτωτική τάση συνεχίζετε.
  • το απασχολούμενο προσωπικό (γιατροί ,νοσηλευτές, παραϊατρικό, διοικητικοί κα) μειώνεται συνεχώς. Οι ελλείψεις αγγίζουν τα δυσθεώρητα νούμερα των 33.000 κενών οργανικών θέσεων (μια στις 3 είναι κενή). Στο Νοσοκομείο μας οι ελλείψεις αγγίζουν περίπου τις 450 κενές θέσεις και αφορούν όλο το φάσμα του προσωπικού.
  • οι υποδομές- κτήρια και μηχανήματα - «γερνάνε» και δεν ανανεώνονται, σχεδόν φαντάζει πολυτέλεια η προμήθεια και χρήση σύγχρονων τεχνολογιών.
  • Η αύξηση ανέργων και ανασφάλιστων οδηγεί σε αύξηση του φόρτου των δημόσιων υποδομών που με τις προαναφερόμενες ελλείψεις κινούνται στα όρια της κατάρρευσης – χωρίς να λείπουν πλέον και περιπτώσεις ουσιαστικής κατάρρευσης τμημάτων η και νοσοκομείων ολόκληρων.
  • Η διάλυση της ελλιπούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης απο τις προηγούμενες κυβερνήσεις και απραξία της τωρινής έχουν καταστήσει την δημόσια πρωτοβάθμια περίθαλψη «κενό γράμμα».
  • Οι μειώσεις μισθών συντάξεων και οι συνεχόμενες φορολογικές επιβαρύνσεις μείωσαν σχεδόν κατά 50% το εισόδημα μας , και οι επερχόμενες μεταβολές θα οδηγήσουν σε περαιτέρω μείωση μισθών συντάξεων και παροχών.
  • Οι είσοδος των « νέων μορφών» απασχόλησης που είναι πλέον παρούσα και στα νοσοκομεία, οδηγεί σε παντελή έλλειψη εργασιακών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, ενώ ανοίγει το δρόμο για την περαιτέρω εκχώρηση δραστηριοτήτων του δημοσίου συστήματος στον ιδιωτικό τομέα.

Το αντίπαλο δέος, η μόνη ελπίδα σε αυτή τη βαρβαρότητα ήταν και είναι η αντίσταση οι μικροί και μεγάλοι αγώνες μας που δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή.
Αγώνες που οργανώθηκαν πολλές φορές από τα κάτω κόντρα στη συνδικαλιστική γραφειοκρατία με οριζόντιους μαχητικούς συντονισμούς.
Η ενισχυμένη παρουσία και δράση της Ενωτικής Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας Εργαζομένων στο ΔΣ του σωματείου είχε σαν αποτέλεσμα την συνεχή παρουσία του Σωματείου Εργαζομένων του «Αγίου Σάββα» σε όλες αυτές τις μάχες. Δεν έλλειψε από καμία απεργιακή μάχη και συγκέντρωση δεν χαριστήκε σε καμία κυβέρνηση
Ο απολογισμός της δράσης μας
Έγιναν 19 γενικές συνελεύσεις τακτικές και έκτακτες, 20 παραστάσεις διαμαρτυρίας στη διοίκηση, πάνω από 5 συναντήσεις διεκδικήσεων στην υγειονομική περιφέρεια και στο υπουργείο υγείας, πάνω από 30 στάσεις εργασίας, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας- και συμμετοχή σε ολες (17 ) τις απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις των νοσοκομείων μαζί και με άλλους κλάδους εργαζομένων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα
Το σωματείο συμμετείχε σε αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές κινητοποιήσεις αλληλεγγύης, στήριξε την κινητοποίηση στον Έβρο ενάντια στον φράχτη, για ανοιχτά σύνορα στους πρόσφυγες για να μην θαλασσοπνίγονται στο Αιγαίο, συμμετείχε και πρωτοστάτησε σε πρωτοβουλίες συντονισμού σωματείων-εργαζομένων(συντονιστικό νοσοκομείων)
Το σωματείο

  1. Αντιστάθηκε
  • στην ένταξη του Νοσοκομείου σε γενική εφημερία,
  • στα σχέδια συγχώνευσης του «Αγίου Σάββα» με το «ΕΛΠΙΣ»
  • στις διαθεσιμότητες οδηγών και γιατρών ΙΚΑ-ΕΤΑΜ-Δεν έγινε καμία απόλυση συναδέλφου /ισσας
  • στην επιδίωξη –απόφαση του κου Βορίδη να καταργηθεί ο κλάδος ΔΕ νοσηλευτών
  • στις επιδιωκόμενες απόλυσεις συναδέλφων στο συνεργείο καθαριότητας και στην εταιρία φύλαξης
  1. Διεκδίκησε
  • την λύση των προβλημάτων που εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία του παθολογοανατομικού, κυτταρολογικού, μαγνήτη, ακτινοθεραπευτικού
  • την λήψη μέτρων για την λειτουργία του ΚΗΝ (παράρτημα πρώην ΊΚΑ) κόντρα σε φιέστες εγκαινίων που οργανώθηκαν προεκλογικά
  • το άνοιγμα των κλειστών τμήματα(Γ1 , Βος, γ- κάμερα)
  • την καταβολή όλων των δεδουλευμένων
  • την άρσης του πλαφόν αμοιβής νυχτερινών βαρδιών
  • την μεταβολή των προσωρινών εργασιακών σχέσεων σε μόνιμες του επικουρικού προσωπικού , των 5μήνων και όλων των συμβασιούχων εργαζομένων
  • την έγκαιρη πληρωμή των εργαζόμενων στα ιδιωτικά συνεργεία απαιτώντας την κατάργησή τους και την ένταξη των εργαζομένων στο μόνιμο προσωπικό του νοσοκομείου

  1. Πέτυχε
  • την αποτροπή της αξιολόγησης του κου Μητσοτάκη
μετά από 6μηνη σκληρή και διαρκή ανυπακοή στις αξιολογήσεις απολύσεις όπου το 95% των συναδέλφων αρνήθηκαν να καταθέσουν χαρτιά αξιολόγησης και τα παράδωσαν στο σύλλογο

Σε αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε
  • να αντιστεκόμαστε στις πολιτικές λιτότητας και διάλυσης του δημόσιου συστήματος υγείας
  • να διεκδικούμε καλύτερες συνθήκες για τους ασθενείς και για τους εργαζόμενους
  • να πετυχαίνουμε μικρές και μεγάλες νίκες
Η Ενωτική Αγωνιστική Πρωτοβουλία Εργαζομένων ήταν εδώ, κράτησε το σωματείο «ανοιχτό» σε όλους τους εργαζόμενους. Δεν λειτουργήσαμε «παραγοντίστικα» πίσω από κλειστές πόρτες Δεν αρνηθήκαμε ποτέ καμία πρωτοβουλία η διεκδίκηση που αφορούσε εργαζόμενο η μερίδα εργαζομένων. Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για την βελτίωση της λειτουργίας του σωματείου και την πληρέστερη ενημέρωση επικοινωνία και συμμέτοχη όσο γίνετε περισσότερων συναδέλφων.
Δεν φορέσαμε ούτε φοράμε τον «φερετζέ» του «ακομμάτιστου»-«απολίτικου», έχουμε συγκεκριμένες πολιτικές απόψεις ο καθένας από εμάς αλλά αυτό δεν μας εμπόδισε, ούτε θα μας εμποδίζει να δουλεύουμε συλλογικά.
Η στήριξη του ψηφοδελτίου με την ψήφο αλλά και η κριτική είναι καλοδεχούμενες. Η συμμετοχή και από κοινού δράση όλων είναι το ζητούμενο
Μπροστά μας έχουμε σκληρές μάχες. Γι αυτό πρέπει περισσότερο από ποτέ να σταθούμε όρθιοι και ενωμένοι στον αγώνα για να πάρουμε πίσω όσα μας άρπαξαν για να εξασφαλίσουμε ποιοτική δημόσια δωρεάν υγεία για όλους.
Είναι πια φανερό πως από ένα πολιτικοοικονομικό σύστημα που συνεχίζει να κάνει τους πλούσιους πλουσιοτέρους και τους φτωχούς φτωχότερους, όπου η «κρίση» είναι ευκαιρία για τους πρώτους και δυστυχία για τους δευτέρους, όπου το 0,1%του πληθυσμού κατέχει το 70% του παγκόσμιου πλούτου, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να περιμένουν κατανόηση η ελεημοσύνη. Αυτό που προαλείφετε είναι περισσότερη βαρβαρότητα και επίθεση σε ότι είχε κατακτηθεί από το 2ο παγκοσμιο πόλεμο και μετά. Αν δεν αντισταθούμε με ότι μέσο και τρόπο μπορούμε ο «Θαυμαστός Νέος Κόσμος» θα είναι ένας νέο-Μεσαίωνας .
Όταν προσπαθούν να μας εκβιάσουν με τη χρεοκοπία ή τα «αδιέξοδα» τους, εμείς απαντάμε :

Δεν χρωστάμε - διαγραφή του χρέους, να σταματήσουμε να πληρώνουμε από το μόχθο μας τόκους και χρεολύσια για τους τραπεζίτες. Να κρατικοποιηθούν οι τράπεζες με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο για να βρούμε λεφτά για την υγεία και τις ανάγκες μας.
Να συγκρουστούμε με την παγίδα του ευρώ και της ΕΕ. που απαιτεί θυσίες ξανά και ξανά απο εμάς και τα παιδιά μας.

Εμείς οι εργαζόμενοι μπορούμε καλύτερα κάτω από τον έλεγχο μας, χωρίς διοικητές, υπουργούς,τραπεζίτες και όλα τα παράσιτα να βάλουμε σε λειτουργία τα νοσοκομεία μας, τις υπηρεσίες και όλη την κοινωνία.

No comments: