6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Wednesday, July 6, 2011

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ

Ο ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΔΝΤ ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΟ ΕΣΥ
ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ,
ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ, ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ,
ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΝΙΚΗ.


Πολιορκημένοι από την 48ωρη γενική απεργία και από εκατοντάδες χιλιάδες απεργούς σε όλες τις πόλεις, απομονωμένοι, απονομιμοποιημένοι, μέσα στο κτίριο της βουλής, πίσω από τα σιδερόφρακτα μπλόκα, με τους φράχτες, τις δεκάδες διμοιρίες ΜΑΤ, τους εκατοντάδες μοτοσικλετιστές της Δέλτα και τα χημικά, οι υπουργοί και οι βουλευτές αυτής της κυβέρνησης ψήφισαν τελικά το μεσοπρόθεσμο. Αποκάλυπταν έτσι ξεκάθαρα ότι πέρα από τους τραμπούκους των ΜΑΤ, που ξαμολήσανε απέναντι στους απεργούς και την νεολαία που με ηρωική επιμονή διαδήλωναν για ώρες μέσα στα νέφη των χημικών αερίων, δεν έχουν τίποτα από 155 ναι. Κάλπικη νίκη από μια αισχρή μειοψηφία που δεν τις έχει μείνει παρά η καταστολή για να περνάει τις επιλογές της. Μια απομονωμένη, παραπαίουσα κυβέρνηση που πρέπει να κάνει πράξη ότι ψήφισε, πήρε το μήνυμα από την μαζικότερη και ηρωική αντίσταση του κόσμου για το τι την περιμένει στην συνέχεια.
Την ίδια ώρα που εξελίσσονταν το όργιο της καταστολής και των χημικών ο ανεκδιήγητος υπουργός υγείας- λογιστής του ΔΝΤ, ανακοίνωνε το τι θα σημάνει στην πράξη το μεσοπρόθεσμο και τα νέα μνημόνια για το ΕΣΥ. Ένα σφαγείο περικοπών με την διαγραφή περισσότερων από 10.000 νοσηλευτικών κρεβατιών, την κατάργηση πάνω από 300 κλινικών και το στόχο να συρρικνωθεί το δημόσιο σύστημα υγείας κατά 40%.Τα βασικά σημεία της πρότασης του υπουργείου είναι τα εξής: Καταργούνται τυπικά 4.000 κλίνες στα δημόσια νοσοκομεία, ουσιαστικά πάνω από 10.000. Σήμερα, στους οργανισμούς των νοσοκομείων του ΕΣΥ προβλέπονται 46.000 κλίνες, ενώ λειτουργούν 36.000 με κάλυψη 70%. Σύμφωνα με το σχέδιο, οι κλίνες μειώνονται σε 32.000 περίπου, (μείωση 10%), με κάλυψη 80%.
Περίπου 500 κλίνες θα διατεθούν ως «ειδικές θέσεις» σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
Aπό τις σχεδόν 2.000 κλινικές και μονάδες των νοσοκομείων συνενώνονται 330 και μεταφέρονται σε άλλα νοσοκομεία περίπου 40. Σε όσα νοσοκομεία της περιφέρειας υπήρχαν διπλές «βασικές» κλινικές, αυτές θα συνενωθούν σε μία στο κάθε νοσοκομείο, ενώ στις πιο ειδικές κλινικές οι συνενώσεις θα γίνουν στο πλαίσιο νοσοκομείων του ίδιου νομού. Με δεδομένες τις συνενώσεις των κλινικών θα μετακινηθούν από τα νοσοκομεία τους 600 κλινικοί γιατροί από αυτούς που υπηρετούν σήμερα στο ΕΣΥ. Συγχωνεύσεις-συνενώσεις θα γίνουν και στους εργαστηριακούς - απεικονιστικούς τομείς των νοσοκομείων, με στόχο να υπάρξει ένα ακτινοδιαγνωστικό και ένα βιοπαθολογικό τμήμα σε κάθε νοσοκομείο και εξειδικευμένα τμήματα όπως ανοσολογικό, κυτταρολογικό κλπ, σε 50-60 κύρια νοσοκομεία. Προβλέπεται η δημιουργία ενός τουλάχιστον κέντρου-μονάδας αποκατάστασης ανά περιφέρεια, καθώς και μονάδας διαχείρισης χρόνιων νοσημάτων στα κύρια νοσοκομεία. Τα 133 δημόσια νοσοκομεία θα διοικούνται από 83 διοικητικά συμβούλια και διοικητές. Σε καθένα από τα υπόλοιπα 50 νοσοκομεία που διασυνδέονται λειτουργικά με τα υπόλοιπα τοποθετείται ένας αναπληρωτής διοικητής, ενώ ορίζεται μικρό διοικητικό συμβούλιο από υπηρεσιακούς παράγοντες του νοσοκομείου.
Με αυτό τον τρόπο της διοικητικής συνένωσης ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση ακόμα πιο βαθιών περικοπών, καταργήσεων, συγχωνεύσεων ακόμα και απολύσεων μέσα στα δημόσια νοσοκομεία. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα με τον ΕΟΠΥΥ, που παρά τα μεγαλόσχημα σχέδια και τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για άπλωμα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης με την συνένωση του ΙΚΑ και των άλλων ταμείων, τώρα ανακοινώνονται περικοπές που θα οδηγήσουν σε 50% μείωση του διοικητικού προσωπικού και 25% των συμβαλλόμενων γιατρών.

Παντού οι συγχωνεύσεις
με όποια δικαιολογία και να γίνονται θα οδηγήσουν σε νέες βαθιές περικοπές υπηρεσιών και προσωπικού.
Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ πρέπει να πάψουν να παρακολουθούν το ημερολόγιο καταστροφής του ΕΣΥ από τον χασάπη των συντάξεων και των ασφαλιστικών ταμείων μας, λογιστή του ΔΝΤ Λοβέρδο και να πάρουν αποφάσεις κοινών απεργιακών αγώνων διαρκείας για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν υγείας, αλλά και των δικαιωμάτων μας σαν εργαζόμενων στην υγεία.
Συνάδελφοι η απραξία των συνδικάτων μας όλο αυτό το διάστημα έχει δώσει λάθος μήνυμα στον Λοβέρδο, έχουμε την δύναμη να τον σταματήσουμε και αυτόν και όλο τον συρφετό της τρόικας, που μας ετοιμάζει ακόμα πιο βαθιές περικοπές μισθών, μετατάξεις και απολύσεις. Μόνη εγγύηση να πάρουμε τον αγώνα στα χέρια μας για να αναγκάσουμε και τις ηγεσίες να κινηθούν διαφορετικά. Σε κάθε νοσοκομείο και κλινική να φτιάξουμε απεργιακές επιτροπές που να πάρουν την πρωτοβουλία να ενεργοποιήσουν την βάση και να οργανώσουν κάθε νοσοκομείο για την σκληρή αντιπαράθεση με τα σχέδια του υπουργείου.
Να προχωρήσουμε άμεσα σε κοινές γενικές συνελεύσεις σε κάθε νοσοκομείο ώστε να ενημερωθούν οι συνάδελφοι και να αποφασίσουμε αγωνιστικές απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας όλοι μαζί, συντονίζοντας τα νοσοκομεία από τα κάτω, νοσοκομείο το νοσοκομείο αν χρειαστεί. Σε αυτή την σύγκρουση δεν θα είμαστε μόνοι μας, όχι μόνο γιατί το ΕΣΥ ανήκει σε όλους τους εργαζόμενους και ξέρουν καλά τι θα σημάνει η διάλυσή του και η αντικατάστασή του από τα νοσοκομεία εταιρείες που φαντάζεται ο Λοβέρδος και ο συρφετός των σοφών της αγοράς τύπου Λιαρόπουλου, Μόσιαλου , αλλά και γιατί η αντίσταση των εργαζόμενων γενικεύεται παντού, το έδειξε η 48ωρη γενική απεργία, η σύγκρουση στο σύνταγμα αυτές τις μέρες και το μήνυμα ότι συνεχίζουμε μέχρι να σαρώσουμε τα μνημόνια της χρεοκοπίας. Εμπρός για γενικές συνελεύσεις, απεργιακές επιτροπές και αποφάσεις για απεργία διαρκείας. ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ.

No comments: