6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Sunday, March 2, 2008

Ώρα για απεργιακή δράση στα νοσοκομεία!

Μετά την τεράστια επιτυχία της πανεργατικής απεργίας στις 13 Φλεβάρη και τα μαζικά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα, ανοίγει ο δρόμος για απεργιακή κλιμάκωση ενάντια στην κυβέρνηση των «ληστρικών μεταρρυθμίσεων». Όλα δείχνουν ότι ο Μάρτης θα είναι «καυτός» απεργιακός μήνας, με μια σειρά ομοσπονδίες και σωματεία να συγκρούονται με τα σχέδια της Πετραλιά για το ασφαλιστικό και να ξεδιπλώνεται ένα διεκδικητικό κίνημα, που απαιτεί αυξήσεις και το σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων.
Παρά τον εργατικό ξεσηκωμό και το πολιτικό αδιέξοδο που έχει βρεθεί η κυβέρνηση, Καραμανλής και Πετραλιά επιμένουν να καταθέσουν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο με 3 άξονες - χτύπημα στις γυναίκες, αύξηση των ορίων ηλικίας και πετσόκομμα των συντάξεων. Συνεχίζουν στη γραμμή της βίαιας ενοποίησης των «ευγενών ταμείων» (μηχανικών, γιατρών, δικηγόρων), κάτι που θα δεσμεύσει το 10% των ετήσιων εσόδων και το 15% των αποθεματικών τους, οδηγώντας τα στην κάλυψη της τρύπας του προϋπολογισμού και τον χρηματιστηριακό τζόγο. Ήδη με τα διαβόητα «δομημένα ομόλογα» 1 δις ευρω «πέταξαν» από το ΤΣΑΥ και κατέληξαν κέρδη για τα αρπακτικά της αγοράς. Με τα μέτρα της Πετραλιά τέτοιες νόμιμες μορφές καταλήστευσης των αποθεματικών παγιώνονται και διευρύνονται σε τραπεζικά και επενδυτικά σχήματα, ενώ ήδη μεγαλοκλινικάρχες και το κράτος χρωστούν δις ευρώ στο ΤΣΑΥ σε εισφορές, με γιατρούς να δουλεύουν ήδη σε καθεστώς «μαύρης» και ανασφάλιστης εργασίας. Παράλληλα μεθοδεύεται η αύξηση των ορίων ηλικίας στα 39 έτη για όλους και με τους νόμους Σιούφα και Ρέππα επιδιώκουν συντάξεις 450 ευρώ για τους νέους γιατρούς. Η άρνηση για ένταξη νοσηλευτών και γιατρών στα βαρέα και ανθυγιεινά, η αύξηση των ορίων ηλικίας για τις γυναίκες και σφαγή των συντάξεων αποτελούν την άλλη όψη της αντι-ασφαλιστικής «μεταρρύθμισης».
Παράλληλα ο Αβραμόπουλος με το νομοσχέδιο για την «πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας» έρχεται να επεκτείνει την ιδιωτικοποίηση της περίθαλψης, εφαρμόζοντας τη σύμπραξη δημόσιου - ιδιωτικού τομέα στην υγεία. Ενώ εξισώνονται οικονομικά, επιστημονικά και οργανωτικά όλοι οι φορείς που παρέχουν πρωτοβάθμια περίθαλψη, είτε ανήκουν στα ΕΣΥ, είτε σε ασφαλιστικά ταμεία, είτε σε ιδιώτες, καταργείται η δωρεάν πρόσβαση όλων των πολιτών (που υπάρχει μέχρι σήμερα) και θα κοστολογείται και θα πληρώνεται από τον ασφαλισμένο κάθε πράξη, ακόμη και η συνταγογράφηση. Ο ασφαλισμένος θα πληρώνει με πιστωτική κάρτα με σφιχτό έλεγχο από τον ασφαλιστικό οργανισμό. Η κάρτα θα πιστώνεται με κριτήρια με κάποιο ποσό και, αν εξαντληθεί, θα πρέπει ο ασφαλισμένος να ζητήσει νέα πίστωση αιτιολογημένα, αφού εξηγήσει πού κατανάλωσε το αρχικό ποσό. Έτσι ξεδιπλώνεται η ala cart πρωτοβάθμια περίθαλψη και μάλιστα με πλαφόν, που θα ορίζει ο κάθε ασφαλιστικός οργανισμός, με τον κλάδο περίθαλψης των ταμείων να καταρρέει, εκτός αν μειώσουν δραστικά τις παροχές τους. Ταυτόχρονα τα ταμεία θα ξεπουλιούνται σε συμβάσεις με εμπορικές τράπεζες, υποθηκεύοντας το μέλλον τους και ανοίγοντας το δρόμο στο τραπεζικό κεφάλαιο να βάλει χέρι στην υγεία.
Το ΙΚΑ πετιέται έξω από το δίκτυο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, που μέχρι σήμερα είναι ο κύριος εκφραστής του, ενώ δεν προβλέπεται τίποτα για το καθεστώς των γιατρών που δουλεύουν σε αυτό.
Ουσιαστικά το νομοσχέδιο κατοχυρώνει τους ιδιωτικούς φορείς να παρέχουν πρωτοβάθμια περίθαλψη, ενώ τα κέντρα υγείας αστικού τύπου δεν ξεκαθαρίζεται αν θα είναι δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου. Πάλι τα ΤΕΠ των δημόσιων νοσοκομείων θα δέχονται το μεγαλύτερο βάρος, αφού τα ιδιωτικά ούτε θα εφημερεύουν ούτε διαθέτουν ΤΕΠ. Κουβέντα για τους ανασφάλιστους, τους ανέργους και τους μετανάστες που αποκλείονται από την περίθαλψη.
Και το πιο εξωφρενικό - ο οικογενειακός γιατρός, που διαφημίζει το υπουργείο καταντά ανέκδοτο: χωρίς πληθυσμιακή αναφορά, χωρίς δίκτυο, χωρίς λίστα θα κατευθύνει ως μάνατζερ τον ασφαλισμένο στην ενιαία αγορά των πρωτοβάθμιων υπηρεσιών.
Επίσης το υπουργείο απορρίπτει σε όλους τους τόνους το αίτημα των νοσοκομειακών γιατρών για αυξήσεις (1600 ευρώ που ζητά η ΟΕΝΓΕ) και συνεχίζει τις ψεύτικες υποσχέσεις για προσλήψεις και «μη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων». Μέσα από το διάλογο-παρωδία με την ομοσπονδία επιχειρεί να εξασφαλίσει συναίνεση και εργασιακή ειρήνη για 3 χρόνια, υποσχόμενο ψίχουλα και προσπαθώντας να διασπάσει το κλάδο των γιατρών. Λέξη για πραγματικές αυξήσεις στο βασικό μισθό, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ανθρώπινο ωράριο, πραγματική επιστημονική και οικονομική εξέλιξη, που είναι τα αιτήματα στα νοσοκομεία. Η οργή στη βάση των γιατρών ξεχειλίζει, βλέποντας τη συνδικαλιστική ηγεσία να παζαρεύει επιδόματα και συντελεστές φορολογίας, την ώρα που άλλοι κλάδοι βγαίνουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις.
Την ίδια στιγμή που τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας στενάζουν από τις ελλείψεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, ο Αβραμόπουλος απαντά με προγράμματα stage μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, δανεικούς εργαζόμενους από εταιρείες (π.χ. Αττικόν), εντείνοντας τη νεοφιλελεύθερη επίθεση στους εργαζόμενους στην υγεία.
Απέναντι σε αυτές τις επιθέσεις χρειάζεται συναγερμός στις ενώσεις και τα σωματεία στα νοσοκομεία. Την ίδια ώρα που τα λιμάνια, η ΔΕΗ, οι εκπαιδευτικοί, οι μηχανικοί κλιμακώνουν και στριμώχνουν την κυβέρνηση, πρέπει να oργανώσουμε την απεργιακή απάντηση στο χώρο της υγείας. Χρειάζεται να απορρίψουμε κατηγορηματικά τα παζάρια με το υπουργείο και να μπούμε σε δράση. Ήδη ενώσεις γιατρών της Β. Ελλάδας προσανατολίζονται σε επίσχεση εργασίας ξεκινώντας από τις 11/3. Η ΕΝΙΘ αποφάσισε 24ωρη απεργία στις 3/3, μέρα που γίνεται το γενικό συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ και καλεί την ομοσπονδία να αποχωρήσει από το διάλογο και να προκηρύξει κινητοποιήσεις. Η ΕΙΝΑΠ πρέπει να καλέσει άμεσα Γ.Σ. και να προχωρήσει σε συντονισμό με όλες τις ενώσεις. Είναι η κατάλληλη στιγμή να ακολουθήσουμε αυτά τα βήματα των κινητοποιήσεων και να προχωρήσουμε σε απεργιακή κλιμάκωση με διάρκεια. Μόνο έτσι μπορούμε να τσακίσουμε την επίθεση της κυβέρνησης στη δημόσια υγεία.
Σε αυτή την προσπάθεια, οι αγωνιστές της βάσης στα νοσοκομεία χρειάζεται να οργανώσουμε περιοδείες ενημέρωσης, γενικές συνελεύσεις όλου του προσωπικού και να βγούμε με αποφάσεις για απεργιακή δράση. Το νυστέρι βάζει όλες του τις δυνάμεις σε αυτή την κατεύθυνση.

No comments: