6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Monday, May 23, 2011

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ ΑΕ…?
Ανοιγμα των μεταμοσχεύσεων σε ιδιωτικές κλινικές, εικαζόμενοι δότες, διεύρυνση κύκλου εν ζωή δοτών νεφρού τα τρία σημεία του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας που οδήγησαν τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, καθηγητή Γιάννη Βλαχογιάννη, σε παραίτηση.
«Η παραίτησή μου δεν έχει σχέση με ατζέντες. Εχει σχέση με τη λειτουργία του Οργανισμού και με τη δυνατότητα να παράγει έργο…
Το νέο νομικό πλαίσιο περιλαμβάνει σημεία ακατανόητα από εμένα και την ολομέλεια του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμου... προσθέτει ο καθηγητής και ιδρυτής του ΕΟΜ το 2000.
Η δημιουργία οργανισμών αφαίρεσης -της μισής δηλαδή διαδικασίας της μεταμόσχευσης- σε ιδιωτικές κλινικές είναι κάτι που δεν έχω δει σε κανένα ευρωπαϊκό κράτος. Οι οργανισμοί μεταμόσχευσης εποπτεύουν και πραγματοποιούν όλα τα στάδια της μεταμόσχευσης, παγκοσμίως. Οι μεταμοσχεύσεις είναι ένας τομέας που ανήκει στο δημόσιο χώρο, γιατί είναι δωρεά και δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο αυστηρά κάτω από δημόσιο έλεγχο…
Αλλο ένα σημείο του προσχεδίου που βρίσκει αντίθετο τον καθηγητή είναι οι εικαζόμενοι δότες: «Το προσχέδιο νόμου αναφέρει ότι όλοι είμαστε δότες, εκτός αν έχουμε δηλώσει το αντίθετο। Σε κανένα από τα πολιτισμένα κράτη δεν υπάρχει τέτοιο σκεπτικό। Ρωτούνται οι συγγενείς, ακόμη και αν το άτομο έχει δηλώσει δωρητής οργάνων। Με αυτό που προτείνει το νέο σχέδιο νόμου καταργείται η αυτονομία των πολιτών, τορπιλίζεται η ιδία η έννοια της δωρεάς, πάνω στην οποία στηρίζονται οι μεταμοσχεύσεις। Μόνο στα κράτη της πρώην ανατολικής Ευρώπης γίνεται με τον τρόπο που προτείνει το προσχέδιο…» ΚΑΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ…ΑΓΟΡΑ, ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΗ…ΜΑΚΑΒΡΙΟ…ΑΛΛΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΖΟΜΠΙ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ.

No comments: