Ολοένα και απομακρύνεται το ενδεχόμενο κάλυψης των αναγκών των νοσοκομείων σε ιατρικό προσωπικό άμεσα, με αποτέλεσμα να θεωρείται βέβαιο ότι όχι μόνο δεν θα ανακάμψουν οι δομές που έκλεισαν, αλλά οι συγχωνεύσεις θα συνεχιστούν για την διασφάλιση της παροχής υπηρεσιών υγείας με ενοποιήσεις προσωπικού και άλλες συνέργειες που μπορούν να προκύψουν.
Αντίστοιχα απομακρύνεται και το ενδεχόμενο ενίσχυσης του συστήματος υγείας με πρόσθετους πόρους, ώστε να επιτευχθεί η σταθεροποίησή του, οι ασθενείς να έχουν καλύτερη δυνατότητα πρόσβασης και το προσωπικό των νοσοκομείων να πληρώνεται εγκαίρως για την υπερωριακή απασχόληση που ήδη παρέχει για να καλύπτει τα κενά που υπάρχουν, κατά το δυνατόν.
Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από την πρόσφατη συνάντηση που είχε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός με αντιπροσωπεία της ΕΙΝΑΠ, προκειμένου να συζητήσουν θέματα ιατρικής εκπαίδευσης – Εξετάσεις ειδικευόμενων, προσλήψεις προσωπικού, λειτουργία των κλειστών κλινών Μ.Ε.Θ. και παραμονής των επικουρικών γιατρών στο σύστημα.
Κατά τη συνάντηση, ο υπουργός διευκρίνισε σχετικά με τις προσλήψεις ότι δεν μπορούν να γίνουν άμεσα για 2.000 μόνιμους γιατρούς ΕΣΥ, αλλά θα γίνει σταδιακή προκήρυξη μέχρι το τέλος του 2017.

Με δεδομένο αυτό, η ΕΙΝΑΠ ζήτησε τάχιστη προκήρυξη θέσεων για μόνιμους γιατρούς και διεκπεραίωση της προκήρυξης σύντομα, γιατί ως το τέλος του χρόνου τα νοσοκομεία θα βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση λόγω συνταξιοδοτήσεων, αλλά και γιατί  λήγει η θητεία των 800 επικουρικών γιατρών στις 30/09/17.
Στο μεταξύ, οι επικουρικοί που πήραν παράταση μέσω ΕΣΠΑ δεν πληρώνονται ακόμα γιατί δεν έχουν ψηφιστεί οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων.
Ενημερώνοντας ο υπουργός είπε ότι θα εκτιμηθεί η κατάσταση στις αρχές του καλοκαιριού, για το "πώς το σύστημα στέκεται στα πόδια του", και τότε θα υπάρξει απάντηση για τους επικουρικούς γιατρούς και την παραμονή τους στο σύστημα, αλλά και με ποιούς όρους. Στο σημείο αυτό, η ΕΙΝΑΠ επανέλαβε τη θέση της να μην απολυθεί κανένας γιατρός από το σύστημα υγείας.
Σε ότι αφορά τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, η ΕΙΝΑΠ έκρουσε τον "κώδωνα του κινδύνου", ότι επιχειρείται να παγιωθεί το θέμα των κλειστών 150 κλινών ΜΕΘ, με αποτέλεσμα να παραμείνουν ακάλυπτες οι υπάρχουσες ανάγκες, με επιδείνωση της κατάστασης τους καλοκαιρινούς μήνες που οι ανάγκες αυξάνονται.
Όσο για τη χρηματοδότηση, δεν δόθηκε σαφής απάντηση πέραν του ότι ο υπουργός παραδέχτηκε ότι η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό εξακολουθεί να είναι πενιχρή. Υποσχέθηκε μεγαλύτερη χρηματοδότηση των νοσοκομείων από τον ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα να διερωτώνται οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών πώς είναι δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο τη στιγμή που ο ΕΟΠΥΥ χρηματοδοτείται από τον ΕΦΚΑ και ο ΕΦΚΑ ξεκίνησε με διαβεβαίωση του υπουργείου με 750εκ. ευρώ έλλειμμα και την ίδια στιγμή ο κρατικός προϋπολογισμός χρηματοδοτεί τον ΕΟΠΥΥ με ένα ποσοστό 3% - 5%.
Για το θέμα των Οργανισμών των νοσοκομείων ο κ. Ξανθός είπε ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί το τελικό προσχέδιο νόμου. Ανέφερε όμως, ότι επιχειρείται η περαιτέρω διασύνδεση των νοσοκομείων, με αποτέλεσμα να συνεχιστούν οι συγχωνεύσεις, ενώ δεν έγινε καμία αναφορά για να ξαναλειτουργήσουν τα νοσοκομεία που έκλεισαν πριν από μερικά χρόνια. 
Σε ότι αφορά την εκπαίδευση, σε σχετικό νομοσχέδιο θα προβλέπεται “υποχρεωτικό rotation” ειδικευομένων σε μικρές ή μεγάλες κλινικές, όπου και θα τελειώνουν την ειδικότητα.