6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Friday, April 17, 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 16/4

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 16/4 ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
 
Μαζικότατη και με πλούσια συζήτηση αλλά και νέες αποφάσεις για δράση ήταν η χθεσινή πανελλαδική διαδικτυακή συνέλευση του Συντονιστικού των Νοσοκομείων. Εκατοντάδες υγειονομικοί μέσα από την πλατφόρμα zoomκαι μέσω του live streamingστο FBπαρακολούθησαν την διαδικασία, πολλοί πήραν το λόγο από Αθήνα και διάφορα σημεία της χώρας, ανάμεσα σε αυτούς εκπαιδευτικοί, ενώ παρακολούθησε και πλήθος αλληλέγγυων από εργατικούς χώρους.
Κοινός τόπος για όλους ήταν η παραδοχή ότι η πρωτοβουλία για τις 7 Απρίλη ήταν εξαιρετικά πετυχημένη, η ίδια η μέρα δράσης ήταν συγκλονιστική αφού ήταν μια μαζική εργατική κινητοποίηση που έσπασε την καραμέλα της συναίνεσης με την κυβέρνηση, έσ πασε στην πράξη την καταστολή και ανέδειξε τα προβλήματα που προσπαθεί να θάψει η κυβέρνηση και οι Τσιόδρες. Ήταν μια πρωτοβουλία που στηρίχτηκε από το Συντονιστικό, αγκαλιάστηκε από τις Ομοσπονδίες της Υγείας –πρωτοπόρα σε αυτό η ΟΕΝΓΕ η ΠΟΕΔΗΝ συμβολικά και αναιμικά κάλεσε - και έγινε τελικά υπόθεση ολόκληρης της Αριστεράς και συνολικά της εργατικής τάξης.
Όλες οι παρεμβάσεις έβαλαν καθαρά ότι τα αιτήματα μας για μαζικά και υψηλής ποιότητας Μέσα Ατομικής Προστασίας, το αίτημα των μαζικών προσλήψεων και της μονιμοποίησης των συμβασιούχων του Ε.Σ.Υ., η απαίτηση για μαζικά τεστ τώρα αλλά και κατά τη διάρκεια της «εξόδου» από την καραντίνα, το αίτημα για επίταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων σε αυτή αλλά και την ενδεχόμενη δεύτερη φάση εξάπλωσης του κορονοϊού παραμένουν ανικανοποίητα από μία κυβέρνηση που το μόνο που τη νοιάζει είναι τα δώρα στους φίλους της μεγαλοκαρχαρίες της ιδιωτικής υγείας και η κερδοφορία των ελληνικών επιχειρήσεων και ΟΧΙ η υγεία των εργαζομένων, των φτωχών, των αστέγων, των προσφύγων και των μεταναστών.
Έντονη κριτική έγινε απέναντι στις αντιδημοκρατικές - αντεπιστημονικές και άσχετες με την δημόσια Υγεία μεθοδεύσεις του Χαρδαλιά και της κυβέρνησης, κριτική ασκήθηκε και στα κομμάτια της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας που δεν οργάνωσαν την 7 Απρίλη αλλά ευτυχώς ξεπεράστηκαν στα περισσότερα νοσοκομεία από τους μαχητικούς εργαζόμενους με τη βοήθεια της Αριστεράς και του Συντονιστικού των Νοσοκομείων που σε 28 σημεία ξεσήκωσε ενωτικά και απεργιακά τους συναδέλφους μέσα και έξω από τα νοσοκομεία.
Όλους μας απασχόλησε το πώς συνεχίζουμε σε επίπεδο δράσης το αμέσως επόμενο διάστημα. Και τώρα που ακόμα μαίνεται η μάχη, αλλά και όταν έρθει η ώρα της άρσης των περιοριστικών μέτρων. Γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση και οι διορισμένες διοικήσεις στα νοσοκομεία, ετοιμάζονται να απολύσουν τους συμβασιούχους πρώην εργολαβικούς, και να επαναφέρουν τους εργολάβους. Ετοιμάζονται να ξεμπερδεύουν με τους 4.000 ΟΑΕΔίτες, δεν σκέφτονται καν την μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών, ούτε θα εξαγγείλουν τις μαζικές προσλήψεις που θα ξεκουράσουν και ανακουφίσουν το εξουθενωμένο προσωπικό του Ε.Σ.Υ που χωρίς άδειες τα έχει δώσει όλα. Οι προσλήψεις που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση στην Υγεία είναι “τηλεοτπικές” και μακριά απο την πραγατικότητα που βιώνουν χιλιάδες υγειονομικοί καθημερινά.
Μέσα από τις παρεμβάσεις και το συντροφικό κλίμα της χθεσινής συνέλευσης παίρνουμε πρωτοβουλία για τα παρακάτω:
  • Την εβδομάδα μετά το Πάσχα οργανώνουμε παντού συσκέψεις – γενικές συνελεύσεις στα προαύλια, ενεργοποιώντας τις επιτροπές αγώνα που δούλεψαν τις 7 Απρίλη. Σε αυτές τις συσκέψεις ανοίγουμε το ζήτημα των συμβασιούχων και φροντίζουμε να μάθουμε τα σχέδια των διοικήσεων. Ξαναβάζουμε το ζήτημα των ατομικών μέσων προστασίας αφού στα νοσοκομεία μας για πολλούς μήνες θα ερχόμαστε αντιμέτωποι με τον κορονοϊό, ξαναβάζουμε το ζήτημα των μαζικών προσλήψεων, ξεσκεπάζουμε τις διοικητικές αυθαιρεσίες και συμπαραστεκόμαστε αλλά και οργανώνουμε τους συναδέλφους εργολαβικούς εργαζόμενους που σε πολλά σημεία παραμένουν ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ.
  • Οργανώνουμε την νέα μέρα δράσης της ΟΕΝΓΕ στις 28 Απρίλη και την μετατρέπουμε από μία συμβολική δράση για τα θύματα συναδέλφους μας στα νοσοκομεία της χώρας αλλά κα διεθνώς σε μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας στις διοικήσεις διεκδικώντας τα παραπάνω.
  • Αντιμετωπίζουμε την Πρωτομαγιά σαν ένα ολόκληρο τριήμερο δράσης και ξεσηκωμού στα νοσοκομεία μας. Την Πέμπτη 30 Απρίλη ξεσηκώνουμε τους συναδέλφους μας με περιοδείες, την Πρωτομαγιά ανήμερα απεργούμε κα διαδηλώνουμε με τα δικά μας μέτρα ασφαλείας και όχι αυτά της ΕΛΑΣ, βροντοφωνάζοντας «ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ –ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ», και το Σάββατο 2 Απρίλη βγαίνουμε στις γειτονιές μας με τις ποδιές κα τις μάσκες μας καλώντας όλους σε κλιμάκωση των αγώνων απέναντι στις επιθέσεις που έρχονται διεθνώς και στην Ελλάδα, τώρα που η οικονομική κρίση βαθαίνει άγρια.
  • Συνεχίζουμε την απεύθυνση μας για απεργιακή κλιμάκωση και όχι για στάση αναμονής στα πρωτοβάθμια σωματεία μας , τις Ομοσπονδίες μας, την ΑΔΕΔΥ, τα εργατικά κέντρα κτλ.
Στη συνέλευση μας συμμετείχαν εκλεγμένοι συνδικαλιστές αλλά και εργαζόμενοι μόνιμοι και συμβασιούχοι, γιατροί, νοσηλευτές ,διοικητικοί, καθαρίστριες, τραπεζοκόμοι, σεκιούριτι, ΟΑΕΔίτες από τα παρακάτω νοσοκομεία: Άγιος Σάββας, ΓΝΑ Γεννηματάς, Αγλαϊα Κυριακού, Αγία Όλγα, ΑΤΤΙΚΟ, Γ.Ν.Ν.Θ. Η ΣΩΤΗΡΙΑ, Παίδων Πεντέλης, Κρατικό Νίκαιας, Ερυθρός, ΜΕΤΑΞΑ, Αμαλία Φλέμινγκ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ, Θριάσειο , Αιγινήτειο, ΕΛΠΙΣ, Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, ΨΝΘ Θεσσαλονίκης, ΑΧΕΠΑ, Βενιζέλειο Κρήτης, Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων –Δουρούτη, Κ.Υ. Βουλγαρελείου Άρτας, Χανιά, Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ρίο, νοσοκομείο Βόλου, νοσοκομείο Ικαρίας, Νοσοκομείο Μεσολογγίου, συνάδελφοι από τον ΕΟΠΥΥ και από την ιδιωτική υγεία ενώ συμμετείχαν και εκπαιδευτικοί.
ΥΓ. Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη τη διαδικτυακή Συνέλευση του Συντονιστικού Νοσοκομείων:

No comments: