6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Friday, July 18, 2008

XATZHKΩΣTA - Αυξήσεις - Προσλήψεις – Εφημερίες Ήρθε η ώρα για απεργίες

Το επόμενο διάστημα για το δημόσιο σύστημα Υγείας είναι ιδιαίτερα κρίσιμο. Από τη μία οι ελλείψεις προσωπικού, από την άλλη το θέμα των εφημεριών έχουν προκαλέσει αναστάτωση σε όλο το νοσοκομειακό προσωπικό.
Όπως επισημαίνει ο Σύλλογος Εργαζομένων το Νοσοκομείο Χατζηκώστα λειτουργεί πλέον στα όρια της επικινδυνότητας και δεν είναι μακριά το κλείσιμο κάποιον τμημάτων, λόγω έλλειψης προσωπικού. Σήμερα υπάρχουν πάνω από (458) κενές θέσεις, περίπου το 35%, ενώ καθημερινά ο αριθμός αυτός θα αυξάνει λόγω αποχωρήσεων. Ενδεικτικά οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης την τελευταία τριετία είναι (92) (όλων των ειδικοτήτων) ενώ την ίδια περίοδο οι προσλήψεις είναι περίπου (20) και μόνο νοσηλευτικού προσωπικού. Με αποτέλεσμα τμήματα-μονάδες λειτουργούν καθημερινά με προσωπικό ασφαλείας, πολλές φορές στα όρια, πολλές φορές κάτω, φθάνοντας στο όριο επικινδυνότητας. Σε πολλά τμήματα υπάρχουν πολλές άδειες - ρεπό που δεν έχουν δοθεί. Ενώ σταδιακά από το 2000 και μετά μεγάλα τμήματα του Νοσοκομείου παραδίδονται σε ιδιώτες (καθαριότητα, φύλαξη, σε λίγο η κουζίνα, η τεχνική υποστήριξη) με πολύ μεγαλύτερο κόστος, από την πρόσληψη αντίστοιχου μόνιμου προσωπικού.
Μέσα στον Ιούλιο σύμφωνα με την ΕΙΝΗ, αναμένεται να εφαρμοστεί η απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου που θα κρίνει μη σύννομη την εφαρμογή διευρυμένων ωραρίων για τους ειδικευμένους και ειδικευόμενους γιατρούς και θα ζητά την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας για τις εφημερίες με την ευρωπαϊκή οδηγία που δεν επιτρέπει περισσότερες από 48 ώρες εργασίας για τους ειδικευμένους και 56 ώρες για τους ειδικευόμενους γιατρούς. Αυτή τη στιγμή οι γιατροί στα νοσοκομεία της χώρας δουλεύουν κατά μέσο όρο 60,70 ακόμη και 90 ώρες εβδομαδιαίως, γεγονός εξαιρετικά επικίνδυνο για τους ασθενείς. Από τη στιγμή της εφαρμογής λοιπόν δημιουργείται ένα μεγάλο πρόβλημα λειτουργίας των νοσοκομείων. Οι τρόποι που η κυβέρνηση επισήμως ή όχι προτείνει για την επίλυσή του είναι οι ατομικές συμβάσεις εργασίας που έρχονται να διαλύσουν τη συλλογικότητα των εργαζομένων, οι τύπου stage «γιατροί εφημεριατζήδες» ή επιστροφή του θεσμού της άμισθης ειδικότητας.
Αυτό που απαντάμε εμείς και πρέπει να ανοίξουμε το επόμενο διάστημα τόσο στη διαδήλωση στη ΔΕΘ μαζί με όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους, όσο και στην πενθήμερη απεργία που έχει ήδη προκηρύξει η ΟΕΝΓΕ για το Σεπτέμβρη και ενάντια στην πολιτική της υποχρηματοδότησης της υγείας (την ίδια στιγμή των εκατομμυρίων της siemens και των πολεμικών ασκήσεων με το Ισραήλ) είναι το τρίπτυχο αυξήσεις ( 1600 ευρώ για τον πρωτοδιοριζόμενο στα νοσοκομεία ) – προσλήψεις - ανθρώπινο ωράριο (5μερο- 6ωρο και μια ενεργό εφημερία)

No comments: