6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Thursday, January 24, 2008

Η 12 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟ Η ΑΡΧΗ!!

ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΜΕ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΖΑΡΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΖΑΧΟΠΟΥΛΩΝ
ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ ΣΤΙΣ 13 ΦΛΕΒΑΡΗ
ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ!

Εν μέσω των σκανδάλων και της διαφθοράς της κυβέρνησης, το υπουργείο Υγείας τολμά να επαναφέρει το θέμα της υπογραφής συλλογικής σύμβασης εργασίας με τους γιατρούς με ένα νέο σχέδιο 13 σημείων. Πίσω από τις κολακείες για το «λειτούργημα των ελλήνων γιατρών» και τις ψεύτικες διαβεβαιώσεις για τη «μη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και εντατικοποίηση του ωραρίου», κρύβεται η νεοφιλελεύθερη επίθεση στους μισθούς και τα ωράρια των νοσοκομειακών γιατρών, καθώς ο Αβραμόπουλος τρέχει να εξασφαλίσει «εργασιακή ειρήνη» με την ΟΕΝΓΕ, ιδιαίτερα μετα των ξεσηκωμό για το ασφαλιστικό.
Πιο συγκεκριμένα, η σύμβαση που προτείνει το υπουργείο λέει τα εξής-
«για κάθε εφημερία που θα κάνουν οι γιατροί από 1/1/09 καθ’ υπέρβαση των 4 για τους ειδικευμένους και των 6 για τους ειδικευόμενους θα αμείβονται σύμφωνα με τα ισχύοντα για την υπερωριακή εργασία». Επαναφέρει δηλαδή το επίδομα εφημέρευσης, καταργώντας την εφημερία ως υπερωρία. Και πιο κάτω «η αναφορά σε 4 για τους ειδικευμένους και 6 για τους ειδικευόμενους εφημερίες αφορά τις ενεργείς εφημερίες. Η αντιστοίχιση με τις μεικτές και τις εφημερίες ετοιμότητας γίνεται κατ’ αναλογία με τα ισχύοντα σήμερα ποσοστά αποζημίωσης τους σε σχέση με την αποζημίωση που καταβάλλεται για την ενεργή εφημερία». Δηλαδή απροκάλυπτα οι διοικήσεις θα μπορούν με το επίδομα να υποχρεώνουν τους γιατρούς σε 15 έως 22 εφημερίες ετοιμότητας και να καλύπτουν εργαστήρια και μικρές κλινικές ακόμη και με το ελάχιστο προσωπικό. Απέναντι στο αίτημα για 1600 ευρώ στον ειδικευόμενο, το υπουργείο απάντησε κυνικά-ούτε συζήτηση!
« το 5μερο τακτικό ωράριο γίνεται 7ωρο και χορηγείται ρεπό μετά από κάθε εφημερία αργίας». Αυτό προβάλλεται ως παραχώρηση του υπουργείου, καθώς η εφημερία γίνεται από 16ωρη –17ωρη( 1 επιπλέον ώρα υπερωρίας). Η εμπειρία από τα χρωστούμενα ρεπό και τις ώρες των νοσηλευτών και υπόλοιπων εργαζόμενων στο ΕΣΥ τους διαψεύδει στην πράξη. Η υποχρεωτική προσθήκη μιας εφημερίας 17 ωρών την εβδομάδα στον τακτικό εργάσιμο χρόνο σημαίνει ότι ο υποχρεωτικός χρόνος εβδομαδιαίας εργασίας των γιατρών θα είναι 52 ώρες και όχι 48 που απαιτούσε η ΟΕΝΓΕ.
οι προσλήψεις (το γνωστό ανέκδοτο) 4.500 γιατρών μέχρι το 2010»!! Η κοροϊδία συνεχίζεται, καθώς ανοίγουν θέσεις μόνο για επικουρικούς, δηλ. συμβασιούχους για 1 χρόνο, χωρίς δικαιώματα και εργασιακές σχέσεις ιδιωτικού τομέα. Την ίδια ώρα που τα τμήματα στενάζουν από τις ελλείψεις και τις περικοπές σε όλη την χώρα, το υπουργείο παγιώνει την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, ενώ τα εγγεγραμμένα κονδύλια στον προϋπολογισμό του 2008 θα σημάνουν ελάχιστες προσλήψεις.
«μετά την υπογραφή της κλαδικής σύμβασης , καθιερώνεται το αφορολόγητο του επιδόματος βιβλιοθήκης.. η μείωση της φορολογίας των εφημεριών.. το πολυδιευθυντικό σύστημα». Εδώ ο Αβραμόπουλος επαναφέρει τα γνωστά ψίχουλα που ούτε αυτά προβλέπονται στον προϋπολογισμό , ενώ το πολυδιευθυντικό θα συνεπάγεται απονομή τίτλου και μόνο, χωρίς καμιά μισθολογική και συνταξιοδοτική αναβάθμιση.
Στο γενικό συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ στις 17/1/08 με θέμα τη σύμβαση εργασίας και παρά τις παρεμβάσεις συναδέλφων από όλη τη χώρα που ήταν καταπέλτης για την κατάσταση στα νοσοκομεία, πλειοψήφησε η πρόταση ΠΑΣΚΕ-ΣΥΝ για συνέχιση των διαπραγματεύσεων με βάση τις θέσεις της ΟΕΝΓΕ, η ΔΑΚΕ ψήφισε λευκό (η εργοδοτική παράταξη έκανε σημαία της την πρόταση του υπουργείου), ενώ η κοινή πρόταση νυστεριού και της ΑΡΣΙ πρότεινε απόρριψη του διαλόγου, ΓΣ στα νοσοκομεία, αποχή από τις τακτικές εργασίες από 1 Φλεβάρη, 48ωρη απεργία στις αρχές του μήνα και οργάνωση της πανεργατικής απεργίας στις 13/2.
Είναι προφανές ότι έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη μάχη. Μαζί με την επίθεση στους μισθούς και τα ωράρια η νέα υπουργός απασχόλησης Πετραλιά βάζει στόχο να περάσει όσα σχεδίαζε ο Μαγγίνας-μείωση των συντάξεων, αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση, ενοποίηση των ταμείων και λεηλασία των αποθεματικών τους, χτύπημα των πρόωρων συντάξεων για τις γυναίκες.
Η κυβέρνηση αρνείται το αίτημα των υγειονομικών για ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά και προχωρά στον αποχαρακτηρισμό δεκάδων κλάδων , κάτι που θα πλήξει τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα δεκάδων χιλιάδων εργαζόμενων. Οι συναντήσεις της Πετραλιά με τα συνδικάτα , για να επιτευχθεί ΄΄κοινωνική συμφωνία ΄΄ πέφτουν στο κενό.
Για αυτούς τους λόγους δεν υπάρχουν περιθώρια για αναμονή και συμβιβασμούς με την κυβέρνηση. Η νέα απεργιακή κινητοποίηση στις 13 Φλεβάρη μπορεί να ανατρέψει τα κυβερνητικά σχέδια. Η μαζική έκρηξη της 12 Δεκέμβρη έστειλε τον Μαγγίνα σπίτι του , κυνηγά ακόμη τον Καραμανλή και την κυβέρνηση και αυτός ο κόσμος που απείργησε και διαδήλωσε μπορεί να στείλει στα σκουπίδια το αντι-ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Και όχι μόνο αυτό-δίνεται η δυνατότητα να διεκδικήσουμε επιθετικά αυξήσεις στους μισθούς, καλύτερες συντάξεις και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Επίσης η νέα πανεργατική απεργία ανοίγει τη μάχη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις που απειλούν διαρκώς το σύστημα υγείας. Η δυναμική απεργία των λιμενεργατών αποτελεί την αιχμή για να ανατρέψουμε την ατζέντα των ιδιωτικοποιήσεων και την παράδοση των νοσοκομείων στα αρπακτικά της ελεύθερης αγοράς. Γι’ αυτό η αλληλεγγύη μας είναι πολύτιμη σε αυτόν τον αγώνα.
Απέναντι μας υπάρχει μια κυβέρνηση και ένα σύστημα σε πρωτοφανή κρίση που τροφοδοτεί μεγαλύτερη ριζοσπαστικοποίηση στους από κάτω. Είναι ώρα για την Αριστερά στα νοσοκομεία να οργανώσει τη βάση του κόσμου, με περιοδείες – συζητήσεις - γενικές συνελεύσεις στα σωματεία για την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας και να απαιτήσουμε-
1. 1600 € για τον πρωτοδιοριζόμενο στα νοσοκομεία
2. μαζικές προσλήψεις ιατρικού - νοσηλευτικού - λοιπού προσωπικού
3. ανθρώπινο ωράριο, πενθήμερο, εξάωρο τακτικό πρωινό + 1 ενεργός εφημερία την εβδομάδα για ειδικούς και ειδικευόμενους
4. σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων και ΣΔΙΤ και κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης. Μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών και των συμβασιούχων στα νοσοκομεία.
5. stop στα αντιασφαλιστικά σχέδια της Πετραλιά,να επιστραφούν τα κλεμμένα από το ΤΣΑΥ, ίδια ασφαλιστικά δικαιώματα για τους γιατρούς που ασφαλίστηκαν μετά το 1993. Ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά. Κατάργηση των αντι-ασφαλιστικών νόμων Σιούφα και Ρέππα.
6. δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας για όλους, όχι στη λεηλασία των φαρμακευτικών εταιρειών.
Μπροστά σε αυτές τις μάχες η αριστερά χρειάζεται να μιλήσει για την κρίση του ίδιου του καπιταλισμού που γεννά Ζαχόπουλους, λιτότητα και ιδιωτικοποιήσεις. Η εντεινόμενη στροφή προς τα αριστερά δημιουργεί δυνατότητες για να αναδειχθεί ο αντικαπιταλισμός και στο χώρο της υγείας. Το Νυστέρι θέτει όλες του δυνάμεις σε αυτή την κατεύθυνση.

No comments: