6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Tuesday, May 29, 2012


ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ (Ε.Ι.Ν.Η.)
Δ/νσηΠ.Γ.ΝI.(Λεωφόρος Νιάρχου 45500) Τηλ: 2651099519 – ΦΑΞ :2651040756 e-mail:einh@otenet.gr
ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΕΙΝΗ
Ιωάννινα,24 Μαΐου 2012
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Το σημερινό ΕΣΥ καταρρέει.
Τα Νοσοκομεία έχουν τεράστια κενά ιατρικού, νοσηλευτικού, εργαστηριακού προσωπικού καθώς οι προσλήψεις έχουν ουσιαστικά μηδενιστεί και δεν αντικαθίστανται ούτε καν οι συνταξιοδοτούμενοι που πληθαίνουν, ενώ η ζήτηση αυξάνεται δραματικά στα νοσοκομεία και τα Κ.Υ, λόγω και της πλήρους αποδιοργάνωσης στην εξωνοσοκομειακή περίθαλψη που έχει προκαλέσει ο ΕΟΠΥΥ.
Τα προγράμματα εφημεριών καθίστανται όλο και πιο ανασφαλή και επικίνδυνα, καθώς πε-
ρικόπτονται συνεχώς τα κονδύλια για την κάλυψη πραγματικών αναγκών αντιμετώπισης
επειγόντων περιστατικών. Ο θάνατος ασθενούς κατά τη διακομιδή του εκτός Ιωαννίνων,
εάν δεν ανατραπεί αυτή η κατάσταση, δυστυχώς δεν θα είναι ο μοναδικός.
Δεν πληρώνονται εφημερίες που εκτελούνται. Οι γιατροί των νοσοκομείων της Περιφέρειας έχουν πληρωθεί μερικώς τις εφημερίες Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2012 με περικοπή του αναλογούντος ποσού κατά 15-20 %. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως πχ. στην
Καρδιολογική Κλινική- Μονάδα Εμφραγμάτων του ΓΝ Πρέβεζας, η Διοίκηση οφείλει δεδουλευμένες εφημερίες από τον Οκτώβριο 2011, που υπερβαίνουν το ποσό των 2500 Ε για κάθε έναν από τους τρεις γιατρούς της κλινικής.
Ορισμένα νοσοκομεία της Περιφέρειας βρίσκονται ήδη, και τα υπόλοιπα θα βρεθούν σύντομα, σε δεινή οικονομική κατάσταση, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να καλύψουν τις λειτουργικές ανάγκες, μεταξύ των οποίων και τη μισθοδοσία προσωπικού. Ηδη στο ΓΝ Πρέβεζας, η Διοίκηση αδυνατεί να ανανεώσει τη θητεία του επικουρικού ιατρού της Ουρολογικής Κλινικής με άμεση συνέπεια το κλείσιμο της κλινικής.
Δεν εξασφαλίζεται η στοιχειώδης επάρκεια και ποιότητα υλικών, φαρμάκων και αντιδραστηρίων, συχνά ούτε καν η δυνατότητα service στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό των νοσοκομείων.
Οι νέοι οργανισμοί των νοσοκομείων που δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ, μειώνουν την οργανική δύναμη βασικών κλινικών, όπως πχ στην Παθολογική κλινική του ΓΝ-ΚΥ Φιλιατών και του όμορου ΓΝ Λευκάδας, παρά τις προτάσεις των ΔΣ των νοσοκομείων. Ταυτόχρονα καταργεί την έννοια των ειδικών κλινικών και δημιουργεί «τομείς», περιορίζοντας το δικαίωμα των ασθενών και την υποχρέωση του δημόσιου συστήματος υγείας να παρέχονται οι διαγνωστικές και θεραπευτικές υπηρεσίες από τους εξειδικευμένους κάθε φορά γιατρούς και όχι από ιατρούς άλλων ειδικοτήτων.
Το ενδεχόμενο απόλυσης ιατρικού προσωπικού και πάντως σε κάθε περίπτωση η υποβάθμιση των προσφερομένων ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών είναι πρo των πυλών.

No comments: