6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Friday, March 9, 2012

Mε χθεσινή της ανακοίνωση, η Ι.Μ. Σάμου-Ικαρίας-Φούρνων παραχωρεί την κυριότητα του γηροκομείου Ικαρίας στο Δήμο Ικαρίας! Είναι μια εξέλιξη, η οποία δεν έπεσε από τον ουρανό. Είναι αποτέλεσμα αγώνα των εργαζομένων του γηροκομείου, οι οποίοι με την συμπαράσταση συλλόγων, φορέων και κατοίκων του νησιού πέτυχαν μια πρώτη σημαντική νίκη.
Εδώ και ένα χρόνο η Ι.Μ. εκβίαζε και προδίκαζε το κλείσιμο του γηροκομείου με ένα σωρό προφάσεις (στατικότητα κτιρίου, προδιαγραφές λειτουργίας), προσπαθώντας στην ουσία να συσκοτίσει τον πραγματικό λόγο της απόφασής της που δεν ήταν άλλος από το οικονομικό. Το μόνο που επεδίωκε η Ι.Μ. ήταν να καρπωθεί τη δωρεά ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων από εκλιπών συμπατριώτη μας στην Αμερική και αφού θα απαλλασσόταν από το κόστος της μισθοδοσίας, θα επένδυε το ποσό αυτό σε επιχειρηματικά σχέδια …
Από τη μάχη του γηροκομείου και ανεξάρτητα από τα επεισόδια που επακολουθούν, μπορούν αβίαστα να βγουν δύο συμπεράσματα:
1. ότι όταν αγωνίζεσαι ενωτικά και ανυποχώρητα για τα δίκαια αιτήματά σου, τα πάντα είναι δυνατά, και
2. ότι πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για το σύλλογό μας, ο οποίος πέρυσι ανέδειξε το ζήτημα μαζί με τους εργαζόμενους του γηροκομείου, την στιγμή που κανείς άλλος εκείνη την εποχή δεν προέβη σε ανάλογη κίνηση. Ανοίξαμε το θέμα στην τοπική κοινωνία ζητώντας την αλληλεγγύη συλλόγων και φορέων, στηρίξαμε την περσινή κατάληψη, διοργανώσαμε προβολές ταινιών μέσα στο γηροκομείο και βγάλαμε κουτί οικονομικής ενίσχυσης για τους εργαζόμενους όταν αυτοί απολύθηκαν.
Η χθεσινή ημέρα ήταν μια ημέρα χαράς για όλους εμάς που δώσαμε ότι είχαμε για την υπόθεση του γηροκομείου. Παράλληλα, η νίκη αυτή αποτελεί την καλύτερη ένεση ηθικού για τις μάχες που θα ακολουθήσουν, με τα νοσοκομεία να μπαίνουν στον αγώνα ενάντια στην κατάρρευση της δημόσιας υγείας. Σε αυτή την αναμέτρηση με τις μνημονιακές πολιτικές δεν υπάρχουν τσελεμεντέδες επιτυχίας, παρά μόνο ο ενιαίος-ενωτικός-παρατεταμένος αγώνας μας. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΝΙΚΗ! ΜΠΟΡΟΥΜΕ!
Δρούλιας Σωτήρης
Πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου Ικαρίας9 Μαρτίου 2012

No comments: