6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Tuesday, April 29, 2014

ΝΥΣΤΕΡΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Στα πλαίσια της ολομέτωπης επίθεσης των Σαμαροβενιζέλων και της Τρόικας ενάντια στους δημόσιους υπάλληλους με τις διαθεσιμότητες - απολύσεις, τις περικοπές και την άγρια λιτότητα, έρχεται να προστεθεί και μια νέα επίθεση με το νόμο για την αξιολόγηση που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάρτη.

Με το Ν. 4250/2014 θεσπίζεται σύστημα συγκριτικής αξιολόγησης με τον εκ των προτέρων ορισμό ανώτατων ποσοστών υπαλλήλων που μπορούν να αξιολογηθούν ανά βαθμολογική κλίμακα. Δηλαδή, με βαθμό 9 έως 10 θα αξιολογείται ποσοστό έως και 25% των υπαλλήλων, με βαθμό 7.1 έως 8.9 θα αξιολογείται ποσοστό έως και 60% των υπαλλήλων και με βαθμό κάτω του 6.9 θα αξιολογείται ποσοστό 15% των υπαλλήλων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ειδικά για τους κάθε βαθμίδας Προϊσταμένους, το ποσοστό των «αρίστων» εκτινάσσεται από 25% σε 70%... Επίσης η αξιολόγηση συνδέεται με την μισθολογική εξέλιξη με βάση τους ισχύοντες νόμους.
Εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι ο παραπάνω νόμος είναι εκ των προτέρων "στημένος" και ότι ουδεμία σχέση έχει με αυτά που παπαγαλίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης περί αξιοκρατίας και δίκαιης αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.
Ο στόχος της "αξιολόγησης" τους είναι διπλός.
Α) Η χειραγώγηση και η τρομοκρατία των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα και η μετατροπή τους σε πειθήνια όργανα που δεν θα πρέπει να αντιδρούν, να απεργούν , να κάνουν γενικές συνελεύσεις και να συγκρούονται με το σφαγείο των μέτρων κυβέρνησης -Ε.Ε -ΔΝΤ. Β) Η δημιουργία καινούριας δεξαμενής απολύσεων με τη βαθμολογική κλίμακα του 15%.
Όπως ήταν αναμενόμενο οι αντιδράσεις είναι καθολικές από ομοσπονδίες, πρωτοβάθμια σωματεία , την ΑΔΕΔΥ και μια σειρά συλλογικότητες.Τα ψηφίσματα καταδίκης του νόμου και της άμεσης απόσυρσης του έρχονται βροχή από ολόκληρη την Ελλάδα .Έχει ανοίξει η συζήτηση προς τους κάθε λογής προϊστάμενους να απειθαρχήσουν και να μην μπουν καν στη διαδικασία της αξιολόγησης παρόλα τα πειθαρχικά μέτρα που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ενώ κοινή απαίτηση όλων είναι να μπει μπροστά η ίδια η ΑΔΕΔΥ και να δώσει συνδικαλιστική κάλυψη ακόμα και με ένδικα μέσα σε όλους όσους δεν πειθαρχήσουν στην εφαρμογή του νόμου.
Εμείς πιστεύουμε ότι και αυτό το νόμο πρέπει να τον παλέψουμε συλλογικά και με το μεγαλύτερο μας όπλο, δηλαδή την απεργία και τη κλιμάκωση της και στα νοσοκομεία, γιατί παρόλες τις διαβεβαιώσεις του Μητσοτάκη ένα προηγούμενο διάστημα ότι δεν θα συμπεριληφθούν οι υγειονομικοί και οι εκπαιδευτικοί, τώρα μαθαίνουμε ότι εντός διμήνου από την ψήφισή της η "αξιολόγηση" θα ισχύσει για ΟΛΟΥΣ.

Η ΠΟΕΔΗΝ ήδη έχει πάρει απόφαση όταν έρθουν τα χαρτιά στα νοσοκομεία κάθε πρωτοβάθμιο σωματείο κάθε νοσοκομείου να τα επιστρέψει αυτόματα στις διοικήσεις των νοσοκομείων και το υπουργείο Υγείας. Είναι μια καλή αρχή μόνο που από τη μεριά μας οι υγειονομικοί πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε σε μαζικές συνελεύσεις σε κάθε νοσοκομείο και σε οριζόντιο απεργιακό συντονισμό πιέζοντας την ΠΟΕΔΗΝ, την ΕΙΝΑΠ, την ΟΕΝΓΕ και ΑΔΕΔΥ να καλέσουν σε απεργίες και πανυγειονομικά συλλαλητήρια.

ΑΡΓΥΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΣ , ειδικευόμενος γιατρός Γ.Ν.Α. Γεννηματάς, μέλος Γ.Σ. ΑΔΕΔΥ, απο το ΝΥΣΤΕΡΙ

No comments: