6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Thursday, May 3, 2012

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΣ ΙΑΤΡΩΝ ΓΕΝ. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ – ΠΕΙΡΑΙΑ
2-5-12
Στη βάση των αποφάσεων των προηγούμενων δύο τελευταίων συνελεύσεων και αφού λάβαμε υπόψη τα δεδομένα που προέκυψαν και σήμερα και όλες τις πληροφορίες από διοίκηση – οικονομικές υπηρεσίες – ΥΠΕ – έγγραφα παρέδρων και ΥΔΕ από την υπόλοιπη χώρα κλπ :
  1. Επιβεβαιώνεται ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΑ πως είναι εντελώς «στον αέρα» η αποζημίωση όχι μόνο των «πρόσθετων» εφημεριών, αλλά και των «τακτικών» στο σύνολό τους. Είναι χαρακτηριστικό πως επίτροποι επιστρέφουν εντάλματα απαιτώντας την απαλοιφή των άνω των 7, 4+2, 3+3 κλπ εφημεριών, δηλαδή αρνούμενοι να εγκρίνουν πρόσθετες εφημερίες. Επίσης είναι χαρακτηριστικό πως οι οικονομικοί υπεύθυνοι της 2ης ΥΠΕ επέστρεψαν στο νοσοκομείο τις λίστες με τις πρόσθετες εφημερίες Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου ζητώντας να αφαιρεθεί (!) για κάθε γιατρό το ποσό που αντιστοιχεί στην αναπλήρωση της υπέρβασης του «12μορίου» για τις τακτικές εφημερίες. (Με άλλα λόγια, αν κάποιος επιμελητής είχε κάνει π.χ. 7 ενεργείς εφημερίες και 2 ετοιμότητας, λένε πως … δέχονται να εγκρίνουν την πληρωμή της 5ης, της 6ης και της 7ης, ενώ δεν δέχονται να εγκρίνουν την πληρωμή της … 3ης και της 4ης !!!). Αυτά είναι τόσο ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ όσο και ΓΕΛΟΙΑ. Η τακτική της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι ΔΟΛΙΑ, ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ, ΛΗΣΤΡΙΚΗ και ΑΚΡΩΣ ΑΠΑΞΙΩΤΙΚΗ για τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Με φτηνά και παραπλανητικά τεχνάσματα προσπαθούν ΝΑ ΚΑΤΑΧΡΑΣΤΟΥΝ τα δεδουλευμένα μας, ενώ ταυτόχρονα ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ, πράγμα που αποτελεί την μεγαλύτερη απόδειξη για την ενοχή και την προμελέτη. Η άθλια χούντα κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ – ΠΑΣΟΚ – ΝΔ απειλεί εκτός από την δημόσια υγεία και κάθε έννοια αξιοπρέπειας για τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Το νοσοκομείο μας είναι επιπρόσθετα ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΑΔΙΚΗΜΕΝΟ, γιατί εκτός από τον τεράστιο εφημεριακό του φόρτο, έχει στερηθεί και την πληρωμή των «τακτικών» εφημεριών του Φεβρουαρίου από κοινού με Τζάννειο – Μεταξά, λόγω ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΗΣ και ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ στάσης της ΥΔΕ Πειραιά, σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα νοσοκομεία της Αττικής.
  2. Προχωράμε άμεσα σε δικαστικές προσφυγές για το σύνολο των δεδουλευμένων. Αυτές θα έχουν ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ και ΟΧΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΟ χαρακτήρα. Απαιτούμε απάντηση από τις οικονομικές υπηρεσίες για ακριβώς το είδος της περικοπής που έγινε ανά γιατρό. Άμεσα να δοθούν εκκαθαριστικά για τα ποσά που υπολείπονται .
  3. Όσον αφορά το πρόγραμμα εφημεριών Μαΐου :
-          Είμαστε ανυποχώρητοι στην άρνηση για ΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΑΤΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΥΠΕΡΕΡΓΑΣΙΑ.
-          Καταθέτουμε πρόγραμμα μόνο μέχρι και τη Δευτέρα 7-5-12.
-          Από κει και πέρα, σε κάθε περίπτωση, τα προγράμματα που θα κατατεθούν θα έχουν ασφαλή σύνθεση και δεν θα υπερβαίνουν τα όρια ανά γιατρό που ορίζουν οι ν. 3868 (άρθρο 4) και 3984 (άρθρο 66) ανά γιατρό για την Α’ ζώνη (έως 7 ενεργείς για τον ειδικευόμενο, έως 4 ενεργείς και 2 ετοιμότητας για τον επιμελητή και έως 3 ενεργείς και 3 ετοιμότητας για τον διευθυντή). Είναι σαφές πως με βάση το παραπάνω θα υπάρχουν μέρες κενές εφημερευόντων επιμελητών και διευθυντών, αλλά σε μερικές περιπτώσεις και ειδικευομένων, άλλες κατ’ αριθμό ανάλογα με το τμήμα. Εφιστούμε την προσοχή σας πως ορισμένα τμήματα (αυτά που έχουν ανάγκη πολλών πρόσθετων εφημεριών) θα αρχίσουν από την επόμενη κιόλας εβδομάδα να μην διαθέτουν πρόγραμμα εφημερευόντων. Υπενθυμίζουμε πως ο καταναγκασμός σε εργασία πέραν των παραπάνω ορίων είναι ΚΑΤΑΦΑΝΕΣΤΑΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ 1) χωρίς την ενυπόγραφη συναίνεση των ιατρών σύμφωνα με τα ισχύοντα περί ανωτάτων ορίων ασφαλούς εργασίας και 2) σύμφωνα με την νομοθεσία περί μαύρης απλήρωτης εργασίας, που εκτός από τα υπόλοιπα αποτελεί και ασφαλιστικό αδίκημα, εφ’ όσον στερούνται έτσι και ασφαλιστικές εισφορές από το σύστημα.  
-          Ήδη υπογράφεται από τους ιατρούς προς τους επιστημονικούς υπεύθυνους των τμημάτων κείμενο που απαιτεί τον μη καταναγκασμό σε απλήρωτη υπερεργασία.
-          Δυστυχώς αδυνατούμε να βρούμε λύση για το πώς θα γίνει η ιατρική κάλυψη του νοσοκομείου. Η κατάσταση δεν είναι δική μας επιλογή αλλά της κυβέρνησης και των μηχανισμών της. Η πλήρης και αποκλειστική ευθύνη για τη λύση του προβλήματος ανήκει στην πολιτική ηγεσία των υπουργείων υγείας και οικονομίας. 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΖΑΝΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
Το Επιστημονικό Συμβούλιο του Τζανείου Νοσοκομείου με έκπληξη πληροφορήθηκε το ΦΕΚ με τον νέο οργανισμό του Τζανείου Νοσοκομείου. 
Ως Επιστημονικό Συμβούλιου έχουμε τις εξής πρώτες παρατηρήσεις:
1. Ο νέος οργανισμός δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με τις προτάσεις του Διοικητικού συμβουλίου από μία πρώτη ενημέρωση που είχαμε.
2. Ποτέ δεν ζητήθηκε από το Επιστημονικό Συμβούλιο η συμβολή του για την σύνταξη του νέου οργανισμού.
3. Το εξάμβλωμα που τιτλοφορείται Οργανισμός Τζανείου περιέχει προτάσεις – αποφάσεις που στη κυριολεξία αναστατώνουν έως διαλύουν την νοσοκομειακή λειτουργία του Τζανείου, του μοναδικού νοσοκομείου στον κεντρικό Πειραιά και ενός από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία μάχης στην περιοχή της Αττικής:
- Μειώνονται σημαντικά οι κλίνες του νοσοκομείου (από 474 σε 430)
- Καταργούνται τμήματα (π. χ. Μία Παθολογική και μια χειρουργική κλινική)
- Καταργούνται μεγάλες μονάδες, που δίνουν εξειδίκευση (π. χ. Διαβητολογικό Κέντρο)
- Μειώνεται σημαντικά ο αριθμός των ειδικευμένων γιατρών στα περισσότερα τμήματα του νοσοκομείου (από 250 σε 159)
- Τροποποιούνται και μειώνονται συνθέσεις τμημάτων και μονάδων και στις άλλες θέσεις επιστημόνων.
Ζητούμε άμεσα αλλαγή και διόρθωση του δημοσιευμένου οργανισμού.
Ζητούμε τάχιστα συνάντηση των τομέων και θεσμοθετημένων οργάνων του νοσοκομείου με το Δ. Σ. για την διαμόρφωση νέου οργανισμού που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του νοσοκομείου.
Ζητούμε στην πράξη μη εφαρμογή του απογοητευτικού αυτού πονήματος που αποκαλείται οργανισμός Τζανείου.
Για το Ε. Σ.
Ο πρόεδρος
Δρ. Α. Μελιδώνης
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σήμερα 30 Απριλίου 2012 συνεδρίασαν οι ειδικευόμενοι ψυχιατρικής κλινικής του Αιγινητείου Νοσοκομείου με θέμα τη μη καταβολή εφημεριών Δεκεμβρίου 2011, Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2012.
Οι ειδικευόμενοι ψυχιατρικής του Αιγινητείου Νοσοκομείου δεν συμμετείχαν στις προηγούμενες ανάλογες κινητοποιήσεις των υπολοίπων νοσοκομείων της Ελλάδας που έγιναν τον προηγούμενα μήνα, σεβόμενοι το ευαίσθητο / ευάλωτο του χώρου της ψυχικής υγείας, τον οποίο υπηρετούμε.
Παρόλα αυτά, οι εφημερίες παραμένουν απλήρωτες ενώ σε όλα τα λοιπά νοσοκομεία έχουν καταβληθεί οι αποδοχές του 2011 και οι πρώτοι μήνες του 2012.
Είμαστε πλέον αναγκασμένοι και εμείς να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, με το δικαίωμα που μας δίνει ο νόμος μέσω της επίσχεσης εργασίας, αρχομένης από την Τετάρτη 2 Μαΐου 2012.
Οι ειδικευόμενοι Ψυχιατρικής Κλινικής Αιγινητείου Νοσοκομείου

No comments: